News

Cine este Helena Dalli, comisarul care a cerut înlocuirea cuvântului „Crăciun” la Bruxelles. O fostă Miss Malta, cu o carieră controversată

Helena Dalli, comisarul pentru Egalitate care a recomandat angajaților Comisiei Europene să evite folosirea cuvântului „Crăciun”, are un trecut politic controversat în țara natală, Malta.
03.12.2021 | 15:39
Cine este Helena Dalli comisarul care a cerut inlocuirea cuvantului Craciun la Bruxelles O fosta Miss Malta cu o cariera controversata
Comisarul european pentru Egalitate, Helena Dalli, a fost Miss Malta în tinerețe și a jucat într-un film polițist/ Colaj Fanatik - Sursă foto: Facebook - Glamour Argentino și capturi You Tube
ADVERTISEMENT

În urmă cu câteva zile, un ghid intern al Comisiei Europene, elaborat sub coordonarea comisarului pentru Egalitate Helena Dalli, a provocat un scandal politic întrucât angajaților CE li se recomanda să evite utilizarea cuvântului „Crăciun” în favoarea celui de „sezonul sărbătorilor”.

Helena Dalli nu este la prima controversă pe care o provoacă de-a lungul carierei sale, ea fiind în centrul mai multor scandaluri politice în țara de origine, Malta.

ADVERTISEMENT

Dalli a devenit persoană publică încă din 1979 când a câștigat concursul Miss Malta, după care a avut o tentativă lipsită de succes de a-și face o carieră în industria cinematografică.

Miss Malta și încercarea de a deveni actriță

Helena Dalli, născută Abela, avea 17 când a devenit Miss Malta. Apoi a urmat studii de sociologie în țara natală, completate apoi cu un doctorat în sociologie politică la Universitatea Nottingham din Marea Britanie.

ADVERTISEMENT

În paralel, a debutat ca actriță într-un film polițist italiano-american din 1984, „Final Justice”. Helena Abela interpreta rolul unei polițiste care-l ajută pe un șerif din Texas să răzbună moartea unui coleg, ucis de un mafiot. Filmul a fost un fiasco total, pe site-ul de cinema IMDb fiind cotat cu nota 2,2.

Helena Dalli a transformat Malta într-un model pentru LGBT

Ulterior, Abela a intrat în politică, devenind membru al Partidului Laburist din Malta. Helena Abela s-a căsătorit cu pictorul Patrick Dalli, cu care are doi fii. În 1996 a fost aleasă în Parlamentul Maltei, mandatul fiindu-i reînnoit de cinci ori. În această perioadă s-a ilustrat în domeniile care privesc egalitatea dintre bărbați și femei, combaterea violenței domestice și sprijinirea mamelor.

ADVERTISEMENT

În perioada 2013-2017 a fost ministru pentru Dialog Social, Drepturile Consumatorilor și Libetăți Civile pentru ca în 2017-2019 să ocupe postul de ministru pentru Afaceri Europene și Egalitate. Din postura de ministru, Dalli a promovat legislația care a permis căsătoria între persoane de același sex și a permis acestor cupluri să adopte copii.

Ca urmare a acestor schimbări legislative, ILGA-Europe, o organizație care reunește sute de ONG-uri ce reprezintă comunități LGBT, a desemnat Malta cinci ani la rând pe primul loc în clasamentul țărilor cu cele mai ample libertăți acordate acestor comunități.

ADVERTISEMENT

Acuzată că a mințit electoratul

Însă legile promovate de ea au nemulțumit inclusiv lideri ai propriului partid care au împiedicat-o să obțină funcția de vicepreședinte al Partidului Laburist. Mai mult, opoziția a acuzat-o că a indus electoratul în eroare în mod deliberat ascunzând intențiile sale de a legaliza căsătoriile homosexuale.

Acuzațiile opoziției se bazau chiar pe o declarație a Helenei Dalli: „Când ne pregăteam să introducem uniunile civile în 2014, a fost un sondaj care a arătat că 80% din populație nu era de acord (…) Dar  știți cum sunt programele electorale, e un pachet și nu și-au dat seama că tocmai am pus egalitatea ca un pilon major al acestui guvern.

Pictura făcută de soț, cumpărată de guvern cu 15.000 de euro

În 2018, publicația Times of Malta a relatat despre un scandal apărut ca urmare a unei achiziții făcute de către guvern. Era vorba de o pictură care a fost cumpărată cu 15.000 de euro de la soțul actualului comisar, Patrick Dalli. Guvernul maltez s-a apărat afirmând că este o practică veche achiziția de opere ale artiștilor maltezi, însă presa din țara insulară a ridicat obiecții legate de prețul la care a fost achiziționată și de moralitatea acestei achiziții, în condițiile în care soția pictorului ocupa o funcție ministerială.

De asemenea, jurnalista Daphne Caruana Galizia a publicat în 2015 o fotografie în care Helena Dalli apărea la un eveniment în același cadru cu Meinrad Calleja, care apoi a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru trafic de cocaină.

Probleme cu drogurile a avut și unul dintre fiii comisarului, Jean-Luc Dalli. Acesta a fost condamnat la începutul acestui an la o pedeapsă de 3 luni de închisoare și o amendă de 650 € pentru că a furnizat câteva pastile de ecstasy unor prieteni cu care era la o petrecere, scria The Malta Independent.

„Ghidurile incluzive” provoacă nemulțumiri la Bruxelles

Desemnarea pentru funcția de comisar european din partea Maltei, Dalli o datorează fostului premier laburist Joseph Muscat. Acesta a demisionat în 2020 din fruntea guvernului din cauza presiunii publice în cazul asasinării în 2017 a jurnalistei Daphne Caruana Galizia.

Aceasta publicase mai multe anchete care vizau acte de corupție comise de către colaboratori apropiați ai premierului Joseph Muscat, iar moartea ei a provocat demonstrații antiguvernamentale ample în Malta.

Scandalul recent iscat în jurul ghidului întocmit pentru angajații Comisiei Europene a adus-o pe Dalli în atenția publică la nivel european. Potrivit unor surse citate de Politico, unii angajați din cadrul comisariatului pe care îl conduce Helena Dalli nu sunt cu totul mulțumiți de prestația acesteia în funcția pe care o deține.

Comisarul Dalli compensează lipsa de greutate în colegiul comisarilor scoțând din pălărie „ghiduri incluzive” care dărâmă cele mai elementare reguli. O luăm razna. Cu Dalli, trecem prin suprarealism”, a spus un membru al staff-ului ei.

ADVERTISEMENT