100 ani de Romania

Horia Tecău şi Florin Mergea, argint olimpic la dublu în 2016! Spaniolii ne-au refuzat o medalie de aur istorică

16.10.2018 | 22:00
Horia Tecau si Florin Mergea argint olimpic la dublu in 2016 Spaniolii neau refuzat o medalie de aur istorica

Horia Tecău şi Florin Mergea au câştigat argintul olimpic la dublu în 2016. Performanţa este una istorică, din moment ce România nu mai câştigase niciodată o medalie la tenis de-a lungul participărilor la Jocurile Olimpice.

Cei doi tenismeni, autorii marii performanţe, se cunosc bine încă din perioada junioratului, atunci când făceau furori la turneele din Europa. Perechea românească a câştigat titlul la dublu, la juniori, în 2002 şi 2003, la Wimbledon. În plus, în 2003, Florin Mergea triumfa şi în proba de simplu de la Wimbledon, după ce îl învingea în finală pe Chris Guccione (Australia), scor 6-2, 7-6(3).

Horia Tecău şi Florin Mergea, argint olimpic la dublu în 2016

Până să câştige medalia de argint la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro din 2016, Horia Tecău şi Florin Mergea au reuşit un succes istoric în 2003. România şi Ecuador se duelau în barajul pentru accederea în Grupa Mondială a Cupei Davis, iar cei doi au reuşit să obţină o victorie de răsunet în faţa perechii Giovanni Lapentti/Nicolae Lapentti. După un timp, Florin Mergea şi Horia Tecău au pornit pe drumuri separte, dar soarta i-a adus alături pentru Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro din 2016.

Primele două tururi au fost uşoare pentru perechea Horia Tecău/Florin Mergea, care au obţinut două victorii facile în faţa argentinienilor Federico Delbonis/Guillermo Duran şi a mexicanilor Santiago Gonzalez/Miguel Angel Reyes-Varela. În sferturi, românii au trecut cu emoţii de favoriţii publicului, brazilienii Marcelo Melo/Bruno Soares, după un meci în trei seturi. În semifinale i-au aşteptat americanii Steve Johnson/Jack Sock, de care au trecut în două seturi, scor 6-3, 7-5. Meciul din finală, contra perechii Marc Lopez/Rafael Nadal a fost unul plin de suspans. După un set câştigat de iberici, scor 6-2, românii s-au revanşat şi au trimis meciul în decisiv. Setul al treilea a fost unul echilibrat, iar la un moment dat, Florin Mergea şi Horia Tecău erau în avantaj, cu un break realizat pe serviciul lui Marc Lopez. Spaniolii au făcut rebreak-ul şi au câştigat medalia de aur după ce au obţinut ultimul punct pe serviciul lui Horia Tecău. România erau nevoiţi să se mulţumească cu medalia de argint la tenis, prima la această disciplină din istoria participărilor la Jocurile Olimpice.

Horia Tecău şi Florin Mergea, argint olimpic la dublu în 2016 la JO de la Rio de Janeiro
Horia Tecău şi Florin Mergea, argint olimpic la dublu în 2016 la JO de la Rio de Janeiro