Sport

INTERVIU EXCLUSIV/ Un oficial FRF cere schimbarea fotbalului românesc: “Pînă şi Macedonia e mai dezvoltată!”

Zorislav Kovacs, managerul însărcinat cu dezvoltarea sportivă din cadrul noii conduceri a FRF, a acceptat să ofere un interviu exclusiv pentru FANATIK.RO în care a vorbit despre obiectivele pe...
01.10.2014 | 00:07
INTERVIU EXCLUSIV Un oficial FRF cere schimbarea fotbalului romanesc Pina si Macedonia e mai dezvoltata

Zorislav Kovacs, managerul însărcinat cu dezvoltarea sportivă din cadrul noii conduceri a FRF, a acceptat să ofere un interviu exclusiv pentru FANATIK.RO în care a vorbit despre obiectivele pe care şi le-a trasat, dar şi despre nivelul înapoiat la care se află în prezent România în fotbal. Kovacs nu a vrut să vorbească despre şansele echipei lui Piţurcă la un turneu final, dar a dezvăluit ce legi se vor implementate în învăţămîntul românesc şcolar şi preşcolar. Întîi de toate însă, Kovacs s-a declarat entuziasmat de performanţa echipei naţionale U17 care s-a calificat în grupa de elită din preliminariile Campionatului European ce va fi găzduit de Bulgaria în 2015.

511e39143af53

Domnule Kovacs, cum vedeţi performanţa echipei naţionale sub 17 ani?

– Sînt foarte fericit că băieţii au învins în Andorra! Chiar am însoţit delegaţia şi am avut emoţii, deşi adversarul părea unul accesibil. Este o performanţă minunată pentru băieţi această victorie, cu atît mai mult cu cît a asigurat calificarea în faza următoare.

Are fotbalul românesc potenţial la acest nivel de vîrstă?

– Oho! Foarte mare, plus că băieţii sînt foarte capabili să crească şi mai mult. Eu sper că această generaţie se va suda şi va avea continuitate pentru că aşa, în mod sigur vor veni rezultatele pozitive. Deocamdată, trebuie să savureze victoriile cu Danemarca şi Andorra pentru că merită din plin asta după felul în care au jucat.

Puteţi spune că este primul succes al dumneavoastră din postura de manager pentru dezvoltare sportivă în cadrul FRF?

–  Da, fără discuţie! Mai ales că de la început proiectul acesta a reprezentat o provocare pentru mine! Anul trecut am ţinut o conferinţă la Cluj-Napoca la care au participat peste 100 de antrenori, aşa că nu eram străin de ceea ce se întîmplă în România. Apoi, după cîteva luni, m-am întîlnit cu Răzvan Burleanu, am purtat mai multe discuţii, lui i-au plăcut proiectele mele, CV-ul meu, şi aşa mi-a propus să fac parte din echipa lui. Iată că acum trăiesc şi primele bucurii alături de aceşti copii. Sentimentele sînt minunate.

“Există un potenţial fantastic, dar e mult de muncă!”

Fiind străin, mulţi s-au îndoit că Zorislav Kovacs va putea face treabă bună în România pentru că, în primul rînd, nu cunoaşteţi fotbalul de aici…

– Eu m-am născut în Croaţia. Am lucrat doi ani în Ungaria, am învăţat limba! Am fost profesor şi antrenor în cadrul federaţiei Belgiene timp de aproape şase ani. Vorbesc şapte limbi! Cum să mă descurc, cum să am probleme? În plus, eu am găsit doar atitudine pozitivă aici, mulţi oameni amabili. Foarte mulţi! România este o ţară minunată! Nu este adevărat ce se spune pe afară că totul este negativ. Absolut deloc nu este adevărat!

Cum aţi găsit fotbalul din România, comparativ cu aşteptările pe care dumneavoastră le aveaţi?

– În România există un potenţial fantastic, credeţi-mă! Doar că este extrem de mult de muncă. Începînd cu copiii de 5 ani şi pînă la puştii de 19 ani. Nu poţi să înveţi fotbal la 24 de ani, corect? În România s-a urmărit mult timp culegerea fructelor, dar fără plantarea copacului. Aşa ceva este imposibil, logic. Este nevoie de terenuri, de academii, de antrenori şi profesori specializaţi, fiindcă România duce lipsă. O să încercăm să-i convingem pe patronii de cluburi să investească şi aici, fiindcă nu trebuie sume uriaşe.

Care este strategia dumneavoastră, domnule Kovacs?

– Răzvan Burleanu va încerca să poarte mai multe discuţii cu reprezentanţii Guvernului, să-i convingă să investească în sectorul juvenil, fiindcă nu este atît de scump. În plus, multe ţări fac asta. Ungaria, de exemplu, şi nu este o ţară bogată! Lipsa banilor nu este o scuză. Din punctul ăsta de vedere, al dezvoltării începînd cu nivelul juvenil, majoritatea ţărilor europene stau mult mai bine la acest capitol. Nu vorbesc aici de Anglia, Portugalia, Olanda, Belgia, Germania, Spania, Elveţia sau Irlanda. Acelaşi lucru este valabil şi pentru Serbia, Bosnia sau chiar Luxemburg şi Macedonia!

O oră de fotbal pe zi în şcoli!

Cu alte cuvinte, aţi găsit un adevărat dezastru fotbalistic în momentul în care aţi venit în România…

– Nu îmi place să gîndesc aşa! Noi am căutat solul bun de plantat, oameni care să care copacul şi ne punem pe treabă! Germania a avut nevoie de 14 ani să ia Cupa Mondială. Belgia şi SUA de cîte 14 ani să clădească echipe excelente, competitive, care să se descurce bine la turneele finale. Pentru aşa ceva este nevoie de timp. Noi trebuie să muncim poate de zece ori mai mult să ajungem la acest nivel. Însă aşa, poate nu va fi nevoie de 14 ani, ci de 7, 8, 9. Cine ştie? Rămîne de văzut! Pînă la urmă e păcat ca o ţară cu 18 milioane de oameni să fie inferioară unora cu populaţii mult mai mici!

