Hănescu s-a RETRAS de la naţională! Prima reacţie

UPDATE 14.00: Preşedintele Federaţiei Române de Tenis (FRT), George Cosac, a declarat că respectă hotărîrea lui Victor Hănescu de retragere din echipa de Cupa Davis a României...
30.07.2014 | 12:18
Hanescu sa RETRAS de la nationala Prima reactie
ADVERTISEMENT

UPDATE 14.00: Preşedintele Federaţiei Române de Tenis (FRT), George Cosac, a declarat că respectă hotărîrea lui Victor Hănescu de retragere din echipa de Cupa Davis a României

“În orice condiţii, noi respectăm decizia jucătorului de tenis Victor Hănescu. Urmează în perioada următoare să am o discuţie personală cu el. El evocă faptul că de cînd a început să joace tenis, de la vîrsta de 9-10 ani, a dorit să joace pentru echipa naţională a României şi să evolueze în Cupa Davis, dar, ca în orice domeniu, nu numai în sport, vine o vîrstă când trebuie să laşi locul altora cu mult mai tineri. Victor Hănescu spune că e vorba de o retragere definitivă din echipa de Cupa Davis a României, nu doar pentru apropiatul meci din luna septembrie. Adevărul este că prin hotărârea lui Victor Hănescu, pe care noi o respectăm, în echipa de Cupa Davis a României apare un mare gol” a declarat Cosac, fost şi el component al echipei de Cupa Davis a României.

ADVERTISEMENT

……………………………………………

Victor Hănescu, în vîrstă de 33 de ani, a decis să se retragă din Cupa Davis şi a explicat motivele într-o scrisoare deschisă către fanii tenisului din România.

După 13 ani în care a reprezentat România în Cupa Davis, Victor Hănescu a ales să se retragă. În următorul meci la României la Cupa Davis, căpitanul Andrei Pavel nu se va mai putea baza pe Hănescu la simplu.

ADVERTISEMENT

În perioada în care a făcut parte din echipa de Cupă Davis a ţării noastre (2001-2014), Hănescu a disputat 30 de meciuri la simplu (14 victorii şi 16 înfrângeri) şi 7 la dublu (două succese, cinci meciuri pierdute).

Către iubitorii tenisului romanesc, 30.07.2014

Dragi prieteni,

Vine un moment în viaţa fiecărui sportiv, dureros, dar inevitabil: retragerea de la Echipa Naţională. Momentul nu este uşor şi întotdeauna când vine vorba de culorile României, decizia este şi mai dificilă.

ADVERTISEMENT

De la vârsta de 10 ani, prin ’91, când am fugit de la şcoală să văd un meci de Cupa Davis între România şi Irlanda, s-a născut în mine dorinţa de a purta cu mândrie tricoul Naţionalei. Am debutat la 20 de ani, în 2001, şi ţin minte ca ieri acea zi: am fost convocat ca rezervă în meciul contra Cehiei, jucat la Prostejov, şi am intrat pe teren, la dublu, alături de Trifu, ca urmare a unei accidentări suferite de Voinea.

De atunci am jucat 37 meciuri sub tricolor în 21 de partide inter-naţiuni şi la fiecare meci sub culorile României am avut emoţii, mari emoţii! Aceste trăiri nu se compară cu sferturile de finală de la Roland Garros şi nici cu trofeul câştigat în Elveţia, după ce am trecut în semifinală de Wawrinka, top 10 ATP la acel moment, sunt sentimente speciale pe care nu le poţi avea decât la Naţională.

ADVERTISEMENT

Mă gândesc la meciul împotriva Ecuadorului, împotriva fraţilor Lapentti. Am câştigat primul meci după 5 ore de joc, iar în ultima zi la 2-1 pentru noi, am pierdut în 5 seturi de la Nicolas Lapenti. A fost prima oară cand am plans dupa un meci pierdut, mă gândeam tot timpul la ce o să gândească cei de acasă… dar cu sprijinul colegilor, am reuşit calificarea. În 2005 am avut confruntarea cu Belarusul la Braşov. Jucăm alături de Pavel şi Trifu pentru un loc între primele 8 echipe din lume. Momentul adevărului a venit în ultima zi a întâlnirii când la scorul de 2-2 jucam meciul decisiv cu Volcikov. A fost poate cel mai important moment din cariera mea. Era testul cel mare, şi l-am trecut! L-am învins pe Volcikov şi România era în sferurile grupei mondiale după o pauză de 22 de ani!

Nu toate momentele la Cupa Davis au fost fericite, când suferi o înfrangere la Naţională, simţi pe umeri nemulţumirea a milioane de români, nu este la fel ca la un turneu ATP când nu prea ai timp să meditezi la meciul deabia încheiat, pleci imediat către următorul turneu şi trebuie să rămâi concentrat. Un moment dificil pentru mine, care m-a ţinut departe de terenul de tenis aproape un an, a fost în 2006, când jucând pentru România împotriva SUA, am suferit o accidentare la spate. Totuşi, am revenit în 2007, intr-un meci dramatic împotriva Japoniei, la Osaka, când după un ultim set în care am jucat cu crampe musculare puternice, am reuşit să aduc punctul decisiv pentru Romania.

Toate aceste experienţe m-au format ca jucător profesionist, ca om. Am 33 de ani şi mă simt împlinit. Sunt un român fericit, am o familie frumoasă şi întregită de câteva luni de băieţelul meu Luca. Vin cât de des pot în ţară şi, credeţi-mă, nu rezist mai mult de o lună departe de familie, de România. În ultimii 11 ani m-am menţinut în Top 100 ATP şi de 13 ani servesc sub culorile naţionale.

Simt că pot da mai mult Naţionalei din afara terenului, implicându-mă direct în formarea generaţiei de mâine. Avem juniori talentaţi care trebuie promovaţi şi încurajaţi, am şi experienţă şi disponibilitatea s-o fac. Sper să rămân alături de Echipa Naţională şi de Federaţia Româna de Tenis şi de aceea am lansat programul Dream Young Team pentru România, un program pentru relansarea tenisului masculin românesc. Eu împreună cu o echipă de profesionişti formată din preparator fizic, preparator mental, fizioterapeut şi antrenor vom modela tinerele talente pregătindu-le pentru lupta dură din tenisul internaţional.

Vreau să generez o altă atitudine şi implicare în România, legate de tenis, ca niciun alt talent, neremarcat, sa nu se piardă şi niciun jucător aflat la începutul carierei să nu fie ignorat.

Mi-a fost greu să iau această decizie, dar viaţa trebuie să-şi urmeze cursul, iar tinerii trebuie încurajaţi şi promovaţi! Mulţumesc tuturor celor care mi-au fost alături în toţi aceşti ani, familie, prieteni, colegi, antrenori, oameni din Federaţie şi nu în ultimul rând iubitorilor tenisului fără de care acest sport nu ar exista.

Sunt mândru şi recunoscător pentru cei 13 ani sub culorile tricolorului, hai România!

Cu devotament,
Victor Hănescu”

P: Pariaza cu cei mai buni! BONUS de 150 RON la înregistrare!

ADVERTISEMENT
Tags: