News

Herbert Kickl, „cancelarul” pro-rus al „poporului”. Austria, o fortăreață alpină pentru Vladimir Putin?

Herbert Kickl, viitorul lider al „Austro-Ungariei” pro-ruse? Valsul ambiguu al politicienilor austrieci cu Rusia lui Vladimir Putin.
06.06.2023 | 12:50
Herbert Kickl cancelarul prorus al poporului Austria o fortareata alpina pentru Vladimir Putin
Pro-rus și anti-american, Herbert Kickl vrea să transforme Austria după modelul lui Viktor Orban / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Herbert Kickl este un politician austriac pro-rus, în genul premierului maghiar Viktor Orban. Figuri politice ca el sunt din ce în ce mai numeroase în Austria și Slovacia. Viena nu vrea să fie văzută ca sprijinind în mod deschis Moscova. Dar se teme, de asemenea, să provoace daune permanente unei relații care a fost destul de profitabilă pentru această țară timp de decenii. Neutră, Austria s-a considerat din punct de vedere istoric un punct de echilibru între Est și Vest. Dar, într-o perioadă de tensiuni crescânde între Rusia și Occident, această poziție este dificil de menținut pentru UE.

Herbert Kickl, pro-rus, anti-american, conspiraționist

Herbert Kickl este pro-rus și anti-american. Un politician care susține teoria conspirației, care susține vermifugii pentru cai ca remediu pentru Covid-19. Și care vrea să transforme Austria într-o „fortăreață” împotriva migrației. De asemenea, Herbert Kickl este favorit să devină următorul lider al țării sale și următoarea mare durere de cap a Europei. Partidul Libertății, de extremă dreapta al lui Kickl, este în fruntea sondajelor naționale din noiembrie. În condițiile în care inflația în creștere și creșterea bruscă a cererilor de azil alimentează nemulțumirea față de actualul guvern, o coaliție între Partidul Popular Austriac de centru-dreapta și Verzii.

ADVERTISEMENT

Având în vedere că celălalt partid principal de opoziție, social-democrații, este afectat de lupte interne, partidul lui Kickl are cea mai bună șansă din ultimii ani de a prelua puterea. Acest lucru ar însemna probleme majore pentru Uniunea Europeană, care se luptă deja să facă față Ungariei, unde premierul naționalist Viktor Orban a preluat în mod sistematic controlul asupra tuturor pârghiilor majore de putere și a subminat presa independentă, transformând țara în ceea ce criticii consideră a fi un stat semi-autoritar în mijlocul UE.

„Orbanizarea” Austriei și Slovaciei

Austria nu este singura țară din regiune susceptibilă de a se „orbaniza”. Vecina Slovacia se află, de asemenea, în pragul unei renașteri populiste. Partidul pro-rus Smer-SD – al cărui lider, fostul prim-ministru Robert Fico, a fost forțat să părăsească funcția în 2018 pe fondul unui val de proteste populare declanșate de uciderea brutală a unui reporter de investigație și a logodnicei sale – conduce în sondaje înaintea unor alegeri anticipate programate pentru luna septembrie. Fico a promis să pună capăt sprijinului militar al Slovaciei pentru Ucraina vecină, dacă va fi ales.

ADVERTISEMENT

Herbert Kickl ar fi „un dezastru”

Oficialii europeni avertizează că victoriile forțelor pro-ruse din Slovacia și Austria ar oferi președintelui rus Vladimir Putin un instrument puternic împotriva Ucrainei, facilitându-i subminarea sancțiunilor și a eforturilor Uniunii Europene de a ajuta Kievul. „Ar fi un dezastru”, a declarat fără menajamente un înalt oficial al Comisiei Europene din regiune.

Herbert Kickl este departe de a fi o soluție sigură. Datorită stilului său abraziv, ratingul său personal de aprobare este printre cele mai scăzute dintre cele ale oricărui politician austriac. Mai mult, sprijinul pentru Partidul Libertății s-a dovedit volatil în trecut. Iar această ultimă creștere este probabil determinată mai mult de frustrarea față de ceea ce mulți austrieci consideră a fi disfuncționalitatea actualului guvern decât de speranțele de reînnoire sub conducerea extremei drepte.

ADVERTISEMENT

Bruxelles: Herbert Kickl „nu este de încredere”

Cu toate acestea, nu se poate ignora recenta cursă a partidului.  Kickl, care a ocupat funcția de ministru de Interne în timpul coaliției de scurtă durată a Partidului Libertății cu Partidul Popular al fostului cancelar Sebastian Kurz începând cu 2017, este o figură cunoscută la Bruxelles. El nu este amintit cu plăcere. Una dintre primele măsuri luate de Kickl în calitate de ministru de Interne a fost schimbarea numelui centrelor de înregistrare a solicitanților de azil din Austria în „centre de plecare”.

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat săptămâna trecută unui ziar austriac că are „îndoieli serioase” cu privire la capacitatea lui Kickl de a ocupa orice funcție ministerială. „Pur și simplu nu este demn de încredere”, a spus Metsola. Următoarele alegeri din Austria vor avea loc abia în toamna anului viitor. Dar tensiunile persistente din cadrul actualei coaliții conduse de cancelarul Karl Nehammer, al cărui Partid Popular se află în prezent la opt puncte în spatele Partidului Libertății, ridică perspectivele unui scrutin organizat mai devreme.

