O defecţiune a sistemului de plată a făcut ca hoţii să fure peste 20 de milioane de dolari din conturile Revolut. Informaţia a fost publicată de Financial Times, care citează trei surse de mare încredere, în condiţiile în care compania a păstrat tăcerea cu privire la incident.
Furtul, care a afectat divizia americană a Revolut, a fost posibil din cauza unei defecţiune apărute în sistemul de plată al companiei: din cauza diferențelor dintre sistemele de plată din SUA și Europa, în momentul în care anumite tranzacții au fost respinse Revolut a returnat bani prin cheltuirea fondurilor proprii, au dezvăluit sursele Financial Times.
Potrivit acestora, problema a fost observată pentru prima dată la sfârșitul anului 2021, dar atacatorii au profitat de breşă abia la începutul lui 2022. Aceștia au încurajat oamenii să facă achiziții scumpe, care apoi au fost respinse, iar banii returnați în cont au fost încasați prin ATM-uri.
În tot acest timp, sistemele Revolut nu au reușit să detecteze înșelătoria masivă, iar problema a ieșit la iveală abia atunci când o bancă parteneră din SUA a notificat compania că deține mai puțini bani decât se aștepta în conturile sale.
După aceea, divizia americană Revolut a cerut companiei-mamă o injecție de fonduri de câteva milioane de dolari, iar startup-ul a eliminat problema abia până în primăvara anului 2022, după cum mai scrie Financial Times.
Sursele citate au adăugat că Revolut a reușit să recupereze o parte din cele 23 de milioane de dolari furate, dar compania ar fi pierdut aproximativ 20 de milioane de dolari în urma incidentului, pe care nu l-a raportat public până acum.
Pierderea echivalează cu aproape două treimi din profitul startup-ului pentru anul 2021. Un purtător de cuvânt al Revolut a refuzat să comenteze informaţiile publicate de Financial Times.
De altfel, Revolut nu a menționat furtul în raportul său din 2021, care a fost primul an profitabil de la înființarea companiei. Profitul său anual a fost de 31 de milioane de dolari, potrivit rapoartelor publicate cu o întârziere de câteva luni.
Totodată, compania de audit BDO a avertizat că, în opinia sa, veniturile prezentate în raport „poate fi denaturate material”. Auditorii au remarcat că nu au putut verifica „fiabilitatea” veniturilor celor trei unități de afaceri ale Revolut pentru un total de 477 de milioane de lire sterline (612 milioane de dolari), adică 75% din veniturile totale ale companiei.