Sport

E oficial! Rapid – Dinamo în prima etapă de play-out! LPF se supune anunțului FRF. Update exclusiv

Haos în Liga 1. Rapid, UTA Arad şi Dinamo nu ştiau cu cine joacă în prima etapă din play-out. FRF şi LPF s-au contrazis cu privire la regulamente. În cele din urmă, forul de la Casa Fotbalului a clarificat situaţia.
06.03.2022 | 18:26
E oficial Rapid  Dinamo in prima etapa de playout LPF se supune anuntului FRF Update exclusiv
Gino Iorgulescu, preşedintele LPF, cu sigla Rapid, UTA şi Dinamo. Sursa: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
06-03-2022
19:10

LPF acceptă poziția FRF și vom avea Rapid - Dinamo în prima etapă din play-out

După câteva ore de confuzie, rămâne ca FRF. Astfel că nu se mai ține cont de golurile marcate în deplasare în meciurile directe ca și criteriu de departajare. În aceste condiții, UTA termină sezonul regular pe locul 8, iar Rapid pe 9. Iată cum va arăta prima etapă din play-out.

“Am luat la cunoștință punctul de vedere al FRF, drept pentru care nu mai are sens să le trimitem adresă luni dimineață. Dacă ei așa au decis, atunci așa va rămâne, cu UTA pe locul 8 și Rapid pe 9 în sezonul regular”, a declarat Justin Ștefan pentru FANATIK.RO.

  • FC Argeș / FC Botoșani – Gaz Metan
  • UTA – Academica Clinceni
  • Rapid – Dinamo
  • Sepsi – CS Mioveni
  • Chindia – FCU Craiova 1948
06-03-2022
18:15

FRF contrazice LPF! Clasamentul din Liga 1 se face fără criteriul golurilor marcate în deplasare. Cum arată prima etapă din play-out

FRF a contrazis LPF referitor la controversa regulamentară privind stabilirea clasamentului în Casa Pariurilor Liga 1, prezentată în premieră de FANATIK. Federaţia Română de Fotbal anunţă că decizia din Comitetul Executiv, unde s-a votat eliminarea criteriului golurilor marcate în deplasare, este executorie: 

Având în vedere informațiile și dezbaterile apărute în mass-media, Federația Română de Fotbal dorește să facă următoarele precizări.
În ședința Comitetului Executiv al FRF din data de 27 iunie 2021, sedintă la care au participat toti membrii Comitetului Executiv, s-a decis cu unanimitate de voturi abrogarea criteriului de departajare privind numărul mai mare de goluri marcate în deplasare în jocurile directe.

De asemenea, reamintim că, în conformitate cu prevederile art. 48 alin. 9 teza întâi și teza finală din Statutul FRF, Hotărârile Comitetului Executiv sunt publicate pe site-ul oficial al FRF: www.frf.ro. Publicarea acestora în forma precizată mai sus are valoare de comunicare oficială faţă de orice persoană interesată.

De asemenea, potrivit dispozițiilor art. 48 alin. 3 din Statutul FRF Hotărârile Comitetului Executiv intră în vigoare imediat, cu excepţia cazului în care Comitetul Executiv prevede altfel.

Având în vedere cele de mai sus, precum și că Decizia Comitetului Executiv a fost publicată pe site-ul oficial al FRF, fiind astfel îndeplinite toate condițiile statutare, rezultă în mod evident că respectiva decizie produce efecte depline, nemaifiind necesară nicio formalitate suplimentară.”, se arată în comunicatul FRF. 

Astfel, UTA Arad încheie sezonul regulat pe locul 8, iar Rapid pe locul 9, arădenii având golaverajul superior (24:20 faţă de 34-31). Cum arată prima etapă din play-out: 

  • FC Argeș / FC Botoșani – Gaz Metan
  • UTA – Academica Clinceni
  • Rapid – Dinamo
  • Sepsi – CS Mioveni
  • Chindia – FCU Craiova 1948

Finalul sezonului regulat dă bătăi de cap în ceea ce priveşte calculul clasamentului final. Regulamentul neclar a stârnit confuzie la echipele care vor juca în play-out, care interpretează clasamentul după două articole diferite.

Haos în Liga 1! Rapid, UTA şi Dinamo nu ştiu cu cine joacă în prima etapă din play-out

Dinamo a anunţat deja că joacă la UTA Arad, însă arădenii au calculat altfel şi au anunţat că au meci cu Academica Clinceni. Rapidul anunţă şi ea că joacă împotriva Academicii Clinceni în prima etapă.

