News

Harta roșie a tăierilor de pădure. Sibiul lui Klaus Iohannis, în topul județelor unde s-au tăiat cele mai multe lemne ilegal

Harta roșie a tăierilor de pădure cuprinde chiar și Sibiul lui Klaus Iohannis, președintele României
03.11.2021 | 13:21
Harta rosie a taierilor de padure Sibiul lui Klaus Iohannis in topul judetelor unde sau taiat cele mai multe lemne ilegal
Sibiul a ajuns în topul județelor unde se taie ilegal pădure. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În plină criză guvernamentală Klaus Iohannis a plecat din țară și a participat la Conferinţa Naţiunilor Unite privind schimbările climatice. Culmea, șeful statului a transmis tuturor că între anii 1990 şi 2019, țara noastră şi-a redus intensitatea emisiilor de CO2 pe unitatea de PIB cu 77%, o rată mai mare decât dublul mediei globale.

Mai mult decât atât, Iohannis a explicat că România are o pondere ridicată a energiei regenerabile în mixul energetic, 40% din energia electrică produsă în România provenind din surse regenerabile.

ADVERTISEMENT

Harta roșie a tăierilor de pădure din România

Președintele vrea chiar să crească acest procent cu soluţii bazate pe natură, folosind 57.000 de hectare de păduri noi prevăzute în PNRR pentru a capta carbonul şi a combate deşertificarea.

Nu toată lumea a fost însă de acord cu discursul președintelui și organizațiile de mediu i-au adus minte și de alte promisiuni pe care acesta le-a făcut în trecut și pe care nu a reușit să le onoreze până acum.

ADVERTISEMENT

De altfel, chiar în luna martie a acestui an, Klaus Iohannis împreună cu premierul Cîțu și cu ministrul Mediului, Tanczos Barna lansau campania de împădurire a 40% din suprafața României. Mișcarea venea la doar câteva zile de la comunicatul Eurostat, unul care poziționa România printre țările europene cu cele mai puține păduri, doar 29% din suprafața țării.

Doar că, după câteva plantări, situația a stagnat. Nici pomii sădiți de președinte nu au dus-o prea bine, aceștia fiind destul de repede abandonați.

ADVERTISEMENT

Interesant este că, în 2020, an pandemic, peste o mie de dosare penale au fost întocmite, în primele șase luni, de către instituţiile de control aflate în subordinea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor. Culmea, mai bine de 95% dintre dosare au fost încheiate pentru cazuri de tăieri ilegale identificate în teren.

În mod surprinzător pentru promisiunile președintelui, Sibiul se află în topul județelor unde s-au identificat cele mai multe volume de masă lemnoasă tăiată ilegal.

ADVERTISEMENT

Care sunt județele cu cele mai multe tăieri ilegale

Conform raportului de control, judeţele unde au fost identificate cele mai multe infracţiuni din România şi au fost încheiate cele mai multe dosare penale sunt Braşov, nu mai puțin de 131 de dosare și Cluj, cu 95 de infracțiuni.

De asemenea, probleme serioase au fost și în Bacău, cu 72 de incidente, în timp ce la Covasna s-au petrecut 71 de tentative de furt. În Timiş au fost 68 de încercări prinse, Argeş a propus 61 şi Mureşul 58.

Harta roșie a tăierilor de pădure în România. Sursa foto – wwf.ro

De asemenea, potrivit datelor centralizate de Ministerul Mediului, cele mai mari volume de masă lemnoasă tăiată ilegal au fost descoperite în  Maramureş, atenție, nu mai puțin de 104.091 mc,  Timiş, 5.470 mc și Bistriţa, 3.400 mc. În top a fost și Sibiul lui Klaus Iohannis cu 3.024 mc.

Interesant este că Suceava, județul unde mai mulți activiști de mediu au fost bătuți de pădurari sau afaceriști locali nu a avut parte de prea multe controale anul trecut. Aici au fost descoperiți doar 2.456 mc de lemn tăiat ilegal.

Cât lemn se fură din pădurile României!

Dacă ne raportăm la discursul lui Klaus Iohannis, România s-a angajat să planteze 45.000 de hectare de pădure, prin cel mai mare program național de acest fel.

Concret, atunci când se va trage linie, vor exista perdele forestiere pe toate autostrăzile noi, 625 hectare, și vor fi refăcute perdelele forestiere care existau în interbelic și au fost tăiate de comuniști.

Pe hârtie toate acestea sună aproape perfect. Doar că, în România, orice perfect are și un defect. Conform Raportului de țară, exploatarea intensivă a pădurilor românești a dus la o pierdere economică de aproximativ 6 miliarde EUR/an.

Repetăm informația în cazul în care a fost prea mult de digerat la prima vedere. Vorbim despre 6 miliarde de euro pe care statul român îi pierde în fiecare an din cauza acestor tăieri ilegale de pădure. Banii ajung în buzunarele altora, în general baroni sau afaceriști locali dispuși nu o dată să finanțeze chiar campanii electorale.

Cum se apără autoritățile în fața avalanșei de tăieri ilegale

De-a lungul timpului, factorii cu putere de decizie din Minister au explicat că se face tot ce este posibil pentru a stopa acest flagel. „Zilnic, de la începutul anului, am surprins peste 12 transporturi ilegale de material lemnos. Ne luptăm cu acest fenomen folosind mai multe metode. Acest cancer nu poate fi vindecat cu un singur medicament”, explica fostul ministru Costel Alexe.

„Realitatea nu este chiar așa cum este prezentată de unii și alții vis a vis de tăierile ilegale din România. Sunt, descoperim tăieri ilegale, avem în medie între 100 și 200 000 de mc anual pe care îi descoperim ca fiind tăiați ilegal. Dar până la alte sume și alte cifre e diferență mare”, a explicat pentru FANATIK și fostul secretar de stat Gelu Puiu.

În realitate, activiștii de mediu spun că SUMAL2.0 are breșele lui, unele descoperite destul de repede de cei care se ocupă cu tăierile ilegale. În plus, nu o dată pădurarul a uitat să-și apere pădurea. Metoda de marcare a fost arătată cu degetul de Tiberiu Boșutar pentru FANATIK într-un interviu acordat cu doar câteva zile înainte să fie bătut și umilit într-o pădure unde încerca să arate unor jurnaliști fix lucrul acesta.

„Trebuie schimbată metoda de marcare. Lemnului care trebuie scos din fondul forestier îi aplici o amprentă cu un ciocan de fier. Un ciocan care se poate contraface foarte ușor. Ciocanul ăla stă în dulap la șeful de Ocol și umblă pe la pădurari, e o prostie uriașă, cum erau de mult sigiliile din armată. Vorbim de o amprentă de vreo 3 cm cu 3 numere”, spunea Boșutar pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT