Lewis Hamilton, în mijlocul unui scandal uriaş! Campionul mondial a fentat plata impozitului

Vicentiu Dinescu   
in Masini
06/11/2017, 10:48
Lewis Hamilton, în mijlocul unui scandal uriaş! Campionul mondial a fentat plata impozitului

Numele pilotului de Formula 1 Lewis Hamilton, cvadruplu campion mondial, apare în Paradise Papers, o investigaţie a unui grup de instituţii mass-media internaţionale cu privire la societăţi offshore folosite pentru evaziune fiscală. Conform news.ro, Hamilton şi-a cumpărat şi avion în valoare de 22 de milioane de euro şi s-a folosit de societăţi din regiuni cu regimuri fiscale avantajoase, pentru a nu plăti TVA în valoare de 3,7 milioane de euro. Avionul aparţine unei firme cu sediul în Insulele Virgine, care a închiriat jetul unei alte societăţi, cu sediul în Insula Man, iar această companiei l-a subînchiriat, la rândul ei, unei firme din Insula Guernesey.

Potrivit realizatorilor emisiunii Cash Investigation de la postul France 2, toate societăţile în cauză îi aparţin pilotului britanic. Exploatarea unui avion în scopuri comericiale permite companiei proprietare să nu plătească TVA, regulă care nu s-ar fi aplicat în cazul în care Hamilton ar fi cumpărat avionul pe persoană fizică şi l-ar fi folosit în scopuri recreative. Contactaţi de jurnaliştii francezi, avocaţii pilotului au afirmat că ”este pefect legal ca o persoană impozabilă să aleagă locaţia în locul cumpărării, pentru a nu plăti TVA, scopul principal fiind de a obţine un avantaj fiscal”. Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi

Hamilton a câştigat al patrulea titlu mondial în Formula 1

Paradise Papers conţine fişiere din arhivele a două companii ce se ocupă cu servicii pentru afaceri de tip offshore în insulele Bermuda, respectiv Singapore, precum şi documente din 19 registre ale companiilor din jurisdicţii ce deservesc economia subterană a lumii. Arhiva a fost obţinută de ziarul german Suddeutsche Zeitung. S-au alăturat demersului jurnalistic International Consortium of Investigative Journalists şi alţi 380 de jurnalişti din 67 de ţări, printre care şi RISE Project.

Pilotul britanic al echipei Mercedes, Lewis Hamilton, a obţinut la sfârşitul lunii octombrie al patrulea titlu mondial în Formula 1. Britanicul, care a mai triumfat în 2008, 2014 şi 2015, i-a egalat pe germanul Sebastien Vettel şi pe francezul Alain Prost, toţi trei având câte patru titluri mondiale. Doar germanul Michael Schumcaher, de şapte ori campion mondial, şi argentinianul Juan Manuel Fangio, de cinci ori, au mai multe trofee în Marele Circ.