ADVERTISEMENT
Dinamo a anunţat deja că joacă împotriva celor de la UTA Arad
Dinamo a anunţat deja că joacă împotriva celor de la UTA Arad

De unde a apărut acest haos? Rapid şi UTA Arad au încheiat la egalitate de puncte, 40, pe locurile 8, respectiv 9. În meciurile directe s-a înregistrat remiză, 1-1 la Bucureşti şi 2-2 la Arad. Astfel că cele două echipe au calculat clasamentul după două regulamente diferite.

Rapid anunţă că joacă împotriva Academicii Clinceni
Rapid anunţă că joacă împotriva Academicii Clinceni

CEx a abrogat criteriul golurilor marcate în deplasare! Însă el încă apare în regulament

Pe 27 iunie 2021, a fost votată în Comitetul Executiv o decizie prin care se abrogă departajarea în ceea ce priveşte golurile marcate în deplasare. Totuşi, această decizie a Comitetului Executiv nu apare în ROAF, Regulamentul de Organizare a Activităţii Fotbalistice, după care LPF ia deciziile.

ADVERTISEMENT
Criteriul golurilor marcate în deplasare în meciurile directe există în continuare în ROAF
Criteriul golurilor marcate în deplasare în meciurile directe există în continuare în ROAF

Deciziile Comitetului Executiv sunt executorii, astfel că, în mod normal, departajarea în ceea ce priveşte golurile marcate în deplasare ar trebui abrogată. În cazul în care se iau în calcul golurile marcate în deplasare Rapid încheie pe 8 (1-1 la Bucureşti şi 2-2 la Arad). Dacă se ia în calcul golaverajul, UTA Arad este pe locul 8 (24:20, faţă de 34-31). 

Justin Ştefan: “Respectăm ROAF! Totuşi, vom cere FRF un punct de vedere oficial”

Justin Ştefan, secretarul general al LPF, a declarat pentru FANATIK că Liga Profesionistă calculează clasamentul conform ROAF, acolo unde nu apare decizia din 27 iunie privind eliminarea criteriului golurilor marcate în deplasare. Totuşi, LPF va trimite o adresă oficială la FRF pentru clarificarea situaţiei:

ADVERTISEMENT

“Respectam ROAF! Vom face programarile conform clasamentul final realizat în baza criteriilor din ROAF al FRF. Totuşi, luni dimineaţa la prima oră vom cere FRF un punct de vedere oficial, ţinând cont de situaţia creată, respectiv decizia din CEx care susţine una şi ROAF-ul, care susţine altceva. Pentru moment este decizia ROAF”, a spus Justin Ştefan pentru FANATIK.

FRF şi LPF sunt obligate să ia o decizie cât mai rapid pentru că trebuie făcute programările meciurilor din play-out, prima etapă din a doua parte a sezonului având loc în finalul săptămânii viitoare.

ADVERTISEMENT

Rapid şi UTA au anunţat că joacă împotriva Academicii Clinceni în prima etapă!

Până în acest moment, Dinamo şi Rapid au anunţat că vor juca împotriva UTA-ei, respectiv a Academicii Clinceni, calculând clasamentul final după ROAF, care nu conţine articolul votat în Comitetul Executiv.

În schimb UTA Arad a anunţat printr-un comunicat că echipa va juca tot împotriva Academicii Clinceni: “În conformitate cu CEX-ul FRF din data de 27 iunie 2021, criteriul de departajare cu privire la numărul mai mare de goluri marcate în deplasare în jocurile directe a fost abrogat. Echipa noastră termină astfel sezonul regulat pe locul 8, iar în weekend aşteptăm vizita celor de la Academica Clinceni”, scriu arădenii.

Programul primei etape din play-out în fiecare scenariu

FANATIK vă prezintă prima etapă din play-out în fiecare scenariu:

1. Conform ROAF, care nu cuprinde decizia CEx de a elimina criteriul golurilor marcate în deplasare în meciurile directe:

  • FC Argeș / FC Botoșani – Gaz Metan
  • Rapid – Academica Clinceni
  • UTA – Dinamo
  • Sepsi – CS Mioveni
  • Chindia – FCU Craiova 1948

2. Conform deciziei executorii a CEx din data de 27 iunie 2021:

  • FC Argeș / FC Botoșani – Gaz Metan
  • UTA – Academica Clinceni
  • Rapid – Dinamo
  • Sepsi – CS Mioveni
  • Chindia – FCU Craiova 1948

 

ADVERTISEMENT