Credeţi că va fi simplu pentru echipa dumneavoastră să convingă că merită investit în sectorul juvenil?

– Pe lîngă tentativa de a convinge reprezentanţii Guvernului să se investească la acest nivel, Răzvan Burleanu va încerca să-i convingă ca în grădiniţe să se bage o oră sau două de fotbal pe săptămînă. Da, este nevoie şi pentru copii de 5 şi 6 ani, indiferent de sex, să deprindă tainele sportului de mici! În Anglia aşa se procedează, iar dacă acolo merge, de ce nu ar merge şi la noi? Mai mult, Răzvan va face tot ce poate pentru ca în şcolile primare să fie băgată o oră de fotbal pe zi! Sportul înseamnă sănătate şi performanţă! Nu în ultimul rînd, din noiembrie, vom merge în toate judeţele ţării să ţinem conferinţe şi să facem scouting, fiindcă trebuie să vorbeşti cu oamenii de peste tot, să-i încurajezi, nu poţi sta doar în Bucureşti.

Dumneavoastră cum v-aţi acomodat în România? Deja vorbiţi despre echipa naţională la persoana a doua plural! 

– Este normal! Lucrez pentru Federaţia Română de Fotbal, iar în dreptul inimii port emblema ţării voastre acum şi este datoria mea să o apăr precum un leu şi să fac tot ce-mi stă în putinţă pentru a face performanţă cît mai repede! După cum v-am spus, România este o ţară minunată!

Să trecem la echipa naţională a României. Consideraţi că, după victoria din Grecia, este ca şic alificată la EURO 2016?

– (Rîde) Dacă aş putea presupune asta, aş băga şi la loto, înseamnă că aş fi foarte bun prevăzător! Victoria a fost una importantă, însă în fotbal orice este posibil. Avem meciuri grele în continuare şi ne aşteaptă adversari foarte dificili! În primul rînd, e Ungaria. Între ţările vecine, întotdeauna sînt partide speciale, cu deznodămînt neprevăzut. La fel cum e şi în cazul unui meci Olanda – Belgia şi aşa mai departe. În plus, în ţările nordice, gen Irlanda de Nord sau Finlanda vom avea partide foarte grele. Doar aţi văzut Islanda la ce nivel a ajuns! Să baţi Turcia cu 3-0 nu este deloc uşor!

Kovacs: “Nu mă aşteptam ca românii să fie atît de disciplinaţi tactic!”

Cum vi se pare naţionala actuală a României?

– La meciul din Grecia am fost surprins, fiindcă România a jucat excelent din punct de vedere al disciplinei tactice! Nu mă aşteptăm fiindcă, prin excelenţă, la fotbaliştii români sînt mai artişti de fel. Însă faptul că au această caracteristică amintită mai sus este foarte importantă şi va ajuta mult echipa!

Care este faza maximă a unui turneu final pe care România ar putea-o atinge acum?

– După un singur meci, cel cu Grecia, nu mă pot pronunţa! Să aşteptăm încă două, trei partide, şi apoi mă pot pronunţa. Ar fi hazardat să-mi dau cu părerea înainte.

Ce jucători din naţionala lui Victor Piţurcă vi se par esenţiali, domnule Kovacs?

– Eu sînt adeptul vorbei mai vechi conform căreia toţi fotbaliştii sînt importanţi. Fiindcă pînă la urmă aşa este! Fiecare are rolul lui în echipă. Într-adevăr, mai apar şi fotbalişti excepţionali, dar oricine poate atinge un nivel mult prin multă ambiţie şi muncă.

Sănmărtean şi Budescu fac parte din categoria fotbaliştilor excepţionali?

– La întrebarea asta nu răspund! Am şi eu opiniile mele, dar nu voi da niciodată nume, pentru că nu este corect.

Nu are timp să se uite la Liga 1

Echipele româneşti de club cum vi se par?

– Steaua este un brand şi se descurcă foarte bine la nivel internaţional, chiar dacă are posibilităţi financiare cu mult mai mici faţă de alte ţări din estul Europei, precum Rusia sau chiar Georgia. Aşa, dacă ar avea bugetul lui Manchester United, de exemplu, în mod cert i-ar fi uşor să fie o mare forţă a Europei, dar aşa, cu posibilităţile materiale pe care le are se descurcă excelent!

Vi se pare Steaua favorită la cîştigarea Ligii 1?

– Nu ştiu ce să spun. Mai sînt acolo şi alte echipe bune, care se luptă cu ei. E vorba de Cluj, Dinamo chiar… Mai multe nu pot să spun… Sincer să fiu nu am urmărit foarte mult campionatul României. Pînă la urmă asta nici nu este meseria mea. Am atît de multe lucruri de făcut şi consider că fiecare trebuie să se specializeze pe felia lui, să-şi facă treaba pentru care este pus în funcţie şi atunci totul va merge minunat!

Dan Apolzan, secundul lui Victor Piţurcă de la echipa naţională, a vorbit despre Szalai ca fiind fotbalistul lui Schalke 04, dar el joacă la Hoffenheim. Vi se pare lipsă de profesionalism sau o simplă eroare?

– Eu nu am auzit ce a declarat domnul Apolzan, aşa că nu pot comenta. Fiecare este însă responsabil pentru ceea ce spune şi ceea ce face. La fel de adevărat este şi faptul că uneori declaraţiile sînt răstălmăcite, deci daţi-mi voie să nu mă pronunţ.