Așadar, mișcarea palestiniană crede că negocierile care au loc în aceste zile în Qatar ar putea da roade, mai ales că o delegație israeliană a sosit în Doha pentru a discuta cu mediatorii. Așadar, optimism rezervat în zona Orientului Mijlociu.
Cei din Hamas par să se recunoască învinși și ar fi dispuși să facă inclusiv un schimb de deținuți, dacă Israelul nu va veni cu noi pretenții. Potrivit specialiștilor, nu se știe cât va dura acest armistițiu și cel mai probabil nu ar fi sinonim cu încheierea războiului.
”Hamasul afirmă că, în lumina unor negocieri serioase şi pozitive care au loc azi la Doha, sub auspiciile fraţilor noştri din Qatar şi Egipt, este posibil să se ajungă la un acord al unei încetări a focului şi la un schimb de deţinuţi, în cazul în care ocupaţia încetează să impună noi condiţii”, au transmis cei de la Hamas.
La Doha ar fi ajuns inclusiv directorul Mossad, serviciile israeliene de informații externe, David Barnea. Cu toate acestea, nu ar exista indicii clare că șeful Mossad ar fi direct implicat în aceste negocieri. Totuși, negociatorii israelieni au transmis că ”niciodată nu au fost atât de aproape de un acord”.
Israelienii vor să își recupereze ostaticii ținuți în Fâșia Gaza. Războiul început pe 7 octombrie 2023 după un atac al celor de la Hamas, soldat cu moartea a peste 1.200 de persoane, majoritatea civili. Peste 250 de oameni au fost luați ostatici și doar o parte dintre ei au fost eliberați sau recuperați în viață.
Mai exact 96 de ostatici rămân în Fâșia Gaza, în timp ce 34 au fost deja declarați morți de către armata israeliană. De cealaltă parte, peste 45.000 de civili palestinieni au murit în războiul din Fâșia Gaza, conform datelor transmise de Ministerul Sănătății din această enclavă palestiniană.
În luna noiembrie 2023, un armistițiu care a durat o săptămână a permis eliberarea a 105 ostatici ținuți în Fâșia Gaza și a 240 de palestinieni care erau încarcerați în închisori israeliene. De atunci, Egiptul, Statele Unite ale Americii și Qatarul au încercat să obțină un nou armistițiu, însă toate eforturile au eșuat.
Israelul a cerut mereu celor din Hamas să se predea necondiționat și să se recunoască învinși, pentru că e evident că nimeni din lumea arabă nu a simțit nevoia să le sară în ajutor. De altfel, singurul așa zis aliat al Hamas a fost Iranul, însă un aliat care a preferat să nu se implice prea mult în conflict.
Experții militari cred că gruparea Hamas a sperat ca prin atacul din 7 octombrie să provoace o reacție în lanț în Orientul Mijlociu, o coalizare a țărilor arabe împotriva Israelului, însă aceasta nu s-a concretizat niciodată. Cu siguranță un rol important l-au avut și SUA, protectorul Israelului, care a avertizat că oricine se pune cu Israelul va da socoteală directă Washingtonului.