News

HAOS la negocierile privind salariile bugetarilor. Legea salarizării, plimbată între instituţii

Un acord între sindicate şi reprezentanţii Guvernului privind creşterea salariilor rămâne un deziderat destul de îndepărtat. În timp ce bugetarii spun că nu-i interesează legea...
22.02.2016 | 18:55
HAOS la negocierile privind salariile bugetarilor Legea salarizarii plimbata intre institutii
ADVERTISEMENT

Un acord între sindicate şi reprezentanţii Guvernului privind creşterea salariilor rămâne un deziderat destul de îndepărtat. În timp ce bugetarii spun că nu-i interesează legea salarizării, ci găsirea unei soluţii pentru ca veniturile lor să crească, guvernanţii subliniază că acest lucru nu poate fi făcut decât în baza unui proiect sustenabil, care este încă în curs de elaborare. Fostul ministru al Muncii, Rovana Plumb, spune însă că în prezent guvernanţii nici nu ştiu prea bine unde se află proiectul.

Preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, Sebastian Oprescu, a declarat luni că premierul Dacian Cioloş nu s-a hotărât încă asupra unei variante a legii salarizării unitare şi că această lege ar putea fi gata, după o decizie a prim-ministrului, în maximum o săptămână. În replică, şeful Executivului a arătat că este nevoie de un proiect care să ţină cont de posibilităţile bugetare ale ţării.

ADVERTISEMENT

“Premierul nu respins nicio variantă, dar nici nu s-a hotărât asupra acestor variante. (…) Din punctul nostru de vedere, proiectul ar fi gata după ce (premierul Cioloş — n.r.) îşi dă acordul pe o variantă, în maximum o săptămână, pentru că noi avem deja toate datele necesare la nivelul ordonatorilor principali de credite pentru a avea această lege”, a afirmat Sebastian Oprescu, după o discuţie, la Palatul Victoria, cu premierul Dacian Cioloş şi cu ministrul Finanţelor, Anca Dragu.

El a adăugat că în discuţiile de până acum reprezentanţii MFP au propus o creştere salarială de 12% pe următorii trei ani, variantă pe care sindicatele o resping.

ADVERTISEMENT

“S-a spus din partea reprezentanţilor MFP că există o disciplină economico-financiară şi o strategie bugetară care prevede la ora aceasta o creştere cu 12% a anvelopei salariale, pe o perioadă de trei ani de zile, ceea ce pe noi, cu siguranţă, nu ne-a mulţumit, iar acest subiect trebuie discutat direct cu prim-ministrul pentru că noi nu avem nevoie de o lege a salarizării, noi avem nevoie de salarii. (…) E problema Guvernului şi a ministerelor de unde iau ei banii”, a precizat Sebastian Oprescu.

Premierul Dacian Cioloş a declarat, la rândul său, că proiectul de lege privind salarizarea nu este finalizat. “Ministerul Muncii a lucrat pe mai multe variante, nu s-a consultat cu Ministerul de Finanţe ca să vedem care sunt posibilităţile. Proiectul acela, mă rog, care nu a fost până la urmă promovat de doamna Plumb, e irealizabil din punct de vedere bugetar. (…) Vreau un proiect care să ţină cont de posibilităţile bugetare ale României. Altfel vindem iluzii oamenilor, asta e tot”, a declarat premierul, la Palatul Parlamentului.

ADVERTISEMENT

Rovana Plumb, replică pentru Cioloş

Rovana Plumb, fost ministru al Muncii în Guvernul Ponta, a declarat că membrii Executivului se contrazic în declaraţii şi că o dată spun că proiectul este la Ministerul Muncii, iar altă dată la Ministerul de Finanţe.

“Acum o ora am avut in cadrul grupului parlamentar social-democrat pe doamna ministru de Finante, care ne-a spus ca Ministerul Muncii nu a finalizat in cadrul grupului de lucru celalalte scenarii. Intreband-o acum, la Parlament, a spus ca analizele si scenariile sunt la Ministerul de Finante. Ciolos spune ca proiectul este irealizabil, dar nu stiu pe ce se bazeaza, avand in vedere ca unul dintre principiile de baza ale Guvernului Ponta, cand a facut legea, a fost cel al sustenabilitatii, iar aceasta a fost agreata nu numai cu confederatiile sindicale, ci si cu CE si FMI. Impactul bugetar calculat sustinea implementarea legii pe o perioada de 4 ani, nu dintr-o data. Din pcatae un guvern tehnocrat nu se raporteaza decat la niste cifre si uita ca in spatele lor sunt de fapt niste oameni”, a declarat Rovana Plumb, la România TV.

ADVERTISEMENT

Fostul ministru a arătat că guvernanţii ar trebui să aibă în vedere în primul rând stimularea sistemului social şi a celui sanitar, pentru ca acestea să furnizeze servicii de calitate. “Pe anul 2016 guvernul Ponta a lasat un spatiu fiscal pentru cresterea cu 10% pentru sectorul public si cu 25% educatia, asistenta sociala si sanatatea. Acest 10%, daca ar fi fost aplicata la lega salarizarii, ar fi insemnat eliminarea celor 29 de clase care acum sunt suprapuse si cresterea salariilor celor care au acum un venit mic”, a subliniat Rovana Plumb.

Sursă: www.romaniatv.net

ADVERTISEMENT