Life

Harta tunelurilor secrete din București. Catacombele pe lângă care trec zilnic milioane de români

Harta labirinturilor neștiute de sub Capitală. Galeriile subterane pe lângă care trec în fiecare zi milioane de oameni.
19.05.2024 | 16:30
Harta tunelurilor secrete din Bucuresti Catacombele pe langa care trec zilnic milioane de romani
Harta labirinturilor neștiute de sub Capitală. Galeriile subterane pe lângă care trec în fiecare zi milioane de oameni. Sursa foto: historia.ro
ADVERTISEMENT

Harta tunelurilor secrete din București. Catacombele pe lângă care trec zilnic milioane de români. Istoricul Dan Falcan a făcut primele dezvăluiri despre aceste construcții care au stârnit numeroase controverse de-a lungul timpului.

Harta labirinturilor neștiute de sub Capitală. Galeriile subterane pe lângă care trec în fiecare zi milioane de oameni

Harta labirinturilor neștiute de sub Capitală. Galeriile subterane pe lângă care trec în fiecare zi milioane de oameni. La începutul anilor ’90 istoricul Dan Falcan spunea că tunelurile leagă mai multe regiuni importante.

ADVERTISEMENT

Prima rețea a apărut în secolul al VIII-Lea și a fost construită de negustorii și boierii care doreau să își protejeze avuțiile de tâlharii care atacau orașul. Mai apoi, Nicolae Ceaușescu a folosit militarii pentru a face mai multe tuneluri și adăposturi antiatomice.

Un astfel de labirint secret există la Piața Constituției, unde se poate circula cu barca. Culoarele sale sunt betonate și dispun de un râu subteran care are un debit de 1.5 metri cubi pe secundă. Ramificațiile subterane au corespondență cu aproximativ 80 de obiective din București.

ADVERTISEMENT

Printre acestea se numără clădirea ASE, Casa Enescu, unde funcționează un muzeu, și Opera Română, susține muzeograful Dan Falcan. Istoricul a mai subliniat că relatările au venit de la niște ofițeri care au lucrat în cadrul armatei.

„Labirintul subteran vechi al orașului pare neînsemnat pe lângă cel construit din ordinul lui Ceaușescu. Datele mi-au parvenit de la militarii care au intrat în subteranele fostului Comitet Central, actualul Senat la României, respectiv de la maiorul Gheorghe Grigoraș și căpitanul Nicolae Grigoraș, de la unitatea specială de lupta antiteroristă.

ADVERTISEMENT

Ei au intrat în aceste catacombe chiar pe 25 decembrie 1989, împreună cu un grup de genisti și pirotehnisti”, a spus istoricul Dan Falcan în urmă cu ceva vreme despre harta tunelurilor, conform sport.ro.

Hartă tuneluri secrete București
Hartă tuneluri secrete București. Sursa foto: b1tv.ro / Facebook. Colaj: Fanatik

București și tunelurile sale secrete

Autoritățile au vrut să folosească aceste tuneluri pentru a construi parcări subterane sau noi magistrale de metrou. Din păcate, niciunul dintre aceste proiecte nu a mai prins contur și spațiile au rămas complet goale.

ADVERTISEMENT

Unul dintre tunelurile principale este format din trei mari puncte strategice din Bucureștiul vechi: Cișmigiu, Centrul Vechi și Mitropolie. Catacombele sunt întinse pe o distanță uriașă, care pleacă de la Curtea Veche.

În plus, traseul străbate Capitala spre Dealul Mitropoliei și mănăstirea Antim, spre Cișmigiu, de-a lungul străzii Schitu Măgureanu, apoi merge spre Cotroceni. În plus, are multe ramificații spre Gara de Nord și Bellu.

În aceeași notă, muzeograful a mai spus că tunelurile secrete au fost construite ca un sistem de urgență pe unde se poate circula cu metroul, mașina sau cu barca pneumatică. Casa Poporului are 8 tuneluri de fugă și 2 buncăre antiatomice.

Proiectul de sub Palatul Parlamentului a fost realizat pentru a rezista la un cutremur devastator de aproximativ 9 grade pe scara Richter, la atacuri repetate cu tachete performante și la 2 bombe atomice lansate una după alta.

Alte tuneluri leagă buncărul antiatomic de la Casa Poporului de Palatul Cotroceni şi Ministerul Apărării. Al doilea buncăr antiatomic se găsește sub minister. Sub Casa Poporului mai sunt 5.000 de încăperi, în subteran existând 7 etaje. Ultimul este ocupat de buncărul antiatomic al lui Nicolae Ceauşescu.

ADVERTISEMENT
Tags:
Titularul de azi al României a aflat că a fost vândut, imediat după...
Titularul de azi al României a aflat că a fost vândut, imediat după victoria istorică » „Cred că au și virat banii în cont”
Emma Răducanu repetă marea greșeală a lui Halep: britanica tocmai a dat cu...
Emma Răducanu repetă marea greșeală a lui Halep: britanica tocmai a dat cu piciorul la o șansă imensă
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist care a câștigat bani mulți de la Benfica, PSG sau FC Porto
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată...
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată Europa. Germanii sunt cei mai interesaţi şi plătesc şi 100 euro pe kilogram
Cum arată şi ce studii are soţia lui Edi Iordănescu! Este cu zece...
Cum arată şi ce studii are soţia lui Edi Iordănescu! Este cu zece ani mai mică decât selecţionerul României
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază...
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază sexy s-a pozat! FOTO
O nouă BOALĂ MORTALĂ se EXTINDE rapid. INFECȚIA e CONTAGIOASĂ
O nouă BOALĂ MORTALĂ se EXTINDE rapid. INFECȚIA e CONTAGIOASĂ
Cine e soția lui Nicolae Stanciu, românul care a uimit întreaga lume după...
Cine e soția lui Nicolae Stanciu, românul care a uimit întreaga lume după golul de la Euro.
Florin Niță, portarul Naționalei, nevoit să muncească în fabrică pentru mâncare
Florin Niță, portarul Naționalei, nevoit să muncească în fabrică pentru mâncare
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca...
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca făcută alături de tatăl ei. Obiceiul de lux moștenit de la mama ei, Monica Gabor
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să...
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să cucerească Odesa: „Zelenski și păpușarii occidentali vor război”
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei...
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei iubit. De ce s-a despărțit, de fapt, de antrenorul naționalei României