ADVERTISEMENT

Austro-Ungaria, împotriva „globalismului de la Bruxelles”

„Nu am devenit lider de partid pentru a conduce în sondaje, ci pentru a câștiga alegerile”, a declarat recent Herbert Kickl. Kickl a promis că va folosi dreptul de veto al Austriei în Consiliul European pentru a anula ceea ce el numește sancțiunile „inutile” ale blocului împotriva Rusiei. În timpul unei vizite recente la Budapesta, unde s-a întâlnit cu mentorul său Viktor Orban, Herbert Kickl nu a făcut un secret din obiectivul său de a transforma Austria într-o altă Ungarie. Pe care a lăudat-o ca pe un „refugiu al autodeterminării naționale și al rezistenței împotriva intervenției globaliste de la Bruxelles”.

Partidul Libertății, fondat de foști naziști

Partidul Libertății a fost fondat de foști naziști în anii 1950. Este cunoscut pe plan internațional pentru așa-numitul scandal Ibiza, care l-a doborât pe predecesorul lui Kickl, Heinz-Christian Strache – are legături de lungă durată cu Rusia. Strache a semnat un acord de parteneriat cu partidul Rusia Unită al lui Putin în 2016, notează Politico. Deși Herbert Kickl insistă că acest acord a expirat, el și alte figuri ale Partidului Libertății nu fac un secret din afinitatea lor pentru Rusia. De exemplu, partidul a prezentat zeci de rezoluții pro-ruse în parlamentul austriac de la începutul războiului din Ucraina. De asemenea, a emis zeci de comunicate de presă în ultimul an, solicitând ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei.

„Identitatea culturală” și lupta împotiva migrației

Cu toate acestea, migrația rămâne problema de bază a Partidului Libertății. Având în vedere că numărul cererilor de azil în Austria s-a triplat anul trecut, cea mai mare creștere procentuală din întreaga UE, este o problemă care rezonează. În concordanță cu retorica de „fortăreață” a lui Kickl, multe dintre prioritățile Partidului Libertății se concentrează asupra identității culturale. De exemplu, o inițiativă menită să salveze hanurile din orașele mici austriece promitea subvenții. Dar numai dacă beneficiarii serveau „specialități tradiționale și regionale”. O alta a impus ca elevii să vorbească în recreații, în curtea școlii, numai limba germană.

Astfel de idei sunt adesea luate în derâdere de către mass-media austriacă. Dar astfel de politici par să fie bine primite de mulți alegători. În ianuarie, partidul s-a clasat pe locul al doilea într-un sondaj regional în Austria Inferioară, cel mai mare land al țării, rupând majoritatea absolută deținută de mult timp de Partidul Popular. Acest lucru a forțat centrul-dreapta să accepte o coaliție cu extrema dreaptă în acest stat federal.

Herbert Kick, un „cancelar al poporului”

Un scenariu similar a avut loc câteva săptămâni mai târziu în landul Salzburg. Unde Partidul Libertății a obținut un loc în guvernul regional. Cu toate acestea, la nivel național, este puțin probabil ca Herbert Kickl să accepte locul doi. Partidul a acceptat un astfel de aranjament de două ori în ultimii 25 de ani, ca partener secundar al Partidului Popular, iar ambele coaliții au sfârșit prin a rupe partidul, pe fondul scandalurilor și al diviziunilor interne. Herbert Kickl spune că obiectivul său, de data aceasta, este clar: să fie un Volkskanzler – un cancelar al poporului.

ADVERTISEMENT
L-a convins pe Becali » După 4 luni de negocieri, semnează cu FCSB:...
L-a convins pe Becali » După 4 luni de negocieri, semnează cu FCSB: „Azi i-a dat răspunsul!”
Francezii au „foame“ de bani: dovada că prețurile au explodat la Paris, cu...
Francezii au „foame“ de bani: dovada că prețurile au explodat la Paris, cu ocazia Jocurilor Olimpice
EXCLUSIV Gică Hagi nu vrea să mai vine națională! Regele, în onflict cu...
EXCLUSIV Gică Hagi nu vrea să mai vine națională! Regele, în onflict cu FRF. Răzvan Burleanu și Mihai Stoichiță merg în această seară la Constanța să-l convingă!
Insula din Grecia care a ajuns sufocată de mormane de gunoaie
Insula din Grecia care a ajuns sufocată de mormane de gunoaie
Denis Alibec a rupt tăcerea despre noua iubită, o campioană mondială şi europeană...
Denis Alibec a rupt tăcerea despre noua iubită, o campioană mondială şi europeană la gimnastică. Tânără arată răvăşitor
A recunoscut totul! Cătălin Botezatu, declarații despre orientarea lui sexuală, după ce a...
A recunoscut totul! Cătălin Botezatu, declarații despre orientarea lui sexuală, după ce a fost criticat că este Gay: „Și cu femei, și cu bărbați...”
Când VINE PENSIA pe luna august. Este ultima lună înainte de recalculare
Când VINE PENSIA pe luna august. Este ultima lună înainte de recalculare
Alibec, îndrăgostit până peste cap. O campioană mondială la gimnastică i-a sucit mințile...
Alibec, îndrăgostit până peste cap. O campioană mondială la gimnastică i-a sucit mințile fotbalistului
Secretul înmormântării lui Ceaușescu. S-a aflat după 35 de ani
Secretul înmormântării lui Ceaușescu. S-a aflat după 35 de ani
Ea este soția profesorului cu fustă de la Universitatea din București. Bridget și...
Ea este soția profesorului cu fustă de la Universitatea din București. Bridget și Andrei Nae sunt căsătoriți de ani buni
Șef de companie de stat din Romania: 76.000 de lei pe lună. Cosmin...
Șef de companie de stat din Romania: 76.000 de lei pe lună. Cosmin Ghiță a fost numit director general pe 12 februarie 2023
Nu este o pădure, ci un singur copac! Marele Banian, arborele care ocupă...
Nu este o pădure, ci un singur copac! Marele Banian, arborele care ocupă o suprafață de aproape 19.000 de metri pătrați