Fotbal intern

Helmuth Duckadam, vedetă în FourFourTwo: “În România exista zvonul că vom face blat în finală”

09.01.2019 | 15:40
Helmuth Duckadam, vedetă în FourFourTwo

Hemuth Duckadam a fost vedetă în numărul pe luna februarie a revistei FourFourTwo. Jurnaliştii englezi au dedicat un număr special portarilor, iar “Eroul de la Sevilla” nu avea cum să lipsească. Alături de fostul portar al Stelei Bucureşti, în revista britanică se mai regăsesc poveştile lui Gianluigi Buffon, Alisson, Jan Oblak sau Jordan Pickford.

“Aveam 27 de ani şi tocmai apărasem patru penalty-uri într-o finală europeană, dar ăsta a fost ultimul meu meci mare”, este titlul materialului dedicat lui Helmuth Duckadam în revista FourFourTwo. Fostul portar, acum preşedinte de imagine la FCSB, a povestit momentele trăite în finala Cupei Campionilor Europeni câştigată de Steaua Bucureşti în mai 1986.

Helmuth Duckadam, vedetă în FourFourTwo: “Visam la un astfel de moment când eram copil”

Helmuth Duckadam a fost una dintre vedetele numărului pe luna februarie a revistei FourFourTwo. “Visam la un astfel de moment încă de când eram copil, să fiu erou într-un meci important, dar chiar şi aşa nu îmi imaginam că se va întâmpla în finala Cupei Campionilor Europeni. La 27 de ani, înainte să ajung în vârful de formă pentru un portar, am reuşit să fiu erou. Mai salvasem penalty-uri şi într-un meci cu AS Roma, dar şi în faţa unor fotbalişti foarte buni din România, aşa că se poate spune că era specialitatea mea. Exersam asta după antrenamente”, a început povestea Helmuth Duckadam.

Helmuth Duckadam, vedetă în FourFourTwo. A povestit cum a trăit finala CCE din 1986
Helmuth Duckadam, vedetă în FourFourTwo. A povestit cum a trăit finala CCE din 1986

“În finală porneam cu şansa a doua. Jucătorii Barcelonei nu credeau că putem să împingem meciul în prelungiri. Încrederea nostră şi frustrarea lor a crescut în timpul meciului. Când arbitrul a fluierat finalul meciului m-am gândit că acesta este momentul meu. Nu-mi păsa cine va executa lovitruile de departajarea din echipa mea, era 100% concentrat pe munca mea. Nici nu am urmărit când colegii meu au bătut penalty-urile”, a continuat “Eroul de la Sevilla”.

Cum a apărat penalty-urile din finală şi zvonurile care au apărut înaintea meciului

Helmuth Duckadam a apărat toate loviturile de la 11 metri ale catalnilor, iar fostul portar a susţinut că văzuse câteva meciuri ale Barcelonei, însă a ratat şansa de urmări returul cu IFK Goteborg, câştigat de spanioli la penalty-uri. “Ironic, singurul meci pe care nu l-am văzut a fost cel din semifinale, când au obţinut calificarea la penalty-uri. Nu ştiam cum vor executa loviturile de la 11 metri. Ăsta a fost avantajul meu. Ei credeau că eu ştiu şi asta i-a făcut să fie nesiguri. Primul penalty, al lui Alexanko, a fost cel mai dificil de apărat. A fost un şut pe care toţi portarii îl iubesc. Nici înalt, nici puternic. A fost o chestiune de noroc? Dacă te arunci de zece ori în dreapta, dar nu ai condiţie fizică şi antrenament, nu vei apăra niciun penalty. La ultima lovitură a fost o chestie de inspiraţie. Pe reluare se vede cum încerc să plec în dreapta şi în ultima secundă aleg colţul stâng. Când explici totul, pare simplu, dar în faţa a 70.000 de spectatori a fost mai complicat”, a rememorat Helmuth Duckadam momentul în care a apărat cele patru penalty-uri din finala Cupei Campionilor Europeni din 1986.

Fostul portar a povestit şi un moment mai puţin cunoscut. Helmuth Duckadam a susţinut că în România se zvonea că Steaua Bucureşti va face blat în finala cu FC Barcelona. “În România exista zvonul că vom face blat în finală. Prostii absolute. Nu am idee de unde a început totul, noi eram foarte motivaţi de promisiunile făcute de conducătorii comunişti. Bine, nu am primit chiar tot ceea ce ni s-a promis. Întâi au spus că ne vor da o motocicleta, apoi o Dacie, în final s-a ajuns la un ARO. După două luni am primit fiecare câte un ARO, doar că erau la mâna a doua, deja folosite de militari”, a încheiat Helmuth Duckadam.