News

Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății: ”80% din pacienții infectați cu Covid-19 ar fi murit oricum”

05.05.2020 | 10:35
Horatiu Moldovan secretar de stat in Ministerul Sanatatii 80 din pacientii infectati cu Covid19 ar fi murit oricum
ADVERTISEMENT

Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, spune că aproximativ 80% din pacienții români infectați cu Covid-19 ar fi murit oricum din cauza altor morbidități.

Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății: ”80% din pacienții infectați cu Covid-19 ar fi murit oricum”

Oficialii din Ministerul Sănătății, prin vocea medicului Horațiu Moldovan, recunosc că un procent covârșitor al deceselor anunţate în rândul pacienţilor cu Covid-19 nu sunt cauzate de infecţia cu noul virus, ci de alte boli.

ADVERTISEMENT

Secretarul de stat spune că decesele acelor persoane ar fi survenit oricum, iar virusul nu le-a grăbit cu nimic sfârșitul. În opinia acestuia, circa 80% din pacienții cu alte boli în afară de coronavirus ar fi decedat.

”Sunt raportate multe decese la pacienți care mor din altă cauză. Urmărim în fiecare zi decesele, punctual, caz cu caz, și 80 la sută sunt pacienți care au comorbidități, care ar fi murit oricum, care au un cancer terminal.

ADVERTISEMENT

Fenomenul morții este un fenomen complex din punct de vedere medical. E o întreagă știință care se ocupă de chestia asta, se numește tanatologie. În momentul trecerii în neființă sau, mă rog, la instalarea suferinței terminale, pacientul dezvoltă multiple complicații – se infectează, își pierde imunitatea și până la urmă, într-o epidemie de covid, ia și covid.

Dar el moare de insuficiență cardiacă terminală, moare de cancer cu boală metastatică avansată, moare de ciroză hepatică, se asociază cu vârste extreme, de 90 și ceva de ani, și așa mai departe.

ADVERTISEMENT

Incidența acestor pacienți este relativ importantă, deci, după părerea mea, fără să fim în posesia unor date statistice precise, pentru că sunt greu de făcut – dar vor trebui să fie făcute la un moment dat – sunt foarte mulți pacienți despre care nu putem spune că au murit din cauza infecției cu Covid”, a declarat dr. Horațiu Moldovan, luni seara, la Antena 3.

Peste 800 de decese ale persoanelor cu Covid-19 în România

Potrivit datelor Grupului de Comunicare Strategică, 827 persoane infectate cu coronavirus au murit în România până în dimineața zilei de 5 mai.

ADVERTISEMENT

Până luni, 4 mai, la ora 13:00, pe teritoriul României, au fost confirmate 13.512 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 5.269 au fost declarate vindecate și externate.

ADVERTISEMENT