Sporturi

Horia Tecău, în OPTIMI la Wimbledon, după ce nu mai jucase pe iarbă de 2 ani: “Visez la un nou titlu!” Planurile pentru Tokyo: cum ne calificăm şi cu cine ar juca la dublu la Jocurile Olimpice. Interviu EXCLUSIV

05.07.2019 | 16:09
Horia Tecau in OPTIMI la Wimbledon dupa ce nu mai jucase pe iarba de 2 ani Visez la un nou titlu Planurile pentru Tokyo cum ne calificam si cu cine ar juca la dublu la Jocurile Olimpice Interviu EXCLUSIV

FANATIK este la Londra, la al treilea turne de Grand Slam al anului, Wimbledon, turneu la care Horia Tecău și Jean-Julien Rojer s-au calificat vineri în optimi, după victoria din turul 2, contra lui Fabrice Martin și Hugo Nys, Meciul din runda a doua de la Londra s-a disputat la mai puţin de 20 de ore distanţă de reuşita din primul tur, o victorie clară, în doar 80 de minute, la cuplul Seppi / Cecchinato. Scor 6-4, 6-2, 6-1.

După meci, Horia Tecău a oferit un interviu în exclusivitate pentru FANATIK, în care a vorbit despre obiectivele de la Wimbledon, despre relaţia specială pe care o are cu iarba londoneză, dar și despre planurile cu Simona Halep pentru Jocurile Olimpice.

Horia Tecău a venit la Wimbledon 2019 fără să joace un meci pe iarbă în ultimii 2 ani!

– Felicitări! Victorii rapide în primele două meciuri! Cum au fost partidele de până acum?

Știam că Seppi joacă bine pe iarbă, are un joc destul de plat, îi place suprafața. Pe Cecchinato nu l-am văzut confortabil și am încercat să punem presiune mai mult pe el. Nu a avut răspunsuri pe retur, am servit bine. Și am luat break devreme în fiecare set, pentru ca apoi să jucăm relaxați. Cu Martin nu mai jucasem de mult timp. Are serviciul puternic. Cu Nys am jucat de două ori la Monte Carlo și am pierdut. Trebuia să gândim tactică specială pentru acest meci. Pe iarbă este foarte important serviciul, trebuie să îl ținem și să putem să dăm drumul la mână pe retur, să punem presiune. Pe iarbă trebuie să reușim să conectăm un game împreună pe retur și poate fi suficient. Trebuie să ne facem jocul nostru, jocul la fileu să fie fără greșeală și să returnăm cât mai bine pe serviciul doi. Şi asta am făcut. Ne bucurăm pentru aceste succese rapidde, pentru a ne conserva energia pentru jocurile viitoare.

– Cum ești din punct de vedere fizic? Când am vorbit ultima dată, la Roland Garros, aveai în plan să joci la Queens. Dar nu ai mai mers și ai venit direct la Wimbledon

Am fost aproape să joc acel turneu, dar fizic nu s-a putut până la urmă. Am luat o pauză pentru a mă recupera. Nu am jucat nici Halle, unde eram înscris. S-a vindecat piciorul, mă simt bine și sunt fără durere. Am venit de marți, am avut vreme bună și am putut să stau mult pe iarbă. Este o suprafață la care trebuie să te acomodezi. Este nevoie de multe ore pe iarbă, mai ales că anul trecut nu am jucat această parte a sezonului. Sunt mulțumit de cum au mers săptămâna de pregătire și primele două meciuri. Mergem înainte.

– Cum ți se pare iarba de pe terenurile de joc. Mulți jucători s-au plâns că iarba de pe terenurile de antrenament este diferită față de cele pe care au loc meciurile.

Da, iarba este mai înaltă pe terenurile de joc, iar asta face jocul ceva mai lent. Am avut o singură ocazie să ne antrenăm aici, la Match Courts, în rest la terenurile de pregătire. Oricum, asta mă deranjează mai puțin. Poate dacă era invers, mai rapid la meci, era mai greu. Riscai să nu ai timing-ul potrivit. Când e mai lent, e un pic mai bine. Te adaptezi mai repede. Dar este o diferență, așa este peste tot. Și la US Open, și la Roland Garros. Calitatea terenului e bună, mingea sare bine. La fel și terenurile de antrenament.

– Ai o relație specială cu Wimbledon, ești campion aici în 2015. Care sunt obiectivele pe anul ăsta?

Mi-a plăcut de prima dată când am jucat aici, la juniori. Visam să ajung să joc și la seniori, să joc pe terenurile centrale. Îmi place să joc pe iarbă și visez să mai repet performanța din 2015, când am câștigat titlul la dublu. Pentru asta ne pregătim în fiecare zi. Încercăm fizic și mental să ne facem treaba. Luăm fiecare meci la rând.

– Cum ți se pare tabloul?

Eu mă uit doar la următorii adversari, nu pot să joc decât câte un singur meci. Exersăm lovituri speciale pentru fiecare meci. Mergem să ne facem treaba în ziua aia și așa am câștigat două grand-slamuri, jucând meci de meci. E neobișnuit pentru mine că nu am mai jucat pe iarbă anul ăsta. Trebuie să mă adaptez. Ne refacem și abia aștept meciul următor.

