News

Hidroelectrica obligă ANRE să-i plătească 25.000 de lei, după scandalul “băieților deștepți” din energie

Hidroelectrica duce mai departe războiul în instanță cu ANRE și a obținut o victorie importantă, la șapte ani după scandalul provocat de un export controversat de energie.
19.04.2023 | 09:33
Hidroelectrica obliga ANRE sai plateasca 25000 de lei dupa scandalul baietilor destepti din energie
Compania Hidroelectrica a fosta amendată de ANRE de mai multe ori, însă a reușit să anuleze o parte din contravenții / Sursă foto: Facebook Hidroelectrica
ADVERTISEMENT

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei este obligată de instanță să plătească 25.000 de lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, către Hidroelectrica. Suma reprezintă onorariul avocatului companiei, în cadrul unui litigiu pe care aceasta l-a avut cu ANRE în anul 2015.

”Războiul” Hidroelectrica-ANRE continuă în instanță

Judecătoria sectorului 2 a admis în parte, la începutul lunii aprilie, cererea Hidroelectrica de obligare la plată a ANRE, pentru suma de 25.000 de lei. Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu apel, în 30 de zile de la comunicare. Decizia vine la doar câteva săptămâni după ce ANRE a amendat din nou Hidroelectrica, cu 400.000 de lei, pentru netrimiterea facturilor aferente cantităților de energie pentru 480.000 de clienți. Hidroelectrica a contestat și această amendă.

ADVERTISEMENT

Litigiul finalizat în aprilie se referă, însă, la o altă situație. În mai 2015, ANRE a amendat cu 50.000 de lei Hidroelectrica, pe motiv că a vândut energie pe o bursă din Ungaria, deși avea obligația să folosească bursa românească de energie OPCOM, pentru întreaga cantitate produsă, potrivit Legii nr. 123/2012.

Erau ultimele ”tunuri” date de ”băieții deștepți din energie”, cei care au făcut miliarde de euro din tranzacții de acest tip. Scandalul exporturilor de energie în Ungaria a dat prilejul unor acuze reciproce: cei de la ANRE spuneau că societatea că exportă ieftin, în timp ce România este obligată să importe mult mai scump. Pe de altă parte, Hidroelectrica a susținut că nu i se poate interzice să exporte direct, într-un stat UE și că atitudinea ANRE nu face decât să ajute societățile care intermediază astfel de tranzacții.

ADVERTISEMENT

Judecătorii români spun că dreptul european este prioritar celui național ”incompatibil”

Cinci ani a durat procesul între ANRE și Hidorelectrica, iar la final, decizia instanței a fost de partea producătorului de energie. Înainte ca Tribunalul București să se pronunțe în acest dosar, a fost solicitat un punct de vedere al Curții de Justiție a Uniunii Europene.

În septembrie 2020, CJUE a stabilit că interpretarea unei legislații naționale care impune producătorilor de energie să oferteze întreaga cantitate pe platformele administrate de un singur operator al pieței naționale ”constituie o măsură cu efect echivalent unei restricții cantitative la export”.

ADVERTISEMENT

Deciziile CJUE au caracter obligatoriu pentru toate instanțele statelor membre. ”De asemenea incumbă fiecărui judecător obligația să cunoască legislația internă și europeană, să respecte principiul aplicării prioritare a dreptului unional și să îndepărteze dreptul național incompatibil”, au arătat judecătorii de la Tribunalul București.

Scandalul băieților deștepți

“Hotârârea instanței de judecată are o valoare istorică. La momentul rămânerii definitive a sentinței, oricare producător, fie că se cheamă Hidroelectrica, Nuclearelectrica sau Oltenia (Complexul Energetic Oltenia – n.r.), va putea să încheie direct contracte de export de energie pe oricare dintre piețele statelor membre ale Uniunii.

ADVERTISEMENT

În 2012 am decuplat băieții deștepți de la energia ieftină produsă de Hidroelectrica. După un tun de 1 miliard de euro dat companiei, băieții deștepți s-au reinventat cu ajutorul unor funcționari din ANRE, care, printr-o interpretare restrictivă și antieuropeană a legislației, le-au creat traderilor de energie un monopol: exportul de energie”, declara șeful Euro Insol, Remus Borza, pentru Profit.

Hidroelectrica a mai scăpat de o amendă de 1,6 milioane lei de la ANRE

Hidroelectrica are mai multe litigii cu ANRE pe rol, prin care solicită anularea unor amenzi acordate abuziv. Este cazul unei contravenții în valoare de 70.000 de lei pe care ANRE a acordat-o companiei energetice pe 9 noiembrie 2022, tot pentru întârzieri în emiterea facturilor.

Într-un alt proces, Hidroelectrica a reușit să scape de plata unei amenzi de 1,59 milioane lei, acordate în iulie 2021 de ANRE. Decizia în acest caz a fost luată pe 1 martie 2023 și este definitivă.

ADVERTISEMENT