News

Haosul cu care se confruntă armata rusă în Ucraina. Pierderi record de echipament militar, dezertări și avioane doborâte de propriii soldați

Rusia pierde atât de mult echipament militar în Ucraina încât organismele de monitorizare nu pot ține pasul. Și nu doar armata Ucrainei reușește să provoace aceste pierderi, ci chiar propriii soldați, din greșeală.
31.03.2022 | 15:35
Haosul cu care se confrunta armata rusa in Ucraina Pierderi record de echipament militar dezertari si avioane doborate de propriii soldati
Războiul din Ucraina, printre cele mai bine documentate conflicte Foto: AP, EPA-EFE/ANDRZEJ LANGE POLAND OUT, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Multitudinea imaginilor cu tancuri și vehicule militare rusești distruse ilustrează povestea războiului de până acum, unul dintre cele mai fotografiate și documentate conflicte din istoria recentă.

Pierderi record de echipament militar, dezertări și avioane doborâte de propriii soldați, povestea armatei ruse în Ucraina

Mai întâi au venit imaginile dramatice ale unei coloane de vehicule militare rusești în drum spre Kiev, lungă de zeci de kilometri. Apoi au venit imaginile dramatice cu aceleași vehicule militare arzând, distruse, abandonate și împrăștiate.

ADVERTISEMENT

A fost unul dintre multele episoade din invazia Ucrainei de către Rusia, în care întreaga lume a putut să urmărească în detaliu o bătălie care altfel ar fi fost învăluită în ceața războiului.

După doar cinci săptămâni de la debut, războiul Rusiei împotriva vecinului său s-ar putea să se situeze deja printre cele mai fotografiate și documentate conflicte din istoria recentă.

ADVERTISEMENT

Civilii ucraineni, militarii și jurnaliștii din prima linie au contribuit cu toții la o masă de informații vizuale în timp real prin partajarea de imagini și videoclipuri pe rețelele sociale.

În fiecare zi, pe Twitter, TikTok, Instagram și Telegram apar zeci de imagini cu tancuri arse, camioane de aprovizionare abandonate și elicoptere doborâte.

ADVERTISEMENT

În primele trei săptămâni de conflict, când forțele Rusiei păreau să fie afectate de probleme logistice și de combustibil, videoclipurile cu fermierii ucraineni care remorcau vehicule militare rusești abandonate păreau să apară cel puțin o dată pe zi – atât de multe încât au devenit meme.

Experții în open-source data, documentare minuțioasă a distrugerilor de echipament militar

Această masă de informații le-a permis experților în analizarea de informații cu sursă deschisă (open-source data) să obțină o perspectivă asupra acestui război care ar fi putut fi disponibilă în trecut doar agențiilor de informații de stat.

ADVERTISEMENT

Ei au reușit să documenteze minuțios mii de imagini și videoclipuri cu echipamente distruse și abandonate pentru a spune una dintre cele mai importante povești ale acestui război de până acum: distrugerea echipamentului militar rusesc la scară mare și blocarea unei superputeri militare.

Numai din date open-source – adică imagini și videoclipuri partajate online – o echipă de monitorizare part time a armamentului a documentat un total de 2.055 de vehicule militare rusești distruse, abandonate sau capturate de forțele ucrainene.

Printre acestea se numără 331 de tancuri, 235 de vehicule blindate de luptă, 313 vehicule de luptă de infanterie și 40 de sisteme de rachete sol-aer, potrivit Oryx Blog, care este condus de analiștii militari Stijn Mitzer și Joost Oliemans.

Cei doi desfășoară operațiunea de monitorizare în timpul lor liber și postează pe Twitter descoperirile lor. Toți banii pe care îi câștigă prin contul lor de Patreon merg către organizații de caritate care ajută civilii din Ucraina.

Lista lor, adaugă ei într-un preambul, „include doar vehiculele și echipamentele distruse ale căror dovezi foto sau video sunt disponibile. Prin urmare, cantitatea de echipamente distruse este semnificativ mai mare decât cea înregistrată aici”, relatează The Independent.

Pierderi atât de mari încât echipele de monitorizare au fost copleșite

În primele două săptămâni de invazie, volumul pierderilor de echipamente rusești documentate de monitorii de armament a fost unul dintre primele semne că operațiunea nu mergea bine pentru armata rusă.

Pierderile au fost atât de mari încât echipa de la Oryx a fost copleșită. „Nu putem… să ținem pasul”, au scris ei pe Twitter ca răspuns la un videoclip care arăta forțele ucrainene confiscând 30 de vehicule rusești în apropiere de Harkov.

Menținerea la zi a listei necesită o atenție aproape constantă – nopți petrecute urmărind cantități mari de imagini și videoclipuri.

„Trebuie să fii suficient de nebun pentru a începe și chiar mai nebun pentru a continua”, a spus Mitzer pentru The Independent.

El a adăugat că echipa sa urmează o metodologie strictă pentru verificarea și documentarea videoclipurilor și imaginilor pe care le găsește.

Mai întâi le compară cu baza lor de date existentă pentru a verifica dacă sunt noi. Acest proces „durează mult timp și va deveni mai consumator de timp pe măsură ce numărul pierderilor crește în continuare”, a spus el.

Apoi analizează scena – fie că este o coloană de tancuri distruse sau un sistem de apărare aeriană abandonat – pentru a identifica echipamentul și a afla cum și-a găsit sfârșitul.

„Fie este distrus, capturat sau abandonat. Uneori a rămas fără combustibil, alte vehicule au rămas blocate într-un șanț sau au fost prinse în ambuscadă de forțele ucrainene. De obicei, există o poveste de spus, mai ales atunci când este combinată cu geolocalizarea și rapoartele după acțiune”, a spus Mitzer.