Rămâne cum au stabilit, pentru Jocurile Olimpice: Halep și Tecău vor juca împreună la dublu mixt la US Open

– Nu joci la dublu mixt anul ăsta. Ai văzut că Serena Williams joacă alături de Andy Murray?

Minunat. Mă bucur că asigură ceva atenție pentru proba de dublu mixt, care este foarte frumoasă. Aș fi jucat și eu dacă eram pregătit sută la sută din punct de vedere fizic. Dar este primul turneu după accidentare. Jucăm și trei din cinci seturi, este destul de solicitant. După meci vreau să îmi fac recuperarea, odihna. Dacă joci dublu mixt, poți să prinzi două meciuri în aceeași zi și te poate scoate din ritm. De asta am luat decizia asta. Vreau să joc la US Open și în dublu mixt, în schimb.

– Rămâne bătut în cuie să joci cu Simona Halep dublu mixt la US Open, să vă pregătiți pentru Jocurile Olimpice?

Da, am vorbit și cu Simona. A fost o discuție să jucăm și aici, măcar un meci, două. Dar a fost o decizie grea și am zis să o lăsăm pentru US Open.

Care sunt condiţiile de calificare la Jocurile Olimpice de la Tokyo pentru Horia Tecău, ce a obţinut medalie de argint în 2016, la Rio

– Pentru dublu masculin te-ai mai gândit? A mai apărut o variantă pentru Jocurile Olimpice?

Nu, lucrurile sunt clare. Clasamentul este cel care este. Nu suntem calificați, trebuie să ne luptăm. Criteriile le știm, împreună cu partenerul trebuie să fim sub cut-ul înscrierilor. Undeva 60-70. Adică partenerul să fie până în locul 70. Deci Florin (n.r. – Florin Mergea) sau Marius (n.r. Marius Copil) trebuie să intre în această zonă. Pentru Florin e un pic mai greu, chiar dacă a arătat o formă bună la Cupa Davis. Matematic este greu, jucând la turnee challenger. E mult prea devreme de spus ceva. Marius are și el o șansă. Sau să intru eu în primii 10 la dublu și îmi pot alege partenerul din primii 300. Dar să fiu în primii 10 trebuie să joc foarte bine la turnee mari. Să câștig unul, se iau în calcul punctele de la Roland Garros 2019 până la Roland Garros de anul viitor.

– Ce zici de băieții de la U21 care s-au calificat la Jocurile Olimpice? Nu o să aveți loc în avion acum 🙂

Minunată performanță. Am văzut secvențe, mi-a plăcut ce am văzut. Mi-a plăcut atitudinea lor, mi-a plăcut lupta, cum au vorbit. E o generație care îmi place și mă face să mă uit la fotbal. Mă bucur că s-au calificat la Olimpiadă, acum trebuie să mă calific și eu și să îi urmăresc acolo.

– Ce e acolo la Constanța? De acolo pornește totul. Ce aveți voi special. Simona, Gică, tu…

Am avut antrenori buni, care ne-au învățat să muncim, să ne dorim mult, să visăm la lucruri mari, să avem o atitudine bună. Oriunde am mers, ne-am luat din această bază. Și eu, și Simona, și Pavel am pornit de acolo. Și aceeași antrenori își fac treaba acolo, ar putea crește noi jucători. Iar ce a făcut Hagi, prin implicarea lui, iată că după ani de zile se vede. Ne trebuie acțiuni de genul ăsta, susținute de stat, și am avea performanțe. Același model trebuie urmat și la alte sporturi.

Horia Tecău e ferm: “Simona Halep merită mai mult decât oricine să fie port-drapelul României la Jocurile Olimpice de la Tokyo!”

– O să fie bătaie pe portdrapel la Jocurile Olimpice! 🙂 O lași pe Simona? Sau poate pe Ianis

Simona merită să fie portdrapel mai mult decât oricine, prin ce a făcut pe teren. Pentru această bucurie națională pe care a născut-o, toată lumea o urmărește. O emulație într-un moment în care nu prea aveam de unde să o luăm. E o performanță mare să ajungi numărul 1 într-un sport cum este tenisul. Merită cu siguranță. Sunt mulți care merită, dar Simona este deasupra.

– Duelul dintre Simona Halep și Miki Buzărnescu ai apucat să îl vezi? A fost un meci special, cele mai bune două jucătoare din România s-au înfruntat în premieră la un Grand Slam, în turul 2.

Ne antrenam în timpul meciului și nu am urmărit. Ne mai uitam pe scor în pauze. Nu e ușor să joci cu o compatrioată. Sentimente, prietenie, și o concurență. Fiecare dorește să câștige. Poate un pic mai mare presiune pe Simona. Nu știam la ce să mă aștept. Mihaela este o jucătoare bună pe orice suprafață, fiind și stângace, i se potrivește pe iarbă. Este minunat să vedem tricolorul de ambele părți, români în tribune. Chiar dacă sunt mai puțini, e mai greu să obțină bilete aici. Dar oricum îți oferă un boost. Bravo lor!