Life

Hotelul de pe litoralul românesc care are forma unui vas. A fost ridicat acum 90 de ani și e una dintre cele mai spectaculoase construcții de la mare

Hotelul de pe litoralul românesc de forma unui vas, ridicat în urmă cu 90 de ani. Se numără printre cele mai spectaculoase construcții de la mare.
01.06.2024 | 18:10
Hotelul de pe litoralul romanesc care are forma unui vas A fost ridicat acum 90 de ani si e una dintre cele mai spectaculoase constructii de la mare
Hotelul de pe litoral care are forma unui vas. Sursa foto: adevarul.ro, hotelbelona.ro/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Hotelul de pe litoralul românesc de forma unui vas. A fost ridicat în urmă cu 90 de ani și se numără printre cele mai spectaculoase construcții de la mare. Turiștii se cazează aici și în prezent.

Hotelul de pe litoralul românesc care are forma unui vas. Este una dintre cele mai spectaculoase construcții de la mare

Arhitectul George Matei Cantacuzino a realizat una dintre cele mai spectaculoase construcții de pe litoral. Acesta s-a ocupat de mai multe construcții din Eforie Nord, fost cătun al comunei Techirghiol, devenit stațiune balneară după 1920.

ADVERTISEMENT

Între 1930 și 1934, arhitectului i-a fost încredințată proiectarea unei serii întregi de vile. Unele dintre ele mai există și în prezent. Mai târziu, s-a ridicat cunoscutul Hotel Belona (1932 – 1934).

Este un hotel impresionant, care are forma unui pachebot care sparge valurile. Forma construcției trimite la simbolul puterii și progresului omului asupra mării. Totodată, și vilele pe care le-a proiectat arhitectul reprezintă metafore sau simboluri.

ADVERTISEMENT

“Am avut întotdeauna tendinţa de a metamorfoza lucrurile în simboluri şi de a le da rezonanţe mitice, iar explicaţiile ştiinţifice nu m-au mulţumit niciodată.

În spatele fiecăreia din ele simt că mai există altceva, un altceva care se îndepărtează fără a se micşora şi care e cu atât mai apăsător cu cât se îndepărtează.

ADVERTISEMENT

Lumea aparenţelor m-a satisfăcut tocmai fiindcă formele lucrurilor şi, în general, înfăţişarea vieţii erau şi au rămas pentru mine ca un scris cu ajutorul caracterelor căruia puteam citi şi înţelege”, spunea arhitectul în scrisorile către Simon, citate de revista “Arhitectura”, potrivit adevarul.ro.

Hotelul Belona are trei stele și este vizitat de turiști și în prezent, fiind unul dintre cele mai cunoscute din stațiune. Este amplasat foarte aproape de plajă, pe faleza stațiunii, și a fost restaurat în anul 2021.

ADVERTISEMENT

În 1936, stațiunea Eforie Nord avea cinci hoteluri, două băi calde și de nămol. În stațiune mai erau și o instalație de băi reci la mare, terenuri pentru sporturi, un teren de tir, un bazin modern, un abator improvizat și o hală pentru desfacerea produselor alimentare.

Stațiunea mai dispunea și de un local de primărie construit în 1936, iar aceasta împărțea spațiul cu poșta și poliția. Localitatea a beneficiat și de lucrări executate la bulevarde și străzi largi.

Mai mult, “un bazin în curs de executare, legat printr-un canal cu Marea, trebuia să devină port pentru micile ambarcaţiuni şi izola clădirea şi plaja regală de restul plajei”.

Cine a fost renumitul arhitect George Matei Cantacuzino

Arhitectul român George Matei Cantacuzino face parte din ramura din Moldova a familiei Cantacuzino. Născut în 1899 la Viena, a studiat Arhitectura la Paris, la Ecole des Beaux-Arts, până în 1929. Ulterior, a venit în România.

Nu a realizat doar construcțiile renumite din Eforie Nord. Acesta a condus, totodată, și restaurarea mai multor biserici și mănăstiri din Moldova. Aici este inclusă și Sucevița, care se află în patrimoniul mondial UNESCO.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”