Care este, de fapt, hârtia de copt ce nu ar trebui utilizată niciodată în bucătărie? Potrivit experților, este foarte periculoasă. Poate fi înlocuită, însă, cu o variantă mai sigură.
Atunci când pregătești diverse feluri de mâncare și deserturi la cuptor, hârtia de copt este de nelipsit, întrucât împiedică lipirea alimentelor, iar alimentele se coc uniform.
Cu toate acestea, există câteva riscuri asociate utilizării hârtiei de copt obișnuite. Multe dintre variantele care se găsesc în comerț pot să conțină substanțe nocive, precum siliconul, dar și clorul, folosit pentru albire.
O hârtie de copt fără substanțe nocive este, însă, destul de greu de găsit. Cea albă, însă, este cea mai periculoasă din cauza clorului, așa că ar trebui evitată.
“În ceea ce privește hârtia de copt, trebuie să căutăm o hârtie de copt care nu conține un anumit tip de silicon, și aici este puțin mai complicat. În general, hârtia de copt pe care o cumpărăm cu toții nu este deloc bună.
În schimb, ca să luăm totul prin excludere, este bine să încercăm să nu mai folosim hârtia de copt albă, pentru că are inclusiv clor la bază pentru a fi albită”, a explicat Fabius Antal, specialist în wellbeing, în cadrul emisiunii iThink cu Iusti Fudulu, de la Antena 3 CNN.
Variantele de hârtie de copt de calitate superioară pot fi destul de costisitoare. Există, totuși, o variantă mai accesibilă, care se găsește și la supermarket.
Hârtia de copt maro este mai naturală deoarece nu are atât de multe substanțe nocive. Are un preț accesibil și este și ușor de găsit.
“Este bine să folosim hârtie de copt mai maro, mai închisă la culoare, ca un prim pas, pentru cei care nu își permit să cumpere neapărat o hârtie de copt mai de calitate, care costă 30-40 de lei față de cea obișnuită, care este undeva la 3-4 lei. Acesta ar fi un prim pas foarte important”, a mai spus specialistul.
Fabius Antal îi îndeamnă pe oameni să utilizeze mai puțină hârtie de copt, indiferent de tipul acesteia. Este bine să optăm pentru alternative mai prietenoase cu mediul.
“Și dacă se poate, mai puțină hârtie de copt. Mai bine frecăm mai mult tava. Se poate și fără, dar ne-am învățat mai comozi”, a spus acesta.