Life

Harta groazei în România. Zonele în care putem da peste cea mai veninoasă vietate din țara noastră

Locurile unde există cele mai mari șanse să te întâlnești cu viperele. Iată ce zone ar trebui să să eviți, dacă nu vrei să fii în pericol.
30.06.2024 | 14:30
Harta groazei in Romania Zonele in care putem da peste cea mai veninoasa vietate din tara noastra
Care sunt locurile unde există cele mai mari șanse să te întâlnești cu viperele. Sursa foto - freepik.com
ADVERTISEMENT

În ultima vreme, din ce în ce mai mulți români au povestit că au dat nas în nas cu vipere. Aceste vietăți veninoase se ascund foarte bine, iar o clipă de neatenție poate fi fatală. Iată care sunt locurile cu cele mai mari șanse de a te întâlni cu o viperă.

Care sunt cele mai întâlnite specii de vipere în România

Viperele sunt unele dintre cele mai periculoase vietăți. De-a lungul timpului, au existat multe incidente în care oamenii au fost mușcați de acest șarpe. Toate aceste episoade neplăcute nu au făcut decât să accentueze frica tuturor de șerpi.

ADVERTISEMENT

Viperele, la fel ca mulți alți șerpi, se ascund foarte bine în locuri ferite de agitația umană. Cei care se aventurează în diverse zone riscă să le deranjeze, iar acestea se simt atacate.

În momentul în care viperele se simt amenințate de prezența umană, acestea sar la atac, iar oamenii riscă să fie mușcați. Pentru a evita să fii pus în astfel de situații neplăcute, este esențial să știi care sunt locurile unde se ascund viperele.

ADVERTISEMENT

România este țara unde trăiesc 3 din cele 15 specii de vipere care se regăsesc, de obicei, în Europa. În funcție de specia lor, acestea preferă să își stabilească habitatul în diverse zone ale țării.

Harta locurilor unde există cele mai mari șanse să dai de vipere

De departe, vipera cu corn este cea care i-a speriat cel mai mult pe români. De nenumărate ori, românii au relatat că s-au întâlnit cel mai des cu acest exemplar. Potrivit specialiștilor, vipera cu corn nu este foarte ofensivă, iar exemplarele sunt destul de rare pe teritoriul României.

ADVERTISEMENT

Pentru a veni în ajutorul românilor aventurieri, bloggerul naturalist Doru Panaitescu a întocmit o hartă a locurilor unde există cele mai mari șanse să dai nas în nas cu o viperă. Dacă o studiezi cu atenție, vei știi care sunt locurile pe care ar trebuie să le eviți.

Zonele în care se întâlnesc cele mai multe vipere cu corn sunt în Banat, în Delta Dunării și la Băile Herculane. Ultima zonă, Băile Herculane, este recunoscută ca fiind un adevărat regat al viperelor.

ADVERTISEMENT
hartă vipere cu corn românia
Locurile este se găsesc cele mai multe vipere cu corn. Sursa foto: dorupanaitescu.ro.

O altă specie de vipere care se găsește în România este vipera de munte. Vipera de munte este cea mai răspândită din România și, contrar așteptărilor, se întâlnește chiar și în Capitală. Comparativ cu vipera cu corn, mușcătura viperei de munte este mai puțin periculoasă.

hartă vipere de munte România
Locurile este se găsesc cele mai multe vipere de munte. Sursa foto: dorupanaitescu.ro.

Vipera de stepă este cea de-a treia specie de vipere de pe teritoriul României. Aceasta este pe cale de dispariție, însă, se regăsește în anumite zone ale României, precum Delta Dunării.

ADVERTISEMENT