News

Haos în Croaţia, după introducerea monedei euro. Oamenii se plâng de creşterea masivă a preţurilor

Comercianţii croaţi au rotunjit preţurile în sus după introducerea monedei euro. Guvernul intervine după scumpirile exagerate din acest început de an
03.01.2023 | 11:28
Haos in Croatia dupa introducerea monedei euro Oamenii se plang de cresterea masiva a preturilor
Croaţia a trecut la euro de la 1 ianuarie Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În primele două zilr lucrătoare după introducerea monedei euro în Croația, au avut loc o serie de creșteri de preţ, relatează presa din această ţară.

Comercianţii spun că au urmat indicaţiile guvernului

Oamenii se plâng de creșterile masive ale prețurilor. Rețelele de socializare sunt pline de diverse exemple de numeroase creșteri de preț după introducerea euro, fie că este vorba de magazine sau diverse servicii precum saloane de coafură şi taxe de parcare.

ADVERTISEMENT

Majoritatea reclamațiilor au în comun faptul că preţurile s-a rotunjit în sus, pentru a deveni un euro întreg. De exemplu, dacă ceva a costat 13 kune (1,75 euro), este posibil ca preţul să fie rotunjit la doi euro.

Pe Reddit a fost deschis luni un grup, unde sute de oameni scriu despre creșterile de preț și dau numeroase exemple. “Tunsarea bărbaților la o frizerie locală era 60 de kune (8 euro). Am fost acum câteva zile şi spunea că va rotunji până la 10 euro, pentru a fi mai ușor atât pentru clienţi, cât și pentru frizeri”, scrie un utilizator. “Cafeaua cu lapte în cafeneaua în care am fost toată viața a sărit de la 12 la 15 kune (de la 1,6 la 2 euro)”, spune un alt utilizator.

ADVERTISEMENT

Premierul croat Andrej Plenković a convocat o întâlnire pe această temă cu miniștrii competenți și cu autoritățile de inspecție.

“Introducerea euro nu este un motiv pentru creșterea prețurilor bunurilor și serviciilor”, a spus Plenković.

ADVERTISEMENT

La întâlnirea lui Plenković cu miniștrii și șefii Administrației Fiscale, Administrației Vamale și Inspectoratului de Stat, s-a convenit ca ministrul Economiei, Davor Filipović, să invite la o întâlnire reprezentanți ai lanțurilor de retail.

În acelaşi timp, comercianţii arată însă cu degetul spre guvernanţi. Martin Evacic, preşedintele Asociaţiei Magazinelor din Croaţia, a declarat înainte de întâlnirea de la Ministerul Economiei:

ADVERTISEMENT

“Comercianții nu au crescut prețurile, ci le-au rotunjit în sus, conform regulilor de rotunjire, așa cum a transmis guvernul în liniile directoare. Nu a existat o creștere de preț în magazine. De fapt, cred că aproape toți retailerii au refuzat să accepte noile liste de prețuri de la furnizori, iar furnizorii au acceptat inițiativa noastră astfel încât să nu existe o creștere a prețurilor”.

Ana Knezevic, preşedintele Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor din Croaţia, a spus la rândul său: “Avem informații din teren, oamenii ne sună și se plâng. Cele mai mari creșteri de preț sunt la cafea, cafeaua este cea mai scumpă. Am primit o plângere că, într-un loc, cafeaua este cu două kuna mai scumpă din cauza acestei rotunjiri a prețurilor”.

“Asta s-a întâmplat în toate țările care au intrat în zona euro, am văzut-o în exemplul Sloveniei, Austriei, Italiei… Am avertizat că nici Croația nu va fi o excepție. Și în țările menționate cel mai rău a fost cu prețurile la cafea. Acum vedem că prețul crește și în brutării, primim și de acolo plângeri”, a mai afirmat Knezevic.

 

ADVERTISEMENT
Tags: