Sport

Vremea RĂZBUNĂRII! Horia Tecău se bate, astăzi, pentru SFERTURI cu cel care L-A ELIMINAT în 2016, la Paris! “Ştiu că PUTEM câştiga TITLUL!”

Horia Tecău e pus pe fapte mari la Paris. În ciuda faptului că este doar cap de serie nr.  11, românul face, alături de Jean-Julien Rojer, una din perechile veritabile de la Roland Garros, în...
02.06.2017 | 23:59
Vremea RAZBUNARII Horia Tecau se bate astazi pentru SFERTURI cu cel care LA ELIMINAT in 2016 la Paris Stiu ca PUTEM castiga TITLUL

Horia Tecău e pus pe fapte mari la Paris. În ciuda faptului că este doar cap de serie nr.  11, românul face, alături de Jean-Julien Rojer, una din perechile veritabile de la Roland Garros, în proba de dublu masculin.

Cei doi au bifat, joi, calificarea în optimile celui de-al doilea Grand Slam al anului predând o lecţie de tenis localnicilor Lestienne/Moutet, care au ajuns pe tabloul principal ca deţinători ai unui wildcard.

“Nu ştiam, sincer, la ce să ne aşteptăm, pentru că nu îi cunoşteam. Doar că sunt tineri şi neexperimentaţi în proba de dublu. Am încercat să-i urmărim puţin ieri, în turul 1, dar au câştigat prin abandon, după doar 20 de minute. Ne-am bazat pe jocul nostru obişnuit, în forţă, agresiv şi pe retur şi ne-am adaptat şi în funcţie de jocul lor. Pentru noi, a fost o provocare să stăm concentraţi tot meciul, să ne facem viaţa uşoară, să nu stăm mult pe teren”, a spus Tecău, la jumătate de oră după meci.

IMG_3352

Mai mult decât atât, Horia şi partenerul său olandez nu au cedat decât 5 gameuri în 4 seturi disputate deja pe zgura pariziană.

“Ne bucurăm că am început bine, continuăm forma bună pe care am avut-o la Geneva. Am jucat bine şi în ultimele săptămâni, doar că la Madrid şi Roma am avut parcurs foarte scurt, pentru că am avut nişte meciuri dificile, foarte strânse, pe care, însă, le-am pierdut. Geneva ne-a ajutat să atingem forma dorită, să avem agresivitate şi asta s-a văzut în aceste două meciuri de la Roland Garros”, explică Horia, care este mai decis ca oricând să câştige al doilea turneu de Grand Slam la dublu masculin, după Wimbledon 2015.

“Anul trecut a fost doar turul 2 la Paris, dar ne propunem mai mult, ştim că putem câştiga aici, avem jocul necesar. Dar avem nevoie de un tenis bun ca să putem câştiga. Luăm meci cu meci, ne urmărim adversarii, pentru că este important să ştim ce ne aşteaptă. Suntem jucători mai buni decât acum doi ani, când am fost campioni la Wimbledon, şi eu, şi Juls, cu antrenamentele şi cunoaşterea noastră mult mai avansată acum a jocului de dublu decât în 2015. Dar asta nu e totul. Contează ce faci pe teren şi ce formă ai în momentele importante, aşa cum e la un Grand Slam.”

IMG_3372

Iar pentru a-şi atinge ţelul final, Tecău a decis ca anul acesta să sacrifice proba de dublu mixt de la French Open, la care are un Grand Slam în palmares. “Am renunţat anul acesta la dublu mixt, ca să mă concentrez exclusiv pe proba de masculin. Îmi place şi mixtul, dar acum am simţit că trebuie să mă focusez doar pe dublu masculin. Vreau să folosesc zilele dintre meciuri să antrenez lucruri specifice de care am nevoie în partida ce urmează, să mă recuperez bine. De asta am optat să nu joc mixt. Uneori te costă. După un meci de 3 seturi la dublu, să intri la mixt să joci, iar a doua zi să fii iar pe teren pentru dublu, nu e uşor. Pentru că la mixt trebuie să te mişti mai mult decât la dublu, să acoperi mai mult teren, iar anul trecut ne-a costat asta, Juls accidentându-se la mixt. Acum e fit şi joacă şi la mixt, dar eu aşa am simţit pentru mine, să nu particip. Important e că focusul lui este tot pe meciul nostru de la masculin, nu pe mixt.”

IMG_3354

Pentru Tecău şi Rojer urmează sâmbătă, de la ora 13:30, o probă de foc! Cei doi joacă în optimi contra capilor de serie 7, Dodig/Granollers, cei care i-au eliminat în turul 2 cu Seppi/Jaziri. Iar spaniolul este cel care i-a oprit pe Horia şi Juls, anul trecut, la Roland Garros, chiar în turul 2.

De acum, din optimi, cu orice adversari, vom avea meciuri mult mai puternice. Ne foloseşte mult că ne-am făcut meciurile de până acum uşoare, vineri avem zi liberă pentru antrenament şi recuperare  şi avem timp să pregătim meciul din optimi aşa cum trebuie. Stăm mult în sala de forţă şi pe masa de masaj ca să fim fit”, explică tenismenul nostru.

