Henri Rang a fost primul vicecampion olimpic al României. Călăreţul român a câştigat medalia de argint la Jocurile Olimpice de la Berlin din 1936. Sportivul a obţinut performanţa la sărituri peste obstacole, iar Adolf Hitler l-a premiat personal la finalul competiţiei organizate în capitala Germaniei.
Născut pe 8 iunie 1902, la Lugoj, Henri Rang a urmat cursurile Şcolii de Ofiţeri de Cavalerie de la Târgovişte şi a devenit maior în Armata Română. Până la Jocurile Olimpice de la Berlin din 1936, sportivul a activat în diferite regimente de cavalerie.
La Jocurile Olimpice de la Berlin din 1936, Henri Rang, alături de calul Delfis, a devenit primul vicecampion olimpic al României. Finala pentru proba de sărituri peste obstacole a avut loc pe stadionul “Olimpic” din capitala Germaniei, iar Adolf Hitler s-a aflat printre spectatori. Dictatorul era convins că nemţii vor triumfa fără emoţii.
La finalul probei, disputate pe 16 august 1936, în ultima zi a Olimpiadei de la Berlin, Henri Rang şi Kurt Hasse (Germania) se aflau la egalitate. În aceste condiţii, organizatorii au programat o întrecere de baraj pentru desemnarea învingătorului. Din nou, cei doi călăreţi se aflau la egalitate, astfel că departajarea s-a făcut în funcţie de timpul obţinut pentru parcurgerea traseului.
“O medalie de aur pentru România? Şi, iată, acum e rândul lui Rang. Inimile bat să se spargă. Delfis porneşte frumos, se apropie întins de primul obstacol şi-l sare elegant, fără sforţare. Apoi porneşte încălzit mai departe. Nemţii au înlemnit într-o tăcere grea. Locotenentul Rang călăreşte minunat, ajunge la al treilea obstacol, îl sare!… Fuge întins înainte, trece şi al patrulea obstacol fără nicio dificultate şi se pregăteşte pentru obstacolul cel mai greu. Îl va trece?… Sus… aşa… ah! Cei 120.000 de spectatori, care până acum au tăcut ca peştii, izbucnesc în urale. A greşit şi românul… Dar cine a câştigat? Iar egalitate? Iar baraj? Întrebarea flutură pe toate buzele. Tot speakerul ne dumireşte: «Deoarece lt. Hasse a parcurs distanţa într-un timp mai scurt (59,2 secunde, faţă de 72,8) i se acordă medalia de aur pentru superioritate în viteză. Românul Rang câştigă locul doi şi medalia de argint”, consemna Camil Morţun, primul jurnalist român acreditat la Jocurile Olimpice.
Între 1932 şi 1938, Henri Rang şi calul Delfis au câştigat peste 90 de concursuri naţionale şi internaţionale. La ediţie Jocurilor Olimpice de la Berlin, sportivul român a făcut parte din echipa de hipism a României, alături Ion Apostul şi Toma Tudoran. În 1937 a primit Premiul Naţional pentru Sport, cea mai înaltă distincţie sportivă a epocii în România, iar în acelaşi an a câştigat Cupa Challenge, competiţie organizată la Londra, în cinstea încoronării Regelui George al VI-lea.
După terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial, Henri Rang şi-a găsit sfârşitul pe 25 decembrie 1946. Fostul sportiv a murit în urma unui accident rutier, în timp ce folosea motocicleta Zundapp, primită de la Adolf Hitler în 1936, după ce a câştigat medalia de argint.