Sporturi

Horia Tecău și Florin Mergea, prima medalie olimpică de tenis pentru România! Rafa Nadal le-a refuzat aurul

19.01.2021 | 21:38
Horia Tecau si Florin Mergea prima medalie olimpica de tenis pentru Romania Rafa Nadal lea refuzat aurul
Horia Tecău și Florin Mergea, prima medalie olimpică de tenis pentru România! Rafa Nadal le-a refuzat aurul
ADVERTISEMENT

Horia Tecău și Florin Mergea au adus prima medalie olimpică pentru România la tenis. Se întâmpla în 2016 când “dublul” nostru a jucat finala turneului, fiind învinși de Nadal și Lopez. Episodul 10 din “Olimpicii României” vă prezintă povestea argintului de la Rio și le este dedicat lui Florin Mergea și lui Horia Tecău, care împlinește astăzi 36 de ani. 

Pentru Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, România avea doi jucători de tenis în formă foarte bună. Atât Horia Tecău, cât și Florin Mergea au evoluat la cel mai înalt nivel în acea perioadă, însă cei doi nu au făcut pereche, fiecare având partenerul său. De altfel, Tecău și Mergea au fost cu câteva luni înainte adversari în finala Turneului Campionilor.

ADVERTISEMENT

Câștig de cauză a avut până la urmă Horia Tecău și Jean Julien Rojer, care i-au învins în finala de la Londra pe Florin Mergea și Rohan Bopanna în două seturi, scor 6-4, 6-3. Câteva luni mai târziu, Tecău și Mergea aveau să joace dublu la Jocurile Olimpice, fiind una dintre șansele uriașe ale României la medalii la Rio.

Horia Tecău și Florin Mergea, prima medalie olimpică de tenis pentru România

Doi dintre cei mai talentați juniori care au făcut tenis în România, ajunși la maturitate, cu o mare experiență și într-o formă foarte bună. De-a lungul anilor au avut loc și clinciuri între ei, însă pentru Jocurile Olimpice au lăsat tot deoparte și au dat totul pentru o medalie.

ADVERTISEMENT

Pe tablou au fost 32 echipe, cu ai noștri cap de serie numărul 5. Aventura a început împotriva lui Federico Delbonis și Guillermo Duran, meci câștigat fără emoții în turul 1 de ai noștri cu 6-3, 6-2. O încălzire foarte bună pentru meciurile următoare.

Horia Tecău și Florin Mergea, prima medalie olimpică de tenis pentru România! Rafa Nadal le-a refuzat aurul
Horia Tecău și Florin Mergea, prima medalie olimpică de tenis pentru România! Rafa Nadal le-a refuzat aurul

În sferturile de finală i-au eliminat pe favoriții gazdelor, Marcelo Melo și Bruno Soares

În turul doi, Tecău și Rojer aveau ca adversari o pereche de mexicani, Santiago Gonzalez și Miguel Ángel Reyes-Varela. Avea să fie o confruntare dificilă, care le-a testat limitele celor doi jucători români. După un prim set câștigat cu 6-3, mexicanii au ridicat nivelul jocului și au dus setul secund în tiebreak. Avea să fie un tiebreak lung, acontat de Tecău și Mergea cu 11-9, în cele din urmă.

ADVERTISEMENT

Încălzirea era gata, urmau meciurile cu adversarii redutabili. Iar sferturile de finală i-au adus pe Marcelo Melo și Bruno Soares, o pereche sudată de brazilieni, favoriții 3 ai turneului de la Rio de Janeiro.

Melo și Soares au avut avantajul terenului propriu, dar și presiunea uriașă pe umeri. După un prim set câștigat de ai noștri, scor 6-4, brazilienii au revenit în actul secund pe care l-au acontat cu 7-5. Însă, în decisiv Tecău și Mergeau au jucat perfect și s-au impus cu 6-2. Gustul medaliilor se simțea deja.

ADVERTISEMENT

“Am luptat foarte mult, am muncit ani de zile, am visat mult ca să ajungem aici, să fim prezenți și să ne batem pentru această șansă. Și a fost un vis realizat pentru noi, o mare victorie personală pentru noi, pentru echipele noastre”, Horia Tecău

Fără emoții în semifinale cu Johson și Jack Sock!

Urmau semifinalele cu americanii Steve Johnson și Jack Sock, doi adversari foarte puternici la serviciu. Cu toate acestea, Mergea și Tecău nu au lăsat ca presiunea medaliilor să își lase amprenta și le-au lăsat doar 8 game-uri americanilor: 6-3, 7-5 și argintul era asigurat. Românii jucau finala olimpică.

Și ce adversar nu ți-ai dori să întâlnești într-un turneu în care trebuie să lupți pentru fiecare punct ca și cum ar fi ultimul, în care raliurile sunt lungi și există o mare doză de imprevizibil? Pe Rafael Nadal. Ei bine, Rafa Nadal a demonstrat că este și un jucător redutabil de dublu și condițiile de joc de la Rio erau pe gustul lui, chiar dacă nu se juca pe zgură turneul.

Partenerul din finală, Marc Lopez, un jucător experimentat de dublu câștigător de turnee de Grand Slam. O combinație foarte periculoasă pentru dublul Mergea-Tecău, care a pus ochii pe medalia de aur.

“Pentru mine nu e comparabil cu nimic, e ceva unic. Să-ți reprezinți țara pe cele mai înalte trepte olimpice e o onoare și un privilegiu”, Florin Mergea

Una dintre cele mai spectaculoase finala din istoria olimpică! Matadorul Nadal, ultimul adversar din calea spre “aur”

Finala a fost una dintre cele mai spectaculoase din istoria Jocurilor Olimpice, din 1988 încoace, de când a fost reintrodus tenisul în programul olimpic. Ibericii au dominat primul set, pe care l-au câștigat cu 6-2, însă nimic nu era jucat.

Tecău și Mergea au revenit puternic în setul secund, pe care l-au adjudecat cu 6-3 și totul avea să se decidă în setul trei. Decisiv pentru medalia de aur. Iar românii au arătat din ce în ce mai bine. Au avut antidot pentru jocul ibericilor, iar la scorul de 3-3, au făcut break la 0. 4-3 și titlul olimpic era la două game-uri distanță.

Nadal, locomotiva echipei în ultimele game-uri ale finalei

Din păcate, Florin Mergea a făcut trei greșeli neforțate la 4-3 și 30-15 pentru ai noștri, moment în care ibericii au reușit să revină în finală. Nadal a ieșit la rampă în momentele decisive de final și a tras echipa după el.

Deși vorbim de un meci de dublu, Rafa Nadal a câștigat, practic, de unul singur ultimele două game-uri ale finalei. De la 4-3 și 30-15 pentru Tecău/Mergea, Nadal și Lopez au devenit campioni olimpici. Dar medalia de argint obținută de Horia Tecău și Florin Mergea este una uriașă pentru sportul din România, prima din istoria participărilor noastre la tenis.

Horia Tecău și Florin Mergea pe podiumul olimpic
Horia Tecău și Florin Mergea pe podiumul olimpic

“Numai noi ştim cât efort am depus pentru a câştiga această medalie pentru noi, pentru ţara noastră, pentru familiile noastre, pentru prieteni şi fani. Sunt fericit că am trăit această experienţă împreună cu prietenul meu Florin Mergea”, Horia Tecău

  • 36 de ani a împlinit Horia Tecău pe 19 ianuarie
  • 1988 este anul în care tenisul a fost reintrodus în circuitul olimpic

 

 

ADVERTISEMENT