Persoanele care fac monitorizarea, un amestec de profesioniști și amatori cu jumătate de normă

Rob Lee de la Institutul de Cercetare în Politică Externă, fost pușcaș marin american și expert în sistemele de arme rusești, a făcut o cronică a datelor open-source de pe câmpul de luptă și a identificat echipamentele deteriorate sau abandonate acolo unde a fost posibil.

A făcut o muncă similară pe tot parcursul războiului din Siria, dar acest conflict a oferit o cantitate mult mai mare de material-sursă din care să lucreze.

„În Ucraina o mare parte a războiului se poartă în centrele foarte mari ale populației, unde oamenii au telefoane, rețele sociale și orice altceva. Vom vedea mai multe videoclipuri cu lupte din acele zone decât ați vedea în altă parte. Deci, în această privință, este oarecum unic”, a spus el.

Comunitatea analiștilor de informații open-source care urmărește pierderile de echipamente este un amestec de profesioniști și amatori cu jumătate de normă.

Prin definiție, investigația open-source poate fi efectuată de oricine are o conexiune la internet, astfel încât linia de demarcație dintre profesioniști și amatori este adesea neclară.

Bellingcat, o organizație de jurnalism de investigație care este specializată în informații open-source, și-a început viața ca o operațiune a unei singure persoane, fondatorul Eliot Higgins, și a devenit un gigant internațional.

Un alt grup, Ukraine Weapons Tracker, și-a construit un cont de Twitter care a atras 375.000 de urmăritori în luna de când a început conflictul. Este condus de o echipă de două persoane, dintre care unul face muncă de birou în Marea Britanie și care a vorbit cu The Independent sub condiția anonimatului.

Ei au spus, de asemenea, că amploarea pierderilor rusești a fost cea mai semnificativă constatare a documentației lor de până acum.

„În Siria și Irak era notabil dacă cineva captura 10 AK-47 de la altcineva. Aici nici măcar nu ne obosim cu asta”

În primele două săptămâni de invazie, mari convoaie rusești au fost distruse de atacurile cu drone ucrainene, a declarat voluntarul pentru Ukraine Weapons Tracker.

Imaginile acelor coloane arse au arătat că planificatorii militari ruși nu erau pregătiți pentru un teatru în care Rusia nu avea dominație aeriană. Apoi au început să apară imagini ale unui alt tip de distrugere.

„Rușii au decis să reducă dimensiunea convoaielor lor și să le ofere escorte. Și, în schimb, acele convoai mai mici sunt lovite de echipele forțelor speciale sau de forțele locale de apărare”, a spus voluntarul de la Ukraine Weapons Tracker. „Deci, în loc de două convoaie masive [distruse], sunt înregistrate cinci sau șase incidente mai mici pe zi.”

Atât Lee, cât și oamenii din spatele Ukraine Weapons Tracker au derulat proiecte similare în alte zone de război – în primul rând în Siria și Irak. Dar amploarea pierderilor de echipamente din Ucraina, cea mai mare parte ale Rusiei, a fost diferită de ceea ce au văzut până acum.

„În Siria și Irak era notabil dacă cineva captura 10 AK-47 de la altcineva. Aici nici măcar nu ne obosim cu asta. Nu ne mai uităm la arme de calibru mic, ci doar la vehicule blindate”, a spus voluntarul.

“Fiecare tanc distrus înseamnă sfârșitul a trei vieți”

Deși sunt monitorizate echipamentele ambelor părți, pierderile ucrainene au fost în general mai greu de urmărit, deoarece civilii ucraineni sunt mai puțin dispuși să le filmeze.

Este o muncă sumbră, toți sunt de acord. Munca celor care se ocupă de monitorizare este să documenteze echipamentele, dar niciunul dintre ei nu uită că fiecare dintre aceste tancuri sau camioane este operat de un om.

„Pentru fiecare soldat ucis pe care îl vedeți, o familie a fost sfâșiată, s-a creat un gol care nu va fi umplut niciodată”, a spus Mitzer. „Înregistrările cu un tanc care suferă o detonare catastrofală par impresionante, dar înseamnă și sfârșitul a trei vieți. Soldați care probabil nu și-au dorit niciodată acest război. Soldați care au o familie și visează la fel ca tine și mine.”

Avioane doborâte din greșeală de soldații ruși

Forțele ruse nu luptă doar cu moralul scăzut și cu lipsa de arme, dar și-au doborât accidental propriile aeronave și au refuzat să execute ordinele, a declarat unul dintre șefii serviciilor de spionaj ai Marii Britanii într-un discurs ținut joi în Australia.

Declarațiile lui Sir Jeremy Fleming, directorul G.C.H.Q., agenția de supraveghere electronică a Marii Britanii, s-au aliniat cu observațiile oficialilor americani de informații din ultimele săptămâni.

Oficialii americani și britanici au spus că informațiile lor arată că unii soldați ruși s-au predat sau și-au sabotat propriile vehicule pentru a evita luptele.

Planul inițial de luptă al lui Putin „eșuează”, a spus Fleming, citat de The New York Times, adăugând că planul său B a fost mai mult barbarie împotriva civililor și orașelor.

Fleming s-a referit și la informațiile pe care oficialii americani le-au făcut publice miercuri, spunând că înalții oficiali militari ai lui Putin l-au informat greșit despre luptele armatei sale. „Consilierilor lui Putin le este frică să-i spună adevărul”, a spus Fleming.

ADVERTISEMENT