News

Haos total la ALRO Slatina! Compania intră în închidere din cauza prețului energiei și se prăbușește la bursă

Haos total la ALRO Slatina! Compania intră în închidere din cauza prețului energiei. Firma este cel mai mare consumator de energie de pe piața românească
22.12.2021 | 10:41
Haos total la ALRO Slatina Compania intra in inchidere din cauza pretului energiei si se prabuseste la bursa
ADVERTISEMENT
22-12-2021
13:30

Conducerea companiei neagă închiderea

Șefii de la Alro au transmis că nu au luat o decizie privința opririi activității, în ciuda situaţiei excepţionale de pe pieţele de energie şi gaze. 

„Conducerea societăţii priveşte cu îngrijorare evoluţiile recente ale preţului energiei, considerând nivelurile atinse în ultimele zile ca fiind nefundamentate şi nesustenabile din punct de vedere economic.

Situaţia economică este fluidă şi extrem de volatilă, iar în momentul în care conducerea societăţii va lua decizii de impact pentru societate şi investitorii, va anunţa acest lucru potrivit reglementarilor in vigoare”, a anunţat conducerea companiei.

Prețul energiei a dat peste cap întreaga producție din țară. Astfel, ALRO Slatina are probleme serioase, compania fiind și cel mai mare consumator de energie din țară.

Confruntându-se cu prețuri ieșite din comun, societatea nu a mai avut ce face și a început un program de închidere totală a activităţii.

ADVERTISEMENT

Haos total la Alro Slatina!

Informația a fost confirmată chiar de Constantin Popescu, preşedintele Sindicatului Liber Aluministul. Vă readucem aminte că ALRO deține peste 700 de cuve, din care se vor închide aproximativ 300.

Lucrul acesta se va petrece până cel târziu la 10 martie, dar este posibil chiar mai repede. Dacă nu va exista energia necesară, producţia s-ar putea sista chiar şi cu aluminiu în cuve.

ADVERTISEMENT

„Halele de electroliză se închid pe rând. Vom face extracţia de aluminiu care mai este la ora actuală în cuve şi scoatem din activitate cuvele respective. Avem deja 30 de cuve închise din data de 20 decembrie.

În primă fază vom diminua producţia cu 60%, până la 40%, asta până la 10 martie. Se închid pe rând, dar se închid sigur.

ADVERTISEMENT

Apoi, nu ştiu cine va fi prostul care să vină să investească 150 mil. dolari să redeschidă o hală, iar a doua zi să nu ştie dacă mai are sau nu energie“, a transmis Constantin Popescu pentru zf.ro.

Atunci când a fost chestionat despre felul în care ar putea să apară salvarea, preşedintele sindicatului a transmis cât se poate de ferm.

ADVERTISEMENT

„Soluţia este să fim trataţi aşa cum sunt tratate firmele similare din Uniunea Europeană, adică să putem să încheiem contracte bilaterale direct cu producătorii de energie, nu cu traderii care nu fac altceva decât să facă speculă de energie“, a explicat Popescu.

Mai mult decât atât, acţiunile producătorului de aluminiu Alro Slatina au scăzut cu 17% la doar 20 minute de la deschiderea bursei.

Acestea au coborât de la preţul de 2,06 lei la 1,71 lei pe tranzacţii de 300.000 lei. De remarcat că această reacție puternic agresivă a investitorilor a venit la puțin timp de la anunțul sindicaliştilor.

ADVERTISEMENT