Sport

Haos la Loteria Română! Mii de români, puși în pericol! Sindicatul Loteriei reproșează conducerii lipsa măsurilor de protecție împotriva coronavirusului și amenință cu greva. EXCLUSIV

17.03.2020 | 23:30

Cu amenințarea coronavirusului la ușile caselor în care sunt practic obligați să se izoleze, cu perspectiva sumbră că iminenta criză economică le va „schilodi” veniturile, cu majoritatea competițiile sportive suspendate și, în consecință, cu piața pariurilor aproape prăbușită, speranța multor români de ieși din criză a rămas tradiționala Loterie Română. Numai că și în agențiile Loteriei situația pare scăpată tot mai mult de sub control, de la zi la zi, iar iresponsabilitatea celor care conduc această instituție strategică a României este uriașă!

Haos la Loteria Română! Mii de români, puși în pericol! Sindicatul Loteriei reproșează conducerii lipsa măsurilor de protecție împotriva coronavirusului și amenință cu greva

Sindicatul Liber „LOTO” din cadrul CN Loteria Română SA a emis, la sfârșitul săptămânii trecute, o notificare-ultimatum către noul director general Sebastian Iacob Moga, în care denunță măsurile precare de protejare a membrilor săi din agențiile Loto și cere măsuri urgente de prevenție în teritoriu.

ADVERTISEMENT

Funcționarii din agențiile Loto sunt printre cele mai expuse persoane la contaminarea cu Covid-19 din cauza contactului aproape permanent cu clienții care intră în agenții. Și aceștia nu sunt, după cum știm cu toții, deloc puțini…

„6 din 49”, „5 din 40”, „Joker” sau popularele „păcănele” prezente în orice agenție loto atrag speranțele multor români în „câștigul vieții”, care să le schimbe… viața! Așa că sunt clienți fideli ai agențiilor Loto, indiferent de vreme sau vremuri.

ADVERTISEMENT

Moga este acuzat că simulează luarea unor măsuri preventive. „Un recipient cu spirt nu este de ajuns”

În aceste condiții, Sindicatul Liber „LOTO” a adresat un comunicat dur directorului general Sebastian Iacob Moga, în care i se reproșează faptul că „atât salariații companiei, cât și clienții nu au parte de măsuri de protecție împotriva contactării virusului”.

„Un recipient de 500 ml de spirt medicinal/salariat/agenție este de natură să «simuleze» luarea unor măsuri preventive” – comunicat Sindicatul Liber „LOTO”

Comunicatul Sindicatului Liber „LOTO” din cadrul CN Loteria Română SA către directorul general Sebastian Iacob Moga, cu cererile pentru protecția angajaților
Comunicatul Sindicatului Liber „LOTO” din cadrul CN Loteria Română SA către directorul general Sebastian Iacob Moga

Sindicatul poate declanșa greva salariaților din agențiile Loto

În aceste condiții, Sindicatul Liber „LOTO” anunță conducerea că va solicita membrilor săi să nu se mai prezinte la locul de muncă dacă nu se iau de urgență măsuri de protecție eficiente și, astfel, agențiile se vor închide pe viitor.

ADVERTISEMENT

„În situația în care nu veți lua măsurile ce se impun pentru a asigura toate măsurile de securitate și sănătate ale salariaților, ne rezervăm dreptul de a informa membrii de sindicat să refuze prezentarea la locul de muncă dacă nu sunt implementate toate măsurile de protecție a securității și sănătății în muncă și de prevenire a contaminărilor, necesare în acest sens” – comunicat Sindicatul Liber „LOTO”

Nu numai salariații Loto, dar și clienții se pot contamina cu Covid-19, având în vedere afluența din agențiile loto, mai ales joia și duminica, atunci când sunt tragerile la popularele jocuri ale Loteriei Române.

„Lipsa măsurilor de prevenție eficiente în spațiile de vânzare ale CNLR SA sunt de natură să afecteze în primul rând salariații și în plan secund clienții, care pot fi factori de diseminare a virușilor” – comunicat Sindicatul Liber „LOTO”

Agențiile sunt focare de contaminare în timp ce directorul Sebastian Iacob Moga bâlbâie promisiuni de liniștire a spiritelor

Loteria Română are peste 2.000 de angajați în țară, dintre care aproximativ 300 în cele 117 agenții din București, care au fost pline până la refuz sâmbătă și duminică și care, teoretic și practic, puteau fi mai repede dotate cu materiale eficiente împotriva contaminării cu Covid-19, de la mănuși și măști de protecție pentru angajați, până la dezinfectanți speciali, nu clasicul spirt.

ADVERTISEMENT

În week-end, mai precis sâmbătă la prânz, conducerea centrală a Loteriei Române, în speță directorul general Sebastian Iacob Moga, a trimis pe terminalele punctelor de lucru mai multe mesaje  de liniștire a angajaților, prin care se promitea luarea de urgență de măsuri.

Pe un ton bâlbâit, Moga s-a scuzat către toți cei expuși, explicându-le că stocurile de materiale specifice contra coronavirus, de la măști până la dezinfectanți, s-au epuizat la furnizori și de aceea este foarte greu să le procure, dovadă de incompetență crasă, ținând cont de faptul că inevitabila criză a coronavirusului a izbucnit în România de peste două săptămâni!!

Mesajul primit în agențiile Loto din partea directorului general Sebastian Iacob Moga, cu promisiuni deocamdată neonorate
Mesajul primit în agențiile Loto din partea directorului general Sebastian Iacob Moga
Mesajul primit pe terminalele agențiilor Loto de la „centru”, în care se justifică lipsa oricăror materiale de protecție împotriva Covid-19 prin lipsa de la furnizori
Mesajul primit pe terminalele agențiilor Loto de la „centru”, în care se justifică lipsa oricăror materiale de protecție împotriva Covid-19

Casierele din agenții nu au măști și mănuși anti-coronavirus, iar șefii au plecat… în concediu!

Marți dimineață, reporterii FANATIK au vizitat câteva agenții din București și au constatat, șocați, că nu s-au luat măsurile care se impun, pozele pe care vi le prezentăm dovedind clar că angajații, casierele din agenții nu poartă măști și că nu s-a adoptat nicio măsură specifică împotriva coronavirusului, punându-se astfel în pericol viețile nu numai a angajaților Loteriei, dar și a mii de clienți.

Cel puțin asta este situația în București, în agențiile vizitate de reporterii FANATIK. În țară, managerii de zonă ai Loteriei fac eforturi personale supraomenești pentru a asigura un minimum de protecție în agenții, chiar dacă sprijinul de la „centru” este, momentan, nesemnificativ.

Marți dimineață, în agențiile Loto din București, casierele nu aveau niciun fel de protecție în relațiile cu clienții, de la mască la dezinfectant. Doar primisunile conducerii...
Marți dimineață, în agențiile Loto din București, casierele nu aveau niciun fel de protecție în relațiile cu clienții, de la mască la dezinfectant

Șocant este că atât directorul pe București al Loteriei Române, cât și șefa serviciului Resurse Umane de la nivel central sunt de mai bine de o săptămână în concediu! În plină criză!

Astfel, Loteria Română, condusă de Sebastian Iacob Moga, unul dintre cei mai importanți piloni strategici ai economiei românești, pare pur și simplu incapabilă să gestioneze această criză deosebit de gravă.

Vom reveni cu amănunte și cu poziția Loteriei Române când vom reuși să intrăm în legătură cu instituția.

ADVERTISEMENT