Adrian Mititelu a plătit datorii istorice de sute de mii de euro ale Universității Craiova bucuros că FIFA a decis astfel că echipa lui pe care a reînființat-o în 2017 este succesoarea clubului dezafiliat de FRF în 2011 și intrat în faliment în 2014. Adică urmașa Științei, emblema a Olteniei!
În 2022, FC U Craiova 1948 a fost obligat de FIFA să plătească penalități financiare și amenzi de circa 500.000 de euro, echivalentul a 2.445.625 lei, pentru patru fotbaliști care au jucat la Universitatea Craiova înainte de dezafiliere. E vorba despre Joash Mitchell, Michael Baird, Joshua Liam Rose și Josip Misic.
Între timp, Adrian Mititelu a făcut un demers surprinzător: vrea să-și recupereze banii de la defuncta Fotbal Club U Craiova SA! Omul de afaceri a formulat la data de 15 septembrie 2023 o cerere de înscriere la masa credală a grupării aflate în procedură de faliment a sumei achitate de FC U Craiova 1948 SA pentru cei patru fotbaliști care au jucat pentru Universitatea Craiova.
Potrivit documentelor de la dosar, Adrian Mititelu menționează că ”U Craiova 1948 SA a fost obligată în calitate de succesor al debitoarei să achite către cei patru creditori ai debitoarei și către organismele FIFA cu titlu de amenzi și penalități financiare, 355.931,31 USD, 118.162,10 EUR şi 49.000 CHF, adică echivalentul a 2.445.624,61 lei la data fiecărei plăți conform cursului comunicat de BNR”.
Lichidatorul judiciar al clubului în faliment i-a respins cererea de plată formulată de Adrian Mititelu, susținut și de Victor Pițurcă, preşedinte al comitetului creditorilor Fotbal Club U Craiova SA. Fostul selecționer deține 93,228% din masa credală, adică 31.087.799,90 de lei, echivalentul a șapte milioane de euro. Celebra clauză care a dus practic la dezafilierea Universității Craiova.
Adrian Mititelu a făcut contestație, iar instanța a respins-o ca neîntemeiată: ”Întrucât contestatoarea nu face dovada că s-a subrogat în drepturile creditorilor în condițiile prevăzute de art. 1593, 1596, alin. 1 lit. d și art. 1597 C.civ. se va respinge ca neîntemeiată contestația formulată de contestatoarea U CRAIOVA 1948 SA împotriva măsurii respingerii cereri de plată creanță curentă în cuantum de 2.445.624 lei dispusă de lichidatorul judiciar al debitoarei FOTBAL CLUB UNIVERSITATEA CRAIOVA SA, AGENȚIA DE INSOLVENȚĂ SPRL, precum și contestația formulată de reclamanta contestatoare împotriva tabelului suplimentar al creditorilor întocmit la data de 13.02.2023”.
Adrian Mititelu consideră că demersul său are temei legal: ”În baza hotărârilor judecătorești definitive și a dovezilor privind achitarea de către reclamantă (n.r. U Craiova 1948 SA) a sumelor stabilite prin acestea, datorate de debitoare (n.r. Fotbal Club U Craiova SA) celor patru jucători profesioniști, avea obligația să analizeze creanțele și să constate temeinicia lor, înscriind-le în tabel.
Caracterul cert, lichid și exigibil al creanțelor este dincolo de orice dubiu, contrar susținerilor neîntemeiate ale lichidatorului judiciar, rezultând din hotărârile invocate, depuse împreună cu cererea de înscriere la masa credală, ceea ce le exclude de la orice posibilitate/obligaţie de verificare din partea lichidatorului judiciar care avea însă obligaţia înscrierii lor în tabel din oficiu, având natura creanțelor salariale”.
Victor Pițurcă, prin avocat, a transmis la dosar concluzii scrise și susține că actualul club al lui Adrian Mititelu a preluat doar palmaresul clubului dezafiliat, nu și alte obligații.
”În Hotărârea nr.32/2020 a FRF, definitivă prin respingerea recursului, s-a statuat cu putere de lucru judecat, faptul că reclamanta din prezenta cauză nu răspunde pentru obligațiile debitoarei SC Fotbal U Craiova SA, nici vice versa nefiind posibilă o astfel de subrogație.
Preluarea s-a realizat doar sub aspectul palmaresului sportiv iar nu sub aspectul transferului de obligații. A se solicita SC Fotbal Club U Craiova SA să se subroge în obligațiile reclamantei, este o cerere formulată cu rea credință și contrar intereselor altor creditori.
Cum hotărârile judecătorești în favoarea celor 4 fotbaliști nu stabilesc nicio obligație în sarcina SC Fotbal Club U Craiova SA, rezultă că aceasta își păstrează independenţa patrimonială, chiar și dacă s-ar pune în discuție calitatea de succesoare.
Persoana juridică având în subordine o altă persoană juridică nu răspunde pentru neexecutarea obligaţiilor acesteia din urmă şi nici persoana juridică subordonată nu răspunde pentru persoana juridică faţă de care este subordonată, dacă prin lege nu se dispune altfel”.
Analizând temeiurile juridice invocate de către Adrian Mititelu pentru recuperarea banilor plătiți de U Craiova 1948 SA pentru SC Fotbal U Craiova SA, judecătorul sindic a constatat că acestea nu îi conferă dreptul de a fi înscris în tabelul de creanță. Clubul deținut în prezent de Adrian Mititelu a atacat cu apel decizia.