News

Video. Haos în SUA. Filmul de 8 minute și 46 de secunde al uciderii lui George Floyd, secvențele care au declanșat protestele peste ocean. Live Update

01.06.2020 | 23:19
Video Haos in SUA Filmul de 8 minute si 46 de secunde al uciderii lui George Floyd secventele care au declansat protestele peste ocean Live Update
ADVERTISEMENT

O mașină de poliție a intrat direct într-un grup de protestatari la New York, imaginile șocând opinia publică. Primarul orașului crede că polițiștii au avut circumstanțe atenuante.

UPDATE, 1 iunie, ora 23:20 / Publicația The New York Times a pus cap la cap toate secvențele uciderii lui George Floyd de către poliție și a realizat filmul de ”8 minute și 46 de secunde care a adus haosul în Statele Unite ale Americii”.

ADVERTISEMENT

Combinând imagini de la martorii din zonă și de la camere de securitate, trecând în revistă documentele oficiale și consultând experții, The New York Times a reconstruit în detaliu minutele care au dus la moartea lui George Floyd.

UPDATE, 1 iunie, ora 09:30 /  Au fost înregistrate noi confruntări violente între demonstranţi şi forţele de ordine şi numeroase arestări.

Mai multe incendii au fost pornite în Washington DC, inclusiv în apropiere de Casa Albă. După ora locală 23.00, un perimetru de câteva străzi era acoperit de fum gros, relatează The Guardian.

ADVERTISEMENT

În New York, mii de oameni au manifestat din nou duminică şi, pentru o scurtă perioadă, podul Manhattan a fost închis. Protestatarii au aruncat cu gunoaie în poliţişti, iar aceştia au răspuns violent şi au făcut mai multe arestări.

Chiara de Blasio, fiica în vârstă de 25 de ani a primarului oraşului, a fost unul dintre cei arestaţi duminică seară.

ADVERTISEMENT

Sindicatul poliţiei din New York a publicat într-un mesaj pe Twitter: „Cum poate NYPD să apere oraşul de anarhiştii revoltaţi când fiica aruncătoare de obiecte a primarului este unul dintre ei. Acum ştim de ce el interzice mobilizarea unităţilor călare şi nu lasă NYPD să îşi facă treaba”.

Mai mulţi jurnalişti au semnalat ulterior că Twitter a înlăturat mesajul Poliţiei.

UPDATE, 1 iunie, ora 07:36 / Un camion cisternă a încercat duminică să treacă prin mijlocul unui cortegiu de mii de manifestanţi pe un pod din centrul oraşului Minneapolis, în statul american Minnesota.

ADVERTISEMENT

Conform Agerpres, care citează AFP, poliția locală a anunțat că niciun manifestant nu a fost rănit, iar șoferul a suferit leziuni ușoară, fără ca viaţa să îi fie pusă în pericol. El a fost condus la spital şi plasat în stare de arest.

Deocamdată nu a s-a putut stabili cum a reuşit şoferul camionului să se apropie de manifestanţi. În timp ce aceştia traversau un pod rutier, el a avansat cu camionul până în mijlocul mulţimii.

UPDATE, 1 iunie, ora 07:26 / Manifestațiile violente par să crească pe teritoriul Statelor Unite, iar președintele Donald Trump a fost dus de urgență într-un bunker, acolo unde a stat aproximativ o oră, informează The Hill.

La Washington a fost decretată stare de asediu după noi manifestaţii în apropiere de Casa Albă, în contextul în care revoltele generate de moartea lui Geroge Floyd s-au extins în mai multe state americane.

Starea de asediu presunpune interdicţia de circulaţie între orele 23:00 și 06:00. Primarul Muriel Bowser a ordonat desfăşurarea Gărzii Naţionale în oraş în sprijinul forţelor de poliţie.

Scene extrem de tensionate au avut loc nu departe de Casa Albă, zona fiind învăluită de focul degajat de incendii. Un astfel de incediu a izbucnit în subsolul Bisericii Sfântul Ioan, care din 1816 este considerată ”Biserica Președinților” pentru că fiecare președinte american de la James Madison și până acum au folosit acest locaș ca loc de rugăciune și reculegere. Pompierii au ajuns însă rapid la fața locului și au stins incendiul.

