News

Horia Ivanovici, la “Fan ROMÂNIA”: ce fac gravidele în vreme de COVID-19? Vezi spitalele care primesc femeile însărcinate cu coronavirus + o veste bună: mamele pozitive nu dau virusul bebelușilor! VIDEO

01.04.2020 | 00:07
Horia Ivanovici la Fan ROMANIA ce fac gravidele in vreme de COVID19 Vezi spitalele care primesc femeile insarcinate cu coronavirus  o veste buna mamele pozitive nu dau virusul bebelusilor VIDEO
ADVERTISEMENT

Cristina Vasiliu este conferenţiar universitar doctor şi şef la secţia de Obstetrică-Ginecologie din cadrul spitalui Universitar din Bucureşti a vorbit cu Horia Ivanovici în cadrul emisiunii Fan ROMÂNIA despre un subiect arzător în plină pandemie de coronavirus: ce fac gravidele în vreme de COVID-19? Doctorul a dat toate informaţiile pe care trebuie să le ştie femeile care urmează să nască în această perioadă. 

Horia Ivanovici, la Fan ROMÂNIA, despre un subiect care arde: ce fac gravidele în vreme de COVID-19?

Doamna doctor Vasiliu a dezvăluit care sunt riscurile la care se expun gravidele în această perioadă, însă le-a asigurat pe viitoarele mame că prioritatea pentru ele este zero în ciuda pandemiei de coronavirus şi că naşterile sunt tratate ca urgenţe în toate instituţiile de stat:

ADVERTISEMENT

“Gravidele pe care noi le avem în evidenţă, chiar în aceste condiţii de criză trebuie să îşi urmărească sarcina şi nu trebuie să fie îngrijorate că acest lucru se va opri în această perioadă de criză. De asemenea, în maternităţi se asistă la naştere în mod normal, fără niciun fel de restricţii. Naşterea este o urgenţă şi este rezolvată în timp util” 

ADVERTISEMENT

Şeful secţiei de Obsterică-Ginecologie din cadrul Spitalului Universitar a dezvăluit faptul că gravidele care suferă de COVID-19 au două centre dedicate la care pot să nască în Capitală: maternitatea Bucurş şi o parte din maternitatea Polizu: “Ştiu că mulţi se tem, dar nu este un pericol. Cu atât mai mult, gravidele care sunt confirmate cu coronavirus au maternităţi speciale. De exemplu: maternitatea Bucur şi o parte din Polizu. În schimb, celealte gravide, fie că sunt suspecte, fie că nu, se pot adresa celorlalte maternităţi care primesc în regim normal orice gravidă în travaliu şi asigură asistenţă la naştere. Ele sunt primite în regim de urgenţă în toate maternităţile”, a spus doctorul.

“Fiecare maternitate are un circuit special pentru gravidele suspecte de COVID-19. Ele vor fi pe un cordon diferit faţă de celelalte gravide”

Doctorul specializat în ginecologie a spus şi care este traseul pe care trebuie să îl aibă o gravidă în momentul în care ajunge la spital, având în vedere situaţia dificilă în contextul pandemiei de COVID-19: “Pentru spitalele de stat, există în Bucureşti maternitatea Bucur, dedicată gravidelor confirmate cu COVID-19. Cele care sunt suspecte conform triajului urmează un circuit special şi fiecare maternitate are un circuit special şi ele vor fi pe un cordon diferit faţă de celelalte gravide. Gravidele care nu sunt suspecte urmează procedurile normale, se duc la camera de gardă după triajul care se face la intrarea în spital”

ADVERTISEMENT

Însă, chiar dacă o gravidă este depistată pozitivi, toţi doctorii au echipament de protecţie, astfel că personalul medical nu poate fi infectat în cazul în care se prezintă la naştere o persoană infectată cu COVID-19, iar stocul de echipamente de protecţie al personalului medical este suficient: “La nivelul maternităţilor, la nivelul operaţiilor cezariene există echipament de protecţie pentru echipele care intră în sala de naşteri, respectiv sala de operaţii, atât pentru doctori, cât şi pentru personalul auxiliar, asistente şi îngrijitoare. 

La momentul respectiv, pot să vă spun că la spitalul nostru avem aceste echipamente. Încă nu a fost cazul să le folosim, dar ele există şi deocamdată sunt în stocuri suficiente. Ce urmează nu ştim, este foarte greu de anticipat. Sunt convinsă că centrele universitare: Timişoara, Cluj, Constanţa, Iaşi au condiţii similare cu cele din Bucureşti. Mai greu de spus în spitalele orăşeneşti”, a explicat conf. univ. dr. Vasiliu la emisiunea FAN România.

