News

„Happy hypoxia”, cea mai gravă formă de manifestare a pacienților COVID: „Nu-ți creează niciun simptom”

27.10.2020 | 08:46
Happy hypoxia cea mai grava forma de manifestare a pacientilor COVID Nuti creeaza niciun simptom
ADVERTISEMENT

Pacienții infectați cu COVID-19 se pot confrunta cu „happy hypoxia”, o formă de manifestare care arată cât de imprevizibil poate fi acest virus. Potrivit lui Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca din Capitală, în unele cazuri simptomele pot să apară abia în momentul în care bolnavul este intubat.

Cu alte cuvinte, există pacienți care au o saturație de oxigen de 65% (n.r. aceasta nu trebuie să scadă sub 93%), dar nu și o simptomatologie profundă. Starea lor se înrăutățește, însă, brusc și au nevoie de ventilație mecanică.

ADVERTISEMENT

Este o hipoxie care nu-ți creează niciun fel de simptom decât atunci când ajungi să fii intubat. Este un prag foarte labil între momentul în care ai această saturație – pe care o suporți foarte bine – și momentul în care ajungi să fii intubat”, explică specialistul.

„Happy Hypoxia”, forma de manifestare care ne arată cât de imprevizibil poate fi virusul SARS-COV-2

În momentul în care îi monitorizăm, vedem că au un deficit în saturația oxigenului, o scădere a acestei saturații. Vin cu saturații de 65-70 la sută, fără să aibă neapărat o simptomatologie alarmantă. În mod normal, la un pacient care are o saturație atât de mică, ne așteptăm să resimtă mult mai acut lipsa de oxigen decât o face în realitate.

ADVERTISEMENT

Este ceea ce se numește „silent hypoxia” (hipoxia tăcută) și „happy hypoxia” (hipoxia, lipsa de aer fericită). Este o hipoxie care nu-ți creează niciun fel de simptom decât atunci când ajungi să fii intubat.

Este un prag foarte labil între momentul în care ai această saturație – pe care o suporți foarte bine – și momentul în care ajungi să fii intubat. Suntem surprinși, vă spuneam, că acești pacienți au o simptomatologie foarte redusă comparativ cu starea lor, pe de o parte, iar pe de altă parte, imaginile tomografice sunt catastrofale, este o afectare pulmonară bilaterală, cu afectări de peste 50-60-70 la sută din ambele câmpuri pulmonare.

ADVERTISEMENT

Dacă am compara altă infecție pulmonară care ar determina același grad de desaturare, pacientul ar fi mult mai simptomatic. Aici este partea interesantă pe care SARS-CoV-2 o determină: pacientul are afectare pulmonară de peste 7o la sută, bilaterală, dar nu resimte acest lucru decât atunci când se produce căderea bruscă ce duce la intubare și ventilare mecanică a acestor pacienți.

Am mai văzut pacienți cu asemenea complicații pulmonare severe, însă aici ce te frapează este discrepanța dintre cum se prezintă pacientul la spital și care este imaginea radiologică. În mod normal, un astfel de pacient ar fi trebuit să fie mult mai grav, să resimtă într-un mod mult mai acut această afectare pulmonară.

ADVERTISEMENT

Cred că dintre tot ceea ce se întâmplă în medicină, pacientul resimte cel mai acut lipsa de aer. Este un sentiment îngrozitor acela în care ai masca cu oxigen pe figură și cu toată această mască, simți că nu mai ai suficient aer și că nu mai poți să respiri.

Este momentul în care acești oameni solicită orice să le faci ca să-i ajuți să nu mai resimtă lipsa aceasta acută de aer. Este ca și cum te-ar strânge cineva de gât și nu poți să scapi din această strânsoare. Este un element extrem de important și acești pacienți sunt foarte traumatizați.

Mulți dintre ei devin extrem de anxioși și panicați, pentru că aceste episoade de lipsă de aer se tot repetă, iar un pacient care știe că acest lucru s-a întâmplat și zilele trecute este extrem de anxios în legătură cu un nou episod, care poate fi mai acut și mai grav decât cel precedent”, a declarat medicul Radu Țincu la Digi 24.

ADVERTISEMENT