Totuşi, şansa e de partea românului, dacă ne gândim că 7 capi de serie au fost deja eliminaţi, inclusiv primii doi capi de serie şi asta încă din primul tur – vezi mai jos cum arată tabloul lui Tecău, până în semifinale, inclusiv.

horiaaaaa

Iar pentru o revanşă mult aşteptată în faţa lui Granollers, Tecău ia în calcul şi este atent la toate detaliile, care pot face diferenţa într-un turneu de Grand Slam:Terenurile ne avantajează, suprafaţa e mai tare, mingea vine mai repede şi asta ne ajută pentru că ne bazăm pe serviciu şi pe schimburi scurte. Şi am jucat cu aceste mingi încă de la Geneva şi e un atuu important. Terenul cred că e un avantaj pentru noi în meciul următor. Avem şi avantajul unei semifinale acum doi ani aici, dar nu uit că anul trecut am pierdut în turul 2 în faţa lui Granollers.”

Partida din optimi pe care o vor disputa Horia Tecău şi Jean-Julien Rojer va avea loc sâmbătă, la o oră ce urmează a fi anunţată ulterior.

IMG_3360

Mergea e critic după ce a pierdut în turul 1: “Verdasco nu ne-a surprins cu nimic. Puteam şi trebuia să câştigăm!”

Celălalt român din proba de dublu masculin, Florin Mergea, a trăit la Paris una din cele mai mari dezamăgiri din acest an. Chiar dacă au avut un adversar redutabil, format din Verdasco şi Zimonjic, dublul format din “Florică” şi pakistanezul Qureshi ar fi trebuit să câştige. Cel puţin asta spune românul, care a făcut o analiză dură a jocului personal:

IMG_3483

“Era clar de la bun început că avem un tablou greu. Zimonjic a venit odihnit şi chiar dacă nu a avut multe rezultate în ultima perioadă, a avut poftă de joc, iar Verdasco s-a văzut tonusul lui după victoria cu Zverev, de la simplu, pentru că împotriva noastră nu a greşit nicio minge. Jocul pe zgură merge, avem multe săptămâni de antrenament împreună.”

IMG_3477

“Am avut ocazii în primul set să facem breakul, iar la returul cu nets-ul al lui Verdasco, pe mingea mea de voleu, nu neapărat că s-a rupt ceva, dar au prins încredere. Şi din acel moment, mereu am fost un pas înapoi şi chiar dacă a părut în setul 2 că revenim, am avut câteva mingi în tiebreak pe care trebuia să le închidem mult mai repede. Puteam avea un meci mai uşor în primul tur, dar asta nu înseamnă că nu ar fi trebuit să câştigăm astăzi. Şi puteam să câştigăm. E o înfrângere nu neapărat dureroasă, dar care nu-mi convine, pentru că puteam şi trebuia să câştigăm. Aveam armele necesare, dar n-a fost să fie, păcat că s-a întâmplat chiar în turul 1 la Roland Garros.”

“Păcat că nu s-au legat lucrurile. Dacă făceam 2-0 în primul set la acea minge, curgea altfel jocul. A fost un prim meci, suprafaţa e altfel decât anul trceut, mingile sunt mai lente ca în 2016, ceva s-a schimbat. Verdasco nu ne-a dat pe spate cu viteza lui, dar, repet, n-a greşit nicio minge! Niciuna! Iar când asta se întâmplă, trebuie să faci ceva. E clar că ceva în jocul nostru n-a funcţionat. E o zi pe care vreau să o uit cât mai repede. De acum ne concentrăm pe iarbă.”

Urmează iarba: “Trebuie să vină rezultatele”

Florin Mergea a lăsat deja Roland Garrosul în spate şi se concentrează pe sezonul de iarbă, acolo unde are aşteptări mult mai mari, inclusiv de la partenerul său, Aisam-Ul-Haq Qureshi: “Probabil vom merge să ne antrenăm pe hard. Iarba e suprafaţa lui favorită, a crescut pe iarbă, aştept rezultate mult mai bune, nivelul nostru nu ăsta este. Jocul funcţionează chiar dacă vin după o lungă accidentare, cea mai lungă din carieră, dar pot spune acum că n-am nicio problemă, pot să mă antrenez la 100%. Sper că vor veni şi rezultatele, pe iarbă, că lucrurile se vor lega, pentru că asta ne lipseşte mai mult decât anumite breşe din jocul nostru.

IMG_3487

Nu mi-am pus un obiectiv anume pentru acest an, pentru că sunt foarte multe necunoscute. E clar că suprafeţele rapide, pentru Aisam, reprezintă un avantaj. Sper să adunăm puncte şi chiar să câştigăm un turneu cât mai curând.”

21-28 ATP sunt poziţiile pe care le ocupă Horia Tecău, respectiv Florin Mergea, în clasamentul de dublu, alături de partenerii lor: Juls Rojer (25), Aisam Qureshi (24)