News

HoReCa cere prelungirea programului de sărbători. Autoritățile anunță controale suplimentare

15.12.2020 | 21:33
HoReCa cere prelungirea programului de sarbatori Autoritatile anunta controale suplimentare
ADVERTISEMENT

Reprezentanţii HoReCa cer prelungirea programului restaurantelor din hoteluri, mall-uri și supermarket-uri în perioada sărbătorilor.

Autoritățile spun, în schimb, că vor menține restricțiile în vigoare, însă vor înmulți controalele și vor da sancțiuni mai aspre pentru proprietarii care nu respectă regulile.

ADVERTISEMENT

Deocamdata, precizează reprezentanții Direcției de Sănătate Publică București, nu se așteaptă la introducerea de noi măsuri restrictive.

“Dacă stăm de Revelion până la 1, nu riscăm mare lucru”

Reprezentanții industriei HoReCa își doresc ca programul restaurantelor din hoteluri, mall-uri și supermarket-uri să fie prelungit în perioada sărbătorilor.

ADVERTISEMENT

„Părerea mea personală este că în noaptea de Revelion nu riscăm mare lucru dacă stăm până la 1. Eu cred că lumea este conştientizată cu privire la pericole şi nu credem că HoReCa organizată reprezintă o problemă, ci petrecerile private mai degrabă”, spune Dragoș Anastasiu, purtător de cuvânt „Alianța pentru Turism”, citat de stirileprotv.ro.

Pe de altă parte, autoritățile au anunțat, în urma unei întâlniri organizată la Prefectură, că deocamdată vor fi menținute restricțiile în vigoare. În schimb, vor face mai multe controale și vor înăspri sancțiunile pentru proprietarii de terase care nu respectă regulile.

ADVERTISEMENT

Oficialii spun că sunt în special cu ochii pe terasele transformate în spaţii închise, care noaptea se transformă în cluburi, unde oameni petrec de zor. O situație care ar putea deveni mai gravă de Crăciun şi Revelion.

„Sunt unităţi hoteliere care au de exemplu 20 de locuri de cazare şi cazează fictiv 40 de persoane ca să justifice prezenţa lor în restaurante, au fost date amenzi, aplicate sancţiuni şi vom continua într-un ritm susţinut”, spune Traian Berbeceanu, prefectul Capitalei.

ADVERTISEMENT

În Capitală, în ultima lună, rata de infectare s-a situat între 6 și 7 cazuri la mia de locuitori, marți ajungând la 7,01 la mie.

Autorităţile cer respectarea cu stricteţe de către industria HoReCa a regulilor din prezent – distanţare socială şi purtatul măştii de protecţie.

În același timp, directorul DSP București, Oana Nicolescu, spune că ne aflăm pe un platou, iar principalul lucru pe care îl putem face pentru a opri răspândirea virusului este respectarea măsurilor de protecție sanitară în vigoare.

„Nu putem să spunem acest lucru, suntem pe un platou, ne dorim pe mai departe, în primul rând, respectarea tuturor măsurilor pe care le-am stabilit împreună, în momentul de faţă, şi nu mizăm pe introducerea unor noi măsuri restrictive”, a declarat ea.

Cu condiția respectării acestor reguli, este posibil ca, începând din ianuarie, restaurantele să poată fi deschise şi în interior, la o capacitate de 30% din locuri.

Potrivit unor estimări, până acum au plecat din industria HoReCa 70.000 de angajaţi din cei 400.000 existenți înainte de izbucnirea pandemiei.

ADVERTISEMENT