News

Halucinant! Ce a găsit poliția în curtea unui bărbat din Târgoviște. Omul putea să arunce în aer un sat întreg

Un bărbat din județul Târgoviște își ascuțea coasa pe un obuz neexplodat. Polițiștii au avut nevoie de întăriri de la ISU
23.04.2023 | 14:39
Halucinant Ce a gasit politia in curtea unui barbat din Targoviste Omul putea sa arunce in aer un sat intreg
Ireal ce a descoperit Poliția în curta unui bărbat din Târgoviște. Sursa foto - facebook
ADVERTISEMENT

Agenții de poliție ajunseseră la fața locului, în satul Burduca din comuna Dragodana, chemați să aplaneze un conflict legat de un hotar. Când au ajuns, au descoperit că era vorba și despre un obuz neexplodat.

Ce a găsit poliția în curtea unui bărbat din Târgoviște

Când au ajuns, oamenii legii, care au asistat la următorul dialog: ”Dacă terenul e al tău, înseamnă că și obuzul e al tău?”, relatează publicația locală Cronica de Găești.  În acel moment, polițiștii au observat existența proiectilului neexplodat și au sunat la 112, solicitând întăriri.

ADVERTISEMENT

Bărbatul pe terenul căruia se afla obuzul neexplodat nu doar că știa despre acesta de foarte mulți ani, dar îi și găsise o întrebuințare în gospodărie: își ascuțea coasa pe el, mai relatează sursa citată.

În Burduca au ajuns reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență și o ambulanță SMURD. Obuzul neexplodat din Al Doilea Război Mondial a fost ridicat de ISU și urmează a fi distrus.

ADVERTISEMENT

Autoritățile ar mai fi aflat de la localnici că în comună sunt mai multe obuze, despre care se știe printre oamenii locului, dar care nu au fost niciodată raportate. Acestea reprezintă un pericol imens pentru siguranța cetățenilor, iar riscul a fost, ani de zile, ignorat.

Ce recomandă autoritățile

”Munițiile rămase neexplodate reprezintă toate categoriile de muniții utilizate în scop militar, trecute prin gura de foc, lansate sau inițiate, care nu au avut efect final prin nefuncționare sau cele neutilizate și care nu au fost distruse”, scrie site-ul informarepreventiva.ro.

ADVERTISEMENT
poliția
Muniția neexplodată era folosită la ascuțit coasa Sursa foto: Cronica de Găești

Potrivit legii, asanarea terenului și neutralizarea muniției rămase neexplodate din timpul conflictelor armate se execută de către subunități specializate și specialiști pirotehnicieni din serviciile de urgență profesioniste.

Regulile preventive care trebuie respectate la găsirea muniției neexplodate:

  • NU o atingeți, NU o loviți și NU o mișcați.
  • NU o introduceți în foc.
  • NU o duceți la fier vechi.
  • NU încercați să demontați focoasele sau alte elemente componente.
  • Discutați cu copiii toate aceste reguli preventive și explicați-le pericolul la care s-ar putea expune dacă nu le respectă.
  • Anunțați imediat organul de poliție cel mai apropiat sau sunați la numărul unic pentru urgențe, 112.
ADVERTISEMENT

De asemenea, cetățenii sunt avertizați ca în zonele în care se presupune că ar exista muniţii neexplodate să nu execute lucrări de îmbunătăţiri funciare, săpături manuale şi să nu aprindă focul.

Este recomandat ca, dacă pe timpul unor săpături, o persoană întâlnește un obiect dur în pământ să nu lovească cu forţă pentru că s-ar putea să fie muniţie neexplodată.

ADVERTISEMENT