UPDATE, 31 mai, ora 20:51 / Donald Trump a anunțat pe Twitter că ANTIFA va fi desemnată drept grupare teroristă. Rămâne de văzut cum va face acest lucru din punct de vedere legal, ANTIFA fiind o doctrină, mai degrabă de a fi considerată o grupare cu acte. 

Antifa (Anti-fascism) au fost considerați mereu acei protestatari anarhiști care folosesc violența în timpul protestelor.

UPDATE, 31 mai, ora 20:30 / Grupul de hackeri Anonymous a declarat, oficial, război poliției din Minneapolis. Hackerii promit că vor expune corupția din sistem. Între timp, site-ul poliției din Minneapolis a fost blocat, conform Digi 24.

„Poliţiştii care ucid oameni şi comit alte infracţiuni trebuie să fie traşi la răspundere la fel ca noi ceilalţi. În caz contrar, vor crede că au dreptul să facă orice îşi doresc. Poate veţi spune că e vorba doar de nişte uscături, dar ce se întâmplă dacă ofiţerii care stau lângă ei şi nu fac nimic în timp ce comit infracţiuni, care refuză să-i judece pe aceşti criminali care acţionează împotriva oamenilor pe care au jurat să-i protejeze?

Lumea începe să se trezească şi oamenii devin din ce în ce mai furioşi de fiecare dată când văd sânge vărsat inutil fără consecinţe. Aceşti poliţişti trebuie aduşi în faţa legii, iar ofiţerul Chauvin, în special, trebuie acuzat de omor. Din păcate, nu avem încredere în organizaţia lor coruptă pentru a face dreptate, aşa că vom scoate la iveală numeroasele crime din întreaga lume. Noi suntem legiunea. Venim”.

UPDATE, 31 mai, ora 18:02 / Lori Lightfoot, primarul din Chicago, l-a înjurat pe Donald Trump în cadrul unei conferințe de presă.

„Scopul lui Donald Trump e să polarizeze, să destabilizeze guvernul local, să inflameze tensiuni rasiste. Vreau să-i transmit ceva președintelui, însă voi coda mesajul. Sunt două cuvinte, primul începe cu litera F, se termină în you. Mă simt obligată să mă exprim atunci când cineva spune ceva atât de ofensator precum Trump. Nu îmi cer scuze absolut deloc pentru alegerea cuvintelor”, a transmis Lori Lightfoot.

HAOS ÎN SUA! Protestele se extind în peste 30 de orașe, după ce George Floyd a fost ucis de poliție

Poliția din New York a declanșat o investigație după ce o persoană a filmat incidentul și l-a publicat pe internet. În imagini se observă cum două mașini de poliție, înconjurate de zeci de protestatari, forțează cordonul și calcă cu mașina oamenii. Cel mai probabil, polițiștii s-au panicat, însă gestul lor a șocat multă lume.

Imaginile par a fi surprinse sâmbătă, 30 mai, în timpul protestelor cauzate de uciderea cu brutalitate a afro-americanului George Floyd.

În clipul de 27 de secunde postat pe Twitter se observă cum mașina de poliție a fost atacată de protestatari, moment în care polițiștii calcă pe accelerație și încearcă să treacă prin oameni.

Este doar un nou incident din seria lungă de incidente violente cauzate de moartea lui George Floyd. Primarul din New York, Bill de Blasio, a dezvăluit că polițiștii vor fi anchetați pentru tentativa de a călca oamenii cu mașina, însă s-ar putea ca aceștia să aibă circumstanțe atenuante.

Mai exact, înconjurați de oameni violenți, polițiștii s-ar fi temut pentru viețile lor și ar fi decis să riște ruperea cordonului cu autoturismul.

George Floyd, martirul care a declanșat cele mai mari proteste din 2020

Peste 30 de orașe sunt sub asediu după ce mii de oameni protestează pentru uciderea violentă a lui George Floyd. Afro-americanul a fost ucis, cu brutalitate, de către polițiști din Minneapolis. Imaginile au devenit virale și au fost condamnate de toată lumea. Polițistul criminal a fost arestat, însă protestatarii vor ca toți polițiștii implicați să fie condamnați la închisoare.

Familia decedatului cere chiar pedeapsa cu moartea pentru toți polițiștii implicați. Între timp, în toată SUA oamenii protestează violent, în timp ce polițiștii abuzează de forță.

ADVERTISEMENT