News

Hidroxiclorochina, medicament folosit în tratarea COVID-19, va fi produsă la Antibiotice Iași

11.04.2020 | 14:46
Hidroxiclorochina medicament folosit in tratarea COVID19 va fi produsa la Antibiotice Iasi
ADVERTISEMENT

Hidroxiclorochina va fi produsă la fabrica de medicamente Antibiotice Iași de la sfârșitul acestei luni, substanța fiind folosită pentru tratarea unor cazuri de COVID-19, a anunțat, la Realitatea Plus, Horațiu Moldovan, secretar de stat în  Ministerul Sănătății.

Tratament pentru cazurile medii

Astfel, producția de clorochină va putea fi asigurată pe viitor de către producția internă. ”Și până acum a fost asigurat necesarul , mai ales din donații”, a declarat Horațiu Moldovan.

ADVERTISEMENT

Adrian Marinescu, medic primar de la Institutul Matei Balș, a spus hidroxiclorochina este utilă în anumite cazuri de infectare cu coronavirus.

Este un antiinflamator pentru cazurile medii iar pacientul are o șansă suplimentară să nu dezvolte o formă gravă a bolii. Nu vorbim de profilaxie, nu există date în direcția asta, nu te ferește de infectare. În schimb, poate împiedica o  aprindere pulmonară”, a precizat Marinescu.

ADVERTISEMENT

Pe 3 aprilie, compania Sanofi România, subsidiară a gigantului farmaceutic francez Sanofi, a donat Ministerului Sănătății 18.000 de cutii de Hidroxiclorochină, medicament utilizat în tratarea infecțiilor cu virusul SARS-CoV-2.

Hidroxiclorochina, recomandată de Ministerul Sănătății

Clorochina este printre medicamentele aprobate pentru tratarea cazurilor de infecție cu coronavirus de către Comisia de Boli Infecțioase a Ministerului  Sănătății.

ADVERTISEMENT

Epidemiologii au identificat până în acest moment 5 medicamente și două antivirale cu spectru larg împotriva SARS-Cov-2.

Una dintre concluziile specialiștilor a fost că “clorochina medicament anti-malaric, utilizat și în bolile reumatice, cu efecte imunologice, extrem de eficientă în controlul infecției cu 2019-nCoV in vitro și că datele de siguranță sugerează că ar trebui evaluată la pacienții umani care suferă de boala cu noul coronavirus”.

ADVERTISEMENT

Un studiu efectuat în cadrul a peste 100 de pacienți a arătat că “fosfatul de clorochină este superior placebo în inhibarea exacerbării pneumoniei, amelioarea modificărilor imagistice pulmonare, promovând o reducere a multiplicării virusului și scurtarea evoluției bolii”.

ADVERTISEMENT