Simona Halep

Halep, teroare la Roma! Blestemul întâmplării sau caravana coșmarurilor ignorate: Adio, Roland Garros și J.O?

12.05.2021 | 23:30
Halep teroare la Roma Blestemul intamplarii sau caravana cosmarurilor ignorate Adio Roland Garros si JO
ADVERTISEMENT

Simona Halep a trăit clipe terorizante la Roma, unde s-a accidentat, după ce dominase meciul cu Keber. Participarea sa la turneul de la Roland Garros este pusă sub semnul întrebării, ca și prezența la Wimbledon și la J.O. Nu știm dacă vorbim despre un blestem al întâmplării, pentru că Halep s-a mai accidentat în timpul turneului italian sau despre caravana accidentărilor frecvente, tratate, poate, cu superficialitate.

În setul secund al meciului cu Angelique Kerber, Simona Halep s-a „spart” în molecule, după ce dominase autoritar prima parte a jocului. Nu suntem medici, dar, de ceva vreme, Halep a traversat o mulțime de situații similare. S-a accidentat la umăr, la spate, la gleznă… Nici redacția n-o avem în Dămăroaia, ca să ne permitem calitatea de „oracol ”, și nici nu este momentul glumelor macabre, dar, logic, din această suită de evenimente triste trebuie să răzbată o serie de concluzii, pentru că nimic nu este întâmplător.

ADVERTISEMENT

La început, imaginea șocantă ne-a încremenit pe toți. pentru că s-a vorbit despre faptul că i-ar fi cedat glezna. Apoi, a apărut varianta unei accidentări undeva mai sus, o ruptură la gambă. Zgura nu are aptitudini de diagnostician, iar, în acest moment, a specula pe marginea primelor informații înseamnă a induce publicul în eroare. Așadar vom evita această capcană, doar că întrebările persisită. În organismul omului și mai ales al sportivului obișnuit să „tragă de sine însuși” la foc continuu, pot apărea frecvent dezechilibre. Numai că, spre deosebire de un „globe-trotter”, care face înconjorul lumii și participă la o sumedenie de turnee, un om „normal” nu beneficiază de aportul unui staff profesionist. Iar din acest punct de vedere, apar dilemele care însoțesc accidentările Simonei Halep.

Simona Halep, imagine agonizantă la Roma! Participarea la Roland Garros și anul olimpic, sub semnul hazardului

Spuneam că Simonei nu pare să-i priască Roma, pentru că aici s-a mai lovit, de-a lungul vremii. „Nu știu cum s-a întâmplat, n-am făcut nimic”, s-a văitat ea. Acum, totul rămâne la latitudinea medicilor și mai ales a hazardului. Fie vorba între noi, dincolo de partiparea la Roland Garros (în 18 zile se pot întâmpla multe, dar pot apărea, dincolo de mult doritele miracole, și decizii pripite!), pentru Halep cel mai important lucru este siguranța fizică. Turneele de Grand Slam n-au intrat în sac, iar oportunități vor mai fi.

ADVERTISEMENT

Dincolo de supoziții, accidentările frecvente ale Simonei pot constitui o cauză pentru faptul că, de la o vreme, ea nu-și regăsește forma care a consacrat-o. Da, te poți accidenta din senin, cum a spus chiar Simo, dar asta se întâmplă, în mod firesc, o dată, de două ori… Când discutăm despre o adevărată caravană a pățaniilor izvorâte din senin, ceva nu este în regulă. Simona și umbra ei de fost Număr 1 mondial par să-și dorească întâlnirile, amintindu-ne mereu că oricând poate să vină despărțirea. Imaginea agonizantă nu a șocat doar din pricina momentului în sine, ci prin faptul că surprizele neplăcute au încetat să mai fie „surprize”.

Durerea împietrită pe figura lui Angelique Kerber, imaginea umanității redescoperite prin tragism

Chiar și pe nemțoaica Angelique Kerber am văzut-o șocată, după accidentarea româncei. Nu erau lacrimi de crocodil, deoarece pentru Kerber, abandonul Simonei nu reprezintă o victorie. De multe ori, ne furnică pe șira spinării să vedem indiferența amenințând planeta, dar, acum, spaima întipărită pe figura lui Kerber mi-a amintit de accidentarea cumplită a fotbalistului danez Andersen, lovit… din senin în semifinala de la Euro 1992, căruia colegii și adversarii îi acoperiseră ochii, ca să nu-și vadă osul piciorului ieșit prin jambieră. Sigur, din fericire, datele problemei diferă, dar, din punct de vedere emoțional, atitudinea lui Kerber este grăitoare.

ADVERTISEMENT

Uneori, parcă nu mai interesează pe nimeni faptul că, după Roland Garros, va bate la ușă Wimbledonul (28 iunie) și că Jocurile Olimpice de la Tokyo, acolo unde Simona se aștepta să câștige o medalie, vor începe la 23 iulie. Nu suntem ipocriții puritani ai „performanței”, ci oameni care, prin durerea noastră, dar și a semenilor, redescoperim umanitatea. Trist, nesănătos, dar pipăibil de realist…

P e contul oficial de Twitter al WTA a fost descris momentul de fair-play al nemțoaicei: „Ajutor pentru un prieten”. Sigur, este de notorietate faptul că Simona și Angelique sunt destul de apropiate și că s-au antrenat, deseori, împreună. De această dată a fost vorba despre mai mult. Pentru o sportivă, dar mai ales pentru o femeie, e important să fie iubită, dar și mai important este să știe să iubească.

ADVERTISEMENT

Răspunsuri fără întrebări și „hateri” șomeri

Nimeni nu și-ar dori să se afle, acum, în pielea Simonei Halep. Dar toți ne dorim să aflăm răspunsurile unor întrebări pe care abia acum încercăm să le formulăm coerent, dincolo de obsedantul „de ce”, care, până în prezent, nu ne-a condus către nicio concluzie. Da, lucrurile se pot petrece „din senin”, numai că, mai mereu, inexplicabilul are explicații nebănuite. Important este cum va gestiona Halep această situație și care vor fi „costurile” aferente, în funcție de decizia pe care o va lua.

Nu voi cădea în capcana de a-i întreba retoric pe „haterii” Simonei Halep ce simt în acest moment. Uneori ne folosim de ninsoare pentru a plânge alb… Altfel spus, există momente în care găsim câte un context potrivit pentru a vorbi mai întâi despre noi și abia, în paranteză, despre alții, sau găsim clipa perfectă pentru a deveni prefăcuți, fățarnici…

Ca jurnalist, am traversat momente în care nu mi-am dorit în niciun chip să scriu un anumit articol. Acesta este unul dintre ele. Sper, însă, ca „haterii” despre care vorbeam să aleagă, măcar până când vom afla exact care este starea sănătății jucătoarei, să intre în șomaj tehnic. Noi nu putem, pentru că, vrem – nu vrem, suntem în situația ingrată de a fi martorii scrierii ciornelor momentelor care întorc lumea cu susul în jos și invers.

În ce o privește pe Halep, pentru ea a venit (oare a câta oară!) momentul în care trebuie nu doar să-și gestioneze atuurile, cât mai ales să și le reevalueze. Dincolo de accidentarea fizică, vorbim și despre o lovitură mult mai grea, psihică, emoțională. Așa cum o știm, foarte probabil va trage cu dinții de ea însăși. Nu va fi ușor, și nu doar din motivele medicale sau sportive. În „sinele” ei este, probabil, mult mai mult. N-am fost niciodată în neant, dar probabil că este populat de singurătate.

ADVERTISEMENT
Tags: