Sporturi

#hometraining e cool: “Oamenii se pregătesc singuri acasă, în curte sau pe balcon. Ținem legătura doar online.” Gabi Szabo, șefa CSM București, merge la birou de 2-3 ori pe săptămână, cu mănuși și mască

06.04.2020 | 19:52
hometraining e cool Oamenii se pregatesc singuri acasa in curte sau pe balcon Tinem legatura doar online Gabi Szabo sefa CSM Bucuresti merge la birou de 23 ori pe saptamana cu manusi si masca
ADVERTISEMENT

Pandemia COVID-19 a schimbat radical stilul de viață la CSM București, club unde activitatea a fost suspendată acum două săptămâni, odată cu Ordonanța Militară a guvernului, iar toată acțiunea din sala de sport s-a mutat acasă și pe balcon.

Gabi Szabo, președintele grupării din Capitală, continuă să meargă la sediul clubului, dar în condiții speciale: “Mă duc la birou de 2-3 ori pe săptămână, pentru că trebuie semnate și acum acte importante. Dar merg cu mănuși și mască. Se lucrează în echipă restrânsă la minimum, doar personalul strict necesar și cu echipament de protecție. În rest, țin legătura cu toată lumea prin intermediul internetului, online”.

ADVERTISEMENT

Antrenorii își țin ședințele de pregătire cu sportivii prin intermediul platformelor online

Toți sportivii, inclusiv vedetele de la handbal, au fost trecuți pe indemnizația stabilită de guvern, 75% din salariul mediu pe economie. “Pregătirea se face acasă, individual, iar discuțiile cu stafful tehnic sau cel medical se țin online. Avem sportivi care se pregătesc pe balcon. Nu mai merge nimeni la sală. Până nu se ridică starea de urgență, așa vom funcționa”, spune Szabo.

Campioana olimpică de la Sydney, una dintre cele mai bune alergătoare din istoria atletismului românesc, Gabi Szabo este speriată de potențialul efect pe care-l poate avea eventuala contaminare cu noul virus la sportivii de performanță: “Chiar iau foarte în serios toată chestiunea. Virusul acesta afectează mai ales plămânii. Îți dai seama ce efect devastator poate avea supra unui sportiv? Îi poate încheia chiar cariera de performanță”.

ADVERTISEMENT

Pe contul de Facebook al celor de la CSM București este o activitate foarte intensă. Inclusiv juniorii și copiii fac antrenamentele coordonați de profesori pe diverse platforme online. Cei care stau la bloc se pregătesc pe balcon, cei care stau la casă ies în curte.

Sportul în vremea coronavirusului: strategiile diferite ale federațiilor complică situația cluburilor

Activitatea a fost întreruptă la CSM București în acord cu Ordonanța Militară numărul 1 (Se suspendă toate activitățile culturale, științifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear și de îngrijire personală, realizate în spații închise”).

ADVERTISEMENT

Problema, la cluburile multidisciplinare, este nu doar discontinuitatea gravă adusă în procesul de pregătire a sportivilor, dar și dependența de deciziile federațiilor. Șefii fiecărei discipline au propria strategie, iar cluburile sunt obligate să se conformeze. Unii vor decide anularea anului competițional, alții reluarea sa cu orice preț, indiferent cât de târziu se va întâmpla acest lucru, iar alții vor hotărî să schimbe finalul sezonului, astfel încât să-l facă mai scurt.

Problema cupelor europene, acolo unde e cazul (iar CSM București este în această situație), vine să îngreuneze suplimentar situația.

ADVERTISEMENT

Nefiind o decizie unitară asupra finalului de sezon în toate disciplinele, cluburile vor fi puse în situația de a jongla inclusiv cu bugetul de cheltuieli, nu doar cu programul de pregătire și forma sportivilor.

ADVERTISEMENT