News

Haos total la granițele României! Bulgaria, ultima la campania de vaccinare, prima la crize politice! De ce sunt guverne interimare la Sofia și București

Haos total la granițele României acolo unde Bulgaria a ajuns în pragul anticipatelor și pe ultimul loc în campania de vaccinare
01.11.2021 | 18:09
Haos total la granitele Romaniei Bulgaria ultima la campania de vaccinare prima la crize politice De ce sunt guverne interimare la Sofia si Bucuresti
Bulgaria și România sunt în pragul alegerilor anticipate. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Bulgaria a ocupat ultimul loc cu brio în campania de vaccinare și a început să aibă probleme serioase în privința valului patru, unul care a făcut ravagii în această parte a Europei. Cu o încredere scăzută în imunizare, dar și în clasa politică, pentru bulgari a fost o problemă de timp până la un colaps sanitar.

Concret, discutăm despre o situație cât se poate de asemănătoare cu cea petrecută în România. Astfel, crizele guvernamentale de la Sofia și de la București au contribuit din plin la picajul celor două țări în topul vaccinărilor.

ADVERTISEMENT

Haos total aproape de granițele României!

De curând, Bulgaria a înregistrat un nou record de îmbolnăviri cu COVID-19. Vecinii noștri de la sud de Dunăre au raportat nu mai puțin de 6.813 noi cazuri. În aceeași zi, coronavirusul a ucis 124 de bulgari, conform datelor oficiale, iar bilanțul total al deceselor ajungea la 23.440.

Mii de oameni bolnavi de COVID-19 erau internați în spitalele din Bulgaria, în situația în care sistemul medical din țara vecină abia mai rezista valului de noi infectări.

ADVERTISEMENT

Într-o mutare disperată pentru a stopa pe cât posibil al patrulea val de coronavirus, guvernul interimar de la Sofia a impus obligativitatea certificatului verde la intrarea în majoritatea spațiilor publice.

Din nou, în mod surprinzător sau nu, mutarea Executivului bulgar seamănă foarte mult cu cele făcute de interimatul bucureștean de la Palatul Victoria în ultima perioadă.

ADVERTISEMENT

Cum a ajuns Bulgaria în pragul anticipatelor

La fel ca în România, forțele politice interne din Bulgaria mai degrabă s-au contrat între ele decât să găsească o soluție pentru a trece țara peste taifunul COVID-19.

Partidul „Există un Astfel de Popor”, formațiune condusă de cântărețul Slavi Trifonov a câștigat la limită alegerile din luna iulie. Bucuria de atunci s-a stins destul de repede, mai ales că, învingătorii au constatat că nu reușesc de nicio culoare să găsească o formulă de coaliție guvernamentală.

ADVERTISEMENT

Câștigătorii aveau numai 65 de locuri într-un parlament de 240, ceea ce a complicat serios întreaga scenă politică. Partidul de pe prima poziție avea nevoie de sprijinul celorlalte formațiuni mai mici din legislativ, în condițiile în care a anunțat ferm că nu va colabora nici cu formațiunea fostului prim-ministru Borisov și nici cu partidul etnicilor turci.

Eșecul ITN a indicat cât se poate de clar că Bulgaria se îndreaptă spre noi alegeri anticipate. Atenție! Vorbim despre al treilea rând de alegeri desfășurat într-un singur an. Primele au avut loc în aprilie, apoi lumea a fost chemată la vot în iulie.

Cum au ajuns bulgarii la soluția premierului interimar

Luna trecută, președintele Rumen Radev l-a numit din nou pe Stefan Ianev în fruntea unui guvern interimar. Acesta are acum un obiectiv precis: trebuie să conducă Bulgaria până la alegerile legislative anticipate prevăzute pentru data de 14 noiembrie.

Mai mult decât atât, Executivul cu puteri reduse de la Sofia trebuie să prezinte și celor de la Bruxelles un PNRR bulgar. În urma lui, vecinii noștri speră să primească fonduri pentru revenirea economică după pandemia de COVID-19, dar şi pentru combaterea noului val de infecţii şi a unui posibil val de migranţi din Afganistan.

Interesant este că doi miniștri cu un capital bun de imagine au anunțat că nu vor mai activa în cabinetul lui Ianev. Kiril Petkov şi Asen Vasilev îşi lansează propria formațiune politică cu care vor participa la alegerile din noiembrie.

Similitudini Sofia – București

Guvern interimar are și România, dar problema este una mult mai amplă. La fel ca în Bulgaria, sistemul medical este aproape de prăbușire în condițiile în care zilnic țara noastră raportează sute de decese.

De asemenea, criza guvernamentală a contribuit din plin și la neîncrederea oamenilor în vaccin. Scena politică a avut propriile războaie, în timp ce întreaga țară a părut că uită în lunile de vară de existența coronavirusului.

Valul patru a fost unul crâncen și în disperare de cauză autoritățile au decis să îi trimită pe elevi în vacanță prelungită. Între timp, mai mulți copii, dar și cadre didactice au încetat din viață, în condițiile în care România s-a apropiat și de 20 de mii de cazuri noi de îmbolnăvire în doar 24 de ore.

ADVERTISEMENT