News

Horațiu Moldovan: ”Dacă avem de-a face cu o reaprindere importantă după 15 mai, putem reveni la măsuri mai severe”

25.04.2020 | 12:49
Horatiu Moldovan Daca avem dea face cu o reaprindere importanta dupa 15 mai putem reveni la masuri mai severe
ADVERTISEMENT

Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, nu a exclus posibilitatea ca autoritățile să revină la restricții mai dure, în cazul în care relaxarea de după 15 mai va duce la un nou val de infectări.

Procentul celor vindecați a ajuns la 27%

Horațiu Moldovan a spus, într-o intervenție la Realitatea Plus, că epidemia de coronavirus din România este ținută sub control astfel încât sistemul sanitar face față îmbolnăvirilor.

ADVERTISEMENT

Avem o evoluție controlată, logaritmică ce ne-a permis să tratăm pacienții  și să păstrăm spitalele funcționale. Procentul de pacienți vindecați este de 27%, ceea ce este un procent pozitiv față de alte state din Uniunea Europeană”, a spus Horațiu Moldovan.

El a precizat că modul de organizare a sistemul de organizare a spitalelor a limitat numărul infectărilor, iar procedurile stabilite vcor fi menținute și după 15 mai, când va înceta starea de urgență.

ADVERTISEMENT

”Vom menține planul alb al spitalelor cu mai multe faze care și-a dovedit succesul. Principiul separării fluxurilor epidemiologice a limitat răspândirea infecțiilor”, a spus Moldovan.

La rândul său, medicul Adrian Marinescu de la Institutul Matei Balș a spus că succesul autorităților este legat și de faptul că toți pacienții infectați au fost tratați în  spitale. ”Acea măsură prin care orice persoană infectată a rămas în spital a fost un lucru foarte bun pentru că împiedicat situația neplăcută în care apare ceva nefavorabil la o săptămână de la debutul bolii. În alte țări nu s-a putut face acest lucru, precum Italia”, a spus Marinescu.

ADVERTISEMENT

Măsuri mai severe ar putea fi introduse în iunie

Pe de altă parte, Horațiu Moldovan crede că, la începutul lunii iunie va trebui făcută o evaluare a rezultatului relaxării de după 15 mai, iar în cazul în care evoluția epidemiei va fi una nefavorabilă, se poate reveni  la măsuri restrictive.

Trebuie cu orice preț să evităm un vârf important de îmbolnăviri care să  depășească capacitatea spitalelor. Dacă avem de-a face cu o reaprindere importantă se poate reveni la măsuri mai severe”, a spus secretarul de stat.

ADVERTISEMENT

El a precizat că data de 15 mai nu înseamnă automat că atunci vor fi reluate și cursurile în școli. ”Populația de copii și tineri este mai greu de gestionat din punct de vedere epidemiologic și ca atare avem o anumită prudență în acest sens”, a afirmat Moldovan.

În ce privește capacitatea de testare, Moldovan a arătat că aceasta a crescut de 10 ori de la începutul crizei ajungând la 7.000 de teste pe zi, ceea ce înseamnă mai mult decât Spania și Italia. Totuși, oficialul crede că un număer suficient ar fi de 10.000 de teste pe zi.

ADVERTISEMENT