Fotbal intern

Omul din spatele Stelei a rupt tăcerea! Dezvăluiri uluitoare

Viorel Hrebenciuc dezvăluie de unde are pasiunea pentru echipa din Ghencea, cum s-a cunoscut cu Gigi Becali, dar şi ce implicare a avut, de-a lungul timpului, în cadrul clubului. Cele mai...
15.08.2014 | 09:09
Omul din spatele Stelei a rupt tacerea Dezvaluiri uluitoare
ADVERTISEMENT

Viorel Hrebenciuc dezvăluie de unde are pasiunea pentru echipa din Ghencea, cum s-a cunoscut cu Gigi Becali, dar şi ce implicare a avut, de-a lungul timpului, în cadrul clubului. Cele mai importante pasaje din interviul realizat de Gazeta Sporturilor vă sînt prezentate mai jos.

* Cum a devenit stelist

“M-am născut cu CCA-ul în minte, fiind şi băiat de ofiţer. Apoi, pînă la 17-18 ani am stat la Arad, lîngă acea echipă celebră cu Domide, Broşovski, cu rezultatele fantastice împotriva Feyenoord-ului, iar Steaua, pfff, chiar a fost firul roşu al vieţii mele, ca să zic aşa! Tata a fost stelist, el mi-a dat microbul ăsta, fotbalul, dar şi afinitatea pentru Steaua. Prima data am fost pe stadion cînd avem 6-7 ani, era pe la Ceramica Jimbolia. Apoi, în anii studenţiei, anii ’70, am ajuns la Bucureşti şi am mers s-o văd pe Steaua cu Iordănescu, cu Liţă, cu toţi jucătorii ei mari”

ADVERTISEMENT

* Cînd s-a implicat în club

“După 1989. Mai precis, în ’94, cînd am devenit preşedintele Consiliului de Administraţie. Oţelea conducea Clubul Sportiv. Am stat 3 ani, au fost fantastici, 3 calificări în grupele Champions League, 3 titluri consecutive. Nu m-am implicat total în conducere, chiar îi lăsam pe cei de la club să conducă. Dar făcusem o echipă tare, îl adusesem pe Lăcătuş din Spania, aia a fost o mutare mare, cîştigătoare, îl aveam pe Gâlcă, i-am adus pe Adrian Ilie, pe Stelea, pe Prodan”

* Cînd l-a cunoscut pe Gigi Becali

“Pe Gigi l-am cunoscut prin anii ’90, în împrejurări care nu aveau legătură cu fotbalul. Îl preţuiesc mult şi, ne place, nu ne place, el e un fenomen, intern şi internaţional. Plus de asta, a creat efervescenţă în fotbalul românesc. A investit sume mari, mari de tot într-o perioadă complicată pentru club, a făcut-o mai mult din pasiune. Steaua avea datorii mari, mari, cînd a fost preluată de Gigi. El a venit, a achitat datoriile, toate, chiar nu ştiu cum ar fi scos-o la capăt clubul fără el. A fost un factor determinant pentru Steaua”

ADVERTISEMENT

* Ce a răspuns cînd a fost întrebat dacă este conducătorul din umbră al Stelei

“Na… eu sînt suporterul Stelei. Are mai puţină relevanţă asta cu condusul din umbră. Clubul are conducători, Argăseală e un băiat de excepţie, chiar mi-a părut rău că l-aţi tratat altfel voi, presa. Chiar şi celebrul Mache e foarte util echipei. Nu era nevoie ca Gigi să-mi spună să am grijă de club, asta e o chestiune de la sine înţeleasă, nu trebuie să mă roage cineva să o fac. Poate că au fost momente cînd am avut un anumit rol, dar nu unul determinant”

* Cel mai delicat moment trăit la Steaua în ultima perioadă

“Anul trecut, episodul judecăţii Stelei de la Nyon, după condamnarea lui Gigi în cazul Valiza. Ăla, da, a fost un moment delicat. Acolo ar fi fost dramatic să fi fost suspendaţi. Într-adevăr, dosarul de apărare a fost deştept tare, le mulţumesc avocaţilor! Nu s-a pus niciodată problema ca Steaua să-mi achite nota pe care am plătit-o avocaţilor. Am făcut-o pentru Steaua, din prietenie. Ştiţi cum a sunat explicaţia UEFA? Steaua e suspendată, virgulă, dar datorită circumstanţelor prezentate în dosarul de apărare, se închide virgula, se suspendă sancţiunea pe o perioadă probatorie de 5 ani. A fost un dosar perfect, s-a lucrat cîteva nopţi la el şi, culmea, au fost şi vreo doi dinamovişti care au muncit! Aaa, a mai fost o poveste drăguţă cu dosarul. Eram în contratimp, îl finalizaserăm, dar trebuia dus la legat, la Diverta. Era ultima zi, cînd au ajuns oamenii de la club se terminase programul, dar băiatul de acolo, auzind că e vorba despre dosarul de apărare al Stelei, a prelungit programul, a muncit ca să-l facă să arate bine, ca aspect, a stat vreo oră-două să fie chestiune serioasă şi ca aspect al lui, coperţile să fie frumoase! Atunci nu am salvat clubului 25 de milioane de euro, ci am salvat spiritul Stelei. De fapt, avocaţii, nu eu!”

ADVERTISEMENT

* Susţine că nu el a adus contractul cu City Insurance

“Eu nu, cred că mai degrabă fiul meu, Andrei, el e în piaţa de capital şi avea intrări. Stelist şi el, ca şi mine, a dat o mînă de ajutor. Evident, sîntem stelişti, nu trebuie să fim lîngă echipă la greu? Nu daţi altă conotaţie acestui sprijin! Eu am sprijinit şi voi sprijini Steaua în mod natural, nu caut vreun interes. N-am nevoie de aşa cev. Nu ştiu în ce măsură prezenţa mea face Steaua mai puternică, dar poate că pînă la o anumită zonă de oameni poate să conteze acest lucru”

* Ce părere are despre condamnările din Dosarul Transferurilor

“Mi s-au părut disproporţionate faţă de prejudiciul care se presupune că a fost, de 1,5 milioane de euro. Aici trebuie schimbată legislaţia în vigoare. Uitaţi-vă în Germania, la Uli Höness, dacă ar fi pledat vinovat şi ar fi recunoscut toată suma pe care a deturnat-o, ar fi fost condamnat cu suspendare, plus recuperarea prejudiciului. N-a recunoscut toată suma, a luat cu executare. Cred că şi la noi, dacă ar fi existat aşa ceva, toată lumea ar fi fost mai fericită în Dosarul Transferurilor, inclusiv bugetul de stat. Vedeţi, din toate dosarele penale, numai 5 la sută s-a recuperat din prejudiciul dovedit. Puţin, infim! Dar fotbalul românesc este mult mai curat, clar, după această sentinţă. Metodele aplicate înainte nu mai pot fi aplicate azi”

ADVERTISEMENT

“Blaturi sînt la fel, şi în fotbal, şi în politică, deşi sînt tot mai puţine în ultimii ani” (Viorel Hrebenciuc)

ADVERTISEMENT