Au apărut informații noi despre mercenarul Horațiu Potra, pe rețelele de socializare. Acesta este acuzat de comiterea de atrocități în Africa, împotriva civililor și de încălcări grave ale drepturilor omului.
Horațiu Potra și banda sa de mercenari au avut o activitate intensă în Africa, mai ales în Republica Democratică Congo. Aceștia ar fi comis atrocități alături de alte grupări armate paramilitare din regiune.
Pe rețelele de socializare au apărut informații noi, din momentul în care s-a aflat faptul că acesta a fost arestat. Polițiștii l-au prins înarmat în timp ce se îndrepta spre București.
„Domnul Horațiu Potra, care conduce o bandă de mercenari în estul Republicii Democratice Congo, a fost arestat în țara sa, România, când a fost prins înarmat până în dinți într-un convoi care se îndrepta spre București.
Acest om, recrutate de mai multă vreme de guvernul din Kinshasa, antrenează și conduce operațiuni militare pentru FARDC (forțele armate ale Congo – n. red.), are legături cu Wazalendo (o grupare paramilitară dintr-o provincie congoleză – n. red.) și cu FLDR (rebelii rwandezi din Congo – n. red.) din estul Congo.
Aceștia au fost implicați în încălcări grave ale drepturilor omului împotriva civililor, mai ales împotriva comunităților Tutsi, care sunt țintite frecvent de grupări armate și prin care se răspândește ideologia genocidară anti-Tutsi”, se arată într-o postare pe Twitter a Maisha RDC, ONG congolez care se ocupă de studierea discursului urii și a instigărilor la genocid.
Horațiu Potra ar fi fost văzut, în februarie 2024, cum a capturat mai mulți membri ai comunității Tutsi, după care i-a torturat și le-a tăiat capetele. De asemenea, ONG-ul susține că nimeni nu a condamnat actele de violență.
„În februarie 2024, Horațiu Potra a fost văzut în locurile în care milițiile Wazalendo, FDLR și FARDC au luat mai mulți membri ai comunității Tutsi, i-au torturat și le-au tăiat capetele.
În ciuda participării acestor grupări de mercenari europeni, care comit acte grave împotriva drepturilor omului și a populațiilor civile, prin atacuri sistematice la adresa populației Tutsi, UE, SUA și ONU nu au făcut niciodată declarații ferme de condamnare a prezenței acestor mercenari în Kivu, alături de grupări armate”, se mai arată în postarea de pe Twitter a Maisha RDC.