Fotbal intern

Exclusiv: Badea, lovitură de 247 milioane €! Unde putea fi Dinamo acum?

Acum 5 ani, pe toate zidurile şi gardurile Bucureştiului, cu precădere în zona fierbinte Ştefan cel Mare şi Floreasca, contestatarii îşi exersau dreptul la democraţie: ”Badea, pleacă!” sau “Comunistule, afară!” Evident, vorbim despre Nicolae Badea, fostul lider al “haitei” din perioada 1998-2013, timp în care Dinamo a câştigat 12 trofee! Şi omul a plecat! A venit în locul său “lupul tânăr” Ionuţ Negoiţă.
29.11.2017 | 13:15
Exclusiv Badea lovitura de 247 milioane E Unde putea fi Dinamo acum

 Girat la vremea aceea de nume grele ale fotbalului românesc, în frunte cu Mircea Lucescu: ”E vremea tinerilor, Ionuţ este un băiat capabil, de mare viitor! De mare perspectivă… Sunt sigur că va face lucruri importante la Dinamo…” La rândul său, patronul RIN promitea entuziast: “Dacă toţi ceilalţi mi-ar vinde acţiunile şi aş rămâne singur, aş face din Dinamo o echipă cu adevărat europeană. Acum nu sunt lăsat să-mi fac treaba. Daţi-mi mie Dinamo!”. Au trecut 4 ani şi jumătate, iar în timp ce Negoiţă s-a acoperit de ridicol, ajungând să vîndă ditamai brandul pe bani de seminţe – 2 milioane de euro, “comunistul Badea” a făcut ce ştia el mai bine, adică să fie un manager de top. Iată ce forţă financiară a pierdut Dinamo, ce om personalitate din toate punctele de vedere au alungat, cu inconştienţă, fanii.

8,3 milioane de euro puteau fi băgaţi în jucători. Echipă de titlu!

Pe 9 noiembrie, fostul acţionar principal de la Dinamo, Nicolae Badea, a dat una dintre cele mai mari lovituri din businessul românesc, listând cu succes la Bursă Holdingul Sphera Franchise Group pentru suma record de 247 de milioane de euro! La un calcul băbesc, Badea are în mână nu mai puţin 83 de milioane de euro, partea lui! Închipuiţi-vă ce s-ar putea face la Dinamo cu măcar 10% din aceşti bani, pe care, din informaţiile Fanatik, Nicu Badea i-ar fi băgat de plăcere în club dacă ar fi fost cu adevărat înţeles şi respectat de fani şi de suflarea fotbalistică la vremea respectivă. Sphera Franchise Group este un business de restaurante cu 3 acţionari, Radu Dimofte, Lucian Vlad & Nicolae Badea, şi are încorporate francizele KFC, Pizza Hut, Pizza Delivery, KFC Italia, KFC Moldova şi ultimul brand intrat în forţă pe piaţa românească, Taco Bell.

Sphera, locul 9 companii româneşti de succes!

Afacerea a început acum 22 de ani, cu primul KFC pe Magheru. În două decenii, cei “trei muschetari” au ridicat un colos în valoare de un sfert de miliard de euro! În Top 10 Companii controlate de antreprenori români realizat de Ziarul Financiar zilele trecute (practic cele mai valoroase afaceri din România!), Sphera Franchise Group ocupă locul 9, la bătaie cu giganţi precum Banca Transilvania, Dedeman sau Digi Communications. Pe 9 noiembrie, la lansare, o acţiune costa 29 de lei. Astăzi, la doar 3 săptămâni, preţul s-a ridicat cu 12%! Bursa Română a numit-o “listarea anului”, iar Nicolae Badea, alungat cu pietre de la Dinamo ca să i se facă loc mogulului Negoiţă, a fost unul dintre creierii operaţiunii. S-a mai întâmplat un fenomen rar, se numeşte suprasubcriere. Adică, mai pe româneşte, lumea s-a bătut pe acţiunile de la Sphera!  38 de entităţi au achiziţionat acţiuni, dintre care 58% cumpărători externi din Anglia, Suedia, Danemarca, Polonia, Ungaria sau Cehia. Un succes de business enorm! Conform normelor, după listare urmează perioada legală de stabilizare de 30 de zile. După numai 12 zile, Bursa Română a anunţat că atât de stabilă este afacerea, încât perioada de stabilizare se încheie. Probabil, în câţiva ani, valoarea de piaţă a acestui Holding de restaurante se va dubla!

12 trofee vs. o Cupă a Ligii!

Aşa se creşte o afacere de succes, în timp, cu multă trudă, răbdare şi profesionalism. Aşa ridicase Badea şi Dinamo (4 titluri de campioană, 6 Cupe şi 2 Supercupe), până când preşedintele a plecat scârbit, nedorind să dea apă la moară unor frustraţi sau incompetenţi.

Acesta este omul, cu bune, cu rele, pe care l-a pierdut Dinamo! În schimb, suporterii au fost intoxicaţi cu minciuni, bani de seminţe, umilinţe şi un patron fără performanţe (o amărâtă de Cupă a Ligii, competiţie care s-a şi desfiinţat ulterior!), care nu iubeşte şi, mai ales, nu înţelege deloc fenomenul.

Revenim mâine cu o nouă lovitură în business marca Badea, dar şi cum n-a putut fostul acţionar al “câinilor” să se rupă de tot de fotbal, investind in continuare, discret, în marea sa iubire: Dinamo!