ADVERTISEMENT

“Tot personalul medical care vine în contact nu doar cu gravida, cu orice pacient are echipament de protecţie, încă de la triaj”

În mod teoretic, o persoană gravidă este mai expusă la virusul COVID-19, însă din fericire nu există statistici care să demonstreze acest lucru după cum a spus şeful secţiei de Obstetrică-Ginecologie de la Spitalul Universitar: “Teoretic este mai expusă. Practic, nu s-a putut demonstra. Procentul de infectări în populaţia gravidă nu a fost mai mare decât la populaţia generală. Dar, există o modificare a imunităţii în sarcină şi dacă mai are o altă patologie, hipertensiune, este un factor de risc suplimentar. Practic, procentul de infectare nu a fost mai mare, nu în proporţie îngrijorătoare”

Femeile sănătoase care vin să nască la maternitate în această perioadă sunt protejate, asigură doamna doctor Vasiliu, care spune şi faptul că între ultimul control şi operaţie nu se pot lua măsuri de izolare pentru 48 de ore pentru mamă şi doctor, aşa cum s-a întâmplat la unele clinici private: “Indiferent de situaţie, tot personalul medical care vine în contact nu doar cu gravida, cu orice pacient are echipament de protecţie, încă de la triaj. Îl protejează şi pe medic şi pe pacientul cu care vine în contact.

Am auzit despre unele măsuri la spitale private. Noi în spitalul de stat nu putem obliga medicii să se izoleze 48 de ore înainte de naşteri. Este imposibil pentru că medicul trebuie să vină la spital.Până la urmă, infecţia fiind comunitară, oricare este un infectat asimptomatic. Deci, tot personalul medical are în spital un echipament care îl protejează şi pe el şi pe pacient. N-are ce să se întâmple. Dacă oricum e infectată şi asimptomatică, n-are ce să se întâmple. Nici nu văd rostul acestor 48 de ore. Nu poate personalul medical să stea izolat 48 de ore. Asta înseamnă să scoatem din funcţie pentru fiecare gravidă personalul medical”

“Nici în România şi nici la nivel mondial nu a fost vreun caz în care virusul să se ia de la mamă la făt. Toţi copii născuţi din mame infectate nu au fost găsiţi pozitiv”

Cristina Vasiliu a explicat în cadrul emisiunii FAN România moderată de Horia Ivanovici că până acum nu s-a întâmplat la nivel mondial ca virusul să treacă de la mamă la făt, iar în momentul în care o gravidă depistată pozitiv cu COVID-19 va fi izolată de copil imediat după naştere pentru a minimiza acest risc: “Ghidurile internaţionale şi naţională nu prevăd că ar fi o problemă naşterea prin cezariană. Dar prin patologie, virusul SARS poate să complice lucrurile şi există posibilitatea să nu se poată face o naştere în mod natural. Dar nu există o indicaţie fermă în acest sens.

Nici în România şi nici la nivel mondial nu a fost vreun caz în care virusul să se ia de la mamă la făt. Toţi copii născuţi din mame infectate nu au fost găsiţi pozitiv. Numărul de cazuri este destul de mic ca să putem face o statistică. Urmează să vedem dacă virusul se transmite pe verticală de la mamă la făt, inclusiv prin secreţii pe căi naturale. Este o veste foarte bună. Ca măsură de precauţie este izolat imediat după naştere copilul de mamă”

În finalul emisiunii, doctorul Cristina Vasiliu a ţinut să le liniştească pe gravidele care urmează să nască în această perioadă spunând că toate sunt în siguranţă şi că naşterea este prioritate zero chiar şi în plină pandemie de coronavirus: “Gravidele sunt în siguranţă, în măsura în care toţi putem fi în siguranţă în această pandemie. Nu sunt mai expuse decât restul populaţiei. Naşterea decurge în condiţii normale.

Este firesc să existe o îngrijorare, o starea de anxietate. Datoria noastră, în afară de cea medicală este şi de a le consilia psihologic, da a naşte în condiţii optime şi să ne asigurăm că vor pleca acasă cu bebeluşul sănătos. Avem în spital un psiholog dedicat care se ocupa şi în condiţii normale de gravide, lăuze aflate în situaţii deosebite care au nevoie de consiliere psihologică şi în momente ca acum, când unele au nevoie de această consiliere”

  • 30.000 de naşteri s-au înregistrat în Bucureşti în anul 2019
  • 100.000 de naşteri au avut loc în toată ţara în 2019

 

ADVERTISEMENT
Tags: