News

Hitler, Mickey Mouse şi Spongebob au certificate COVID valabile în Elveţia. Cum au reuşit hackerii să pătrundă în sistemul informatic

În Europa, certificate Covid false au circulat miercuri, 27 octombrie, timp de câteva ore. Primul a fost pe numele lui Adolf Hitler, al doilea pe numele lui Mickey Mouse, iar pe cel de-al treilea a apărut numele lui Spongebob Squarepants.
28.10.2021 | 17:42
Hitler, Mickey Mouse și Spongebob au certificate COVID valabile în Elveția. Cum au reuşit hackerii să pătrundă în sistemul informatic. Colaj Foto Hepta
ADVERTISEMENT

Miercuri, timp de câteva ore, în Europa au fost distribuite certificate COVID false. Primul este pe numele lui Adolf Hitler, în timp ce un al doilea aparține lui Mickey Mouse, iar al treilea pe numele lui Spongebob Squarepants. Însă, în urma unor discuții pe site-ul GitHub, câteva certificate false cu semnături valide au circulat pe mai multe grupuri de pe rețeaua de socializare Telegram.

Un atac cibernetic de amploare în sistemul informatic din Elveția

Eroarea a fost raportată și de către specialiști rețelei de socializare Twitter. Această problemă ar indica compromiterea uneia dintre bazele de date ce găzduiește codurile de acces care ar putea crea o breșă în tot sistemul Green Pass.

ADVERTISEMENT

În opinia presei internaționale, posibilitatea ca două certificate COVID cu același nume să fie valide în același timp și să fie emise de către autorități din diferite state poate indica existența unui atac cibernetic de amploare, scrie Heidi.news.

După părerea lui Paul-Olivier Dehaye, specialist în matematică, care a investigat despre crearea certificatelor false, nu este vorba, de fapt, de o chestiune de ordin global, pentru că doi participanți la un forum au vrut să se întreacă unul pe celălalt în a crea astfel de certificate false în numele lui Adolf Hitler.

ADVERTISEMENT

Ce spun experții?

Momentan, nu se cunoaște gradul de amploare a problemei. După Denys Vitali, inginer Swisscom, care a publicat propria analiză a situației pe GitHub, posibilitățile ca acest lucru să fie o breșă de securitate a cheilor private sunt reduse, chiar dacă ele există.

După spusele expertului, ipoteza cea mai probabilă este că o persoană a spart un canal de comunicare între un guvern și medicii, farmaciile și spitalele care pot să elibereze certificatele verzi.

ADVERTISEMENT

De asemenea, este posibil ca un virus să fie instalat pe calculatoarele lor și să genereze acum certificate verzi false.

Aceste certificate sunt considerate valabile în Elveția. De asemenea, cele trei coduri QR atribuite lui Adolf Hitler, Mickey Mouse și Spongebob prin aplicația Covid Certificate Check, inițiată de autoritățile elvețiene, rămân valabile.

ADVERTISEMENT

În cazul în care cheile sunt corupte, sistemul le revocă

Din păcate, presa nu a putut obține mai multe informații de la Oficiul Federal pentru Tehnologia Informației și Telecomunicații care este responsabil de crearea codurilor pentru cetificatele verzi.

Însă patru persoane au fost reținute în Elveția exact la începutul lunii octombrie după ce ar fi pus la cale comercializarea cu certificate verzi COVID-19. Acestea erau falsificate ca mai apoi să fie vândute pentru 400 de franci.

Încă de joi dimineață prezența certificatelor care circulă în Europa s-a intensificat. Acesta circulă nestingherit în UE și sunt încă văzute ca fiind valide de către aplicația Covid Certificate Check.

ADVERTISEMENT