Life

Horia Moculescu, 14 ani de luptă cu o boală fără tratament: ”Mă chinuiește cu o durere permanentă”

Maestrul Horia Moculescu face declarații exclusive despre problemele de sănătate care de 14 ani îi dau dureri insuportabile.
24.09.2022 | 10:00
Horia Moculescu 14 ani de lupta cu o boala fara tratament Ma chinuieste cu o durere permanenta
Horia Moculescu, chinurile bolii pe care o are de 14 ani. Sursa foto: facebook/ montaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Maestrul Horia Moculescu este cunoscut pentru talentul pe care l-a dovedit ca pianist, interpret vocal, compozitor, dar și ca moderator și creator de programe TV.

Horia Moculescu, 14 ani de chin din cauza unei boli fără tratament

În vârstă de 85 de ani, celebrul Horia Moculescu este îngrijit de ani de zile de Nidia, fiica pe care o are din relația cu Mariana Moculescu. Pentru a fi aproape în mod permanent de tatăl ei, Nidia Moculescu a ales să locuiască în același imobil cu el.

ADVERTISEMENT

Maestrul Horia Moculescu a oferit, în exclusivitate, pentru FANATIK, declarații despre starea de sănătate actuală și despre boala cu care se luptă de 14 ani. Problema cu care se confruntă uneori îl ține imobilizat, dar asta nu îl oprește să facă ce îi place.

În general mă ocup cu muzica și m-am apucat să îmi scriu volumul 2 de amintiri. Muzica și fiica mea sunt cele două pasiuni pe care le mai am”, a spus Horia Moculescu, pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Ce spune Horia Moculescu despre starea lui de sănătate: ”Parțial… color”

Marele pianist Horia Moculescu a fost mult mai retras în ultima perioadă atât în ceea ce privește prezența pe scenă, cât și pe micile ecrane. Cu toate acestea, interpretul mai merge din când în când pe la evenimentele cu tematică muzicală.

Astfel, în decursul verii, luând parte la un eveniment al Revistei Actualitatea Muzicală, maestrul ar fi fost la un pas de leșin.

ADVERTISEMENT

Compozitorul a ținut să lămurească acel incident, dezvăluind că există probleme de sănătate cu care se confruntă, dar nu a fost cazul în acel moment.

Parțial color cu sănătatea. A fost un eveniment, o premiere a Revistei Actualitatea Muzicală, la Operă.

ADVERTISEMENT

Nu am leșinat deloc, doar am rugat un băiat, care stătea în dreptul ferestrei, că nu aveam aer condiționat, și era foarte cald, să mă lase pe mine să stau acolo.

El avea 20 de ani și eu 85 de ani. Asta a fost tot. Lămuresc povestea pentru că atunci când am avut probleme, nu a știut nimeni”, a mai precizat compozitorul Horia Moculescu.

Adevărul despre starea de sănătate a lui Horia Moculescu: ”Mă chinuiește cu o durere permanentă”

Marele compozitor mai spune, în premieră pentru FANATIK, că suferă de un sindrom, pe care l-a descoperit în urmă cu 14 ani. Este vorba de sindromul Morton.

Maestrul Horia Moculescu și-a dat seama că lucrurile merg pe o pantă descendentă după ce a simțit senzația de amorțeală între degete, dar și durerea pronunțată. A suferit două intervenții în 5 ani, dar asta nu l-a scăpat pe deplin de chin.

Am la piciorul stâng, am aceeași problemă. Sufăr de vreo 14 ani cu el. Sunt operat în ultimii 5 ani de două ori. Pentru mai nimic aproape… dar care mă chinuiește cu o durere permanentă. Este un sindrom, Morton. Sindron Morton operat. Presupune durere”, a mai spus Horia Moculescu, pentru FANATIK.

Care sunt cauzele și efectele sindromului Morton de care suferă Horia Moculescu

Conform celor de la kinetic.ro, boala este fibroza formațiunilor care înconjoară nervul, punând o presiune imensă pe terminații. Acest lucru dă ”dureri și amorțeli la nivelul degetelor afectate ale piciorului”. Specialiștii sunt de părere că se poate ajunge la acest diagnostic din cauza ”compresiei ligamentară ce determină ischemie”.

Sursa mai sus citată precizează că printre cauzele bolii se numără: ”stresul continuu și iritarea nervului care este afectat (amplasat între degete), nervul digital plantar. Acești factori contribuie la îngroșarea, umflarea zonei în care este amplasat nervul, conducând la compresia acestuia”.

De-a lungul anilor, Horia Moculescu a fost mai fost diagnosticat cu BPOC (n.r. Boală Obstructivă Pulmonară Cronică), o afecțiune cronică gravă, care i-a dat mereu bătăi de cap.

Compozitorul promite revenirea pe scenă după o pauză lungă

Celebrul interpret și pianist le promite oamenilor care l-au urmărit pe parcursul celor peste 60 de ani de carieră că va reveni în forță cu o nouă colaborare inedită. Asta după ce, în urmă cu câteva luni, a scos o piesă cu nimeni alta decât, Nico.

O să aveți o surpriză în toamna aceasta. O colaborare neașteptată între mine și cineva care este foarte în vogă”, a ținut să adauge Horia Moculescu, pentru FANATIK.

Horia Moculescu a compus peste 500 și a luat 200 de premii, cu piese precum: De-ai fi tu salcie la mal, Cere-mi, Cine știe, Singurătatea mea, Prima iubire și ultima, Păi de ce?, Fir de busuioc și altele.

ADVERTISEMENT