Hotelul luat cu asalt de turiști pe vremea lui Ceaușescu a ajuns o ruină. Cândva găseai cu greu o cameră aici, acum clădirea impunătoare e abandonată și așteaptă vremuri mai bune. Imobilul a fost construit după proiectul Hotelului Teleferic din Poiana Brașov, în 1977.
Hotelul prețuit de vizitatori în perioada comunistă care s-a degradat. Era un spațiu grandios, însă acum a ajuns în paragină. A fost una dintre perlele turismului din județul Caraș-Severin, dar a fost lăsat de izbeliște.
Clădirea care odinioară adăpostea hotelul Scorilo din Poiana Mărului nu mai amintește deloc de vremurile de glorie. Înainte de căderea comunismului era una dintre cele mai impunătoare din zona Banatului.
Foarte mulți turiști ajungeau în această regiune, unde aveau parte de peisaje superbe și de o cazare pe cinste. Dintre cei care dormeau peste noapte aici erau cei care aveau, în general, relații cu Partidul Comunist Român (PCR).
Amplasat în centrul localității, hotelul Scorilo este o replică la scară extinsă a Hotelului Teleferic din stațiunea Poiana Brașov. În anii 80 dispunea de 72 de camere și o capacitate de peste 400 de locuri de cazare.
Oamenii veneau aici pentru că locurile sunt deosebit de frumoase, dar și pentru a se bucura de cel mai bogat și ionizat aer din Europa. Din păcate, clădirea emblematică a fost lăsată în paragină, fiind ticsită cu saci de gunoaie.
Hotelul Scorilo din Caraș-Severin, cunoscut pentru cerbul amplasat în curtea interioară, este într-o stare avansată de degradare. În perioada comunistă era nelipsit de pe cărțile poștale, unde erau desenate și alte locuri emblematice din România.
Din păcate, lucrurile s-au schimbat enorm după Revoluție și multe locuri au fost date uitării. Acest lucru se întâmplă din cauza dezinteresului autorităților locale și județe, precum și a intereselor din zona Banatului.
Cu toate acestea există speranțe de reabilitate. Primarul localității Zăvoi, Doru Cîrdei, a primit un plan de la noul proprietar care ar dori să acorde o șansă imobilului care stă să cadă. Hotelul Scorilo ar putea primi, din nou, oaspeți.
„Până în 2016, în Poiana Mărului nu s-a investit mai nimic din partea administrației locale. Acum avem câteva proiecte care prevăd asfaltarea tuturor străzilor din localitate, refacerea întregului sistem de iluminat public, amenajarea unor zone de promenadă.
Vrem să venim în sprijinul locuitorilor și a deținătorilor de pensiuni din zonă pentru a înflori împreună stațiunea și a-i oferi strălucirea de altădată. Acolo este cel mai bun aer, un oxigen ozonificat recunoscut pe plan național și internațional.
Înainte de 89 era un loc în care se tratau bolnavii de plămâni. Văd un viitor strălucitor al acestei zone, chiar dacă, la această oră, Poiana Mărului nu mai e stațiune turistică.
În momentul de față există câteva pensiuni, există locuri de cazare și de servire a mesei și sunt în discuții cu proprietarii pentru a găsi cele mai bune oportunități pentru a crea locuri de agrement, trasee turistice și să punem în valoare zona la adevăratul ei potențial.
Hotelul Scorilo, o emblemă înainte de 89, a ajuns în starea în care se află acum din cauza acelei privatizări de doi lei făcută după Revoluție. Din câte știu, hotelul a fost girat la bancă, licitat, iar în prezent există un proprietar care l-a preluat și în cel mult doi ani îl va pune pe picioare.
Noul proprietar mi-a trimis și niște machete pentru a vedea cum va arăta hotelul refăcut. Acum din această unitate a rămas doar structura de rezistență și tot ce înseamnă interior, exterior, dotări va trebui refăcut în totalitate”, a spus edilul pentru reper24.ro.
Hotelul Scorilo se află în proprietatea unei familii care locuiește în Germania. Aceștia ar dori să investească în reabilitarea clădirii, însă solicită suma de 3 milioane de euro pentru teren și pentru imobil.