News

Unul dintre hoții care i-au furat limuzina lui Gigi Becali susține că a fost bătut și torturat în închisoare. Bărbatul a condus o revoltă a deținuților

Unul din hoții care i-au furat limuzina lui Gigi Becali a condus o revoltă în penitenciarul Giurgiu, la capătul căreia ar fi fost bătut și torturat de jandarmi.
11.02.2022 | 17:53
Unul dintre hotii care iau furat limuzina lui Gigi Becali sustine ca a fost batut si torturat in inchisoare Barbatul a condus o revolta a detinutilor
Gigi Becali a stat la masă cu cei hotii care i-au furat limuzina Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Unul din liderii grupării care i-au furat mașina lui Gigi Becali în 2009 a fost eliberat în urmă cu 3 ani, după ce și-a petrecut mai bine de 7 ani în spatele gratiilor. În perioada în care a fost închis, Constantin David C, a fost capul unei revolte a deținuților care s-a încheiat cu o corecție extrem de dură aplicată de angajații Jandarmeriei. Dosarul se află și acum pe masa procurorilor, în timp ce jandarmii și-au recunoscut fapta.

Hoțul care a furat mașina lui Becali, lider al revoltei din Penitenciarul Giurgiu

Conform informațiilor din dosar, în vara anului 2016, în Penitenciarul Giurgiu a izbucnit o revoltă a deținuților, pe fondul nemulțumirilor legate de condițiile de detenție. Condamnații au refuzat hrana, au escaladat corpuri de clădiri, au incendiat haine și mobilier, au apelat la automutilări și au amenințat personalul.

ADVERTISEMENT

Protestele au durat câteva zile, timp în care deținuții au creat un adevărat haos, blocându-se în camere, lovind cu obiecte metalice în gratii pe timpul nopții și distrugând sistemele de siguranță din celule.

Conducerea penitenciarului a încercat o negociere cu deținuții, au suplimentat paza și au cerut gardienilor să facă ore suplimentare pentru a nu scăpa situația de sub control. În cele din urmă, o echipă formată din 11 jandarmi, condusă de un ofițer, a ajuns la fața locului și a reușit să calmeze situația.

ADVERTISEMENT

Ulterior, conducerea penitenciarului a decis să extragă 5 deținuți, considerați capi ai revoltei, și să-i transfere la alte unități din țară pentru a nu mai putea comunica între ei. Printre aceștia se număra și Constantin David, condamnat în 2012, la 12 ani de închisoare pentru furtul limuzinei lui Gigi Becali.

Jandarmii și-au ascuns numerele de identificare înainte să-i lovească pe deținuți

Acesta se afla într-un anturaj ”select”, printre ceilalți lideri ai revoltei numărându-se un violator în serie și un interlop extrem de influent din Chiajna.

ADVERTISEMENT

Conform FANATIK, aceștia au fost extrași din celule, fără incidente, și au fost duși într-o sală de unde urma să fie preluați de mașinile care să-i transporte la alte închisori din țară.

Procurorii susțin că, după o scurtă discuție între șefii penitenciarului și jandarmi, s-a luat decizia de a le fi aplicate deținuților pedepse corporale. Imediat, jandarmii și-au dat jos petlițele cu numerele de identificare și au trecut la atac.

ADVERTISEMENT

”Ulterior, deținuții au fost extrași pe rând din camerele de așteptare și introduși în camera de percheziție, fiind încătușați în poziția cu mâinile la spate, culcați pe un grătar din lemn în poziția decubit dorsal și loviți cu instrumentele de imobilizare din dotare, cauzându-li-se suferințe fizice și psihice”, se arată în rechizitoriu.

Parchetul militar i-a pus sub acuzare pe jandarmi pentru tratamente degradante

După ce au fost bătuți, deținuții au fost urcați în autospecialele Administrației Naționale a Penitenciarelor și transportați către alte centre, inclusiv Oradea și Aiud, ”deși starea de sănătate nu le permitea deplasarea acestora pe distanțe mari, fără a fi, în prealabil, prezentați medicului penitenciarului”, arată FANATIK.

Deținuții au ajuns la destinație și au fost duși direct la medicul închisorii, ei având nevoie de 3-7 zile de îngrijiri.

În urma acestor evenimente, deținuții au făcut plângere la Parchetul Militar, care a deschis un dosar penal în această cauză. Cei 11 jandarmi au fost puși sub acuzare pentru cinci infracțiuni de supunere la rele tratamente și supunere la tratamente degradante.

În timpul anchetei, jandarmii și-au recunoscut fapta și au cerut să fie judecați în procedură simplificată. La sfârșitul anului 2020, instanța a decis ca jandarmii să primească un simplu avertisment, însă unul din deținuți a contestat decizia și a avut câștig de cauză. Judecătorii au dispus întoarcerea dosarului la Parchet, pentru refacerea rechizitoriului, acolo unde se află și astăzi.

Ofițerul care ar fi dat ordinul a fost achitat printr-o decizie definitivă a Curții Militare de Apel București, la sfârșitul anului 2021.

Hoțul a stat la masă cu Becali și apoi l-a reclamat pentru sechestrare

Constantin David G. și-a trăit, totuși, momentul de glorie în 2009, atunci când, alături de cinci complici, a furat mașina de lux a finanțatorului FCSB, Gigi Becali. Episodul avea să-l marcheze definitiv și pe afaceristul român, care a ajuns să aibă probleme penale serioase după ce a decis să-și facă singur dreptate.

Mai exact, el și-a trimis gărzile de corp, în frunte cu actualul concurent de la Survivor, Cătălin Zmărăndescu, să recupereze vehiculul. Aceștia i-au prins pe hoți și i-au adus să stea de vorbă cu Becali, la un bar în Pipera.

După ce au fost filmați la masă cu latifundiarul, hoții l-au acuzat pe acesta de lipsire de libertate, iar Becali a fost ridicat de acasă de mascați și dus în arest. În 2013, el a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, însă până la urmă a ajuns să execute pedeapsa după ce a primit și a doua condamnare, în dosarul ”Valiza”.

ADVERTISEMENT