Life

Ce acte să ai obligatoriu la tine dacă pleci în concediu cu mașina. Nu poți trece granița fără aceste documente. E valabil pentru vacanțe în Grecia, Bulgaria sau Turcia

Ce acte trebuie să ai la tine dacă pleci în vacanță, în afara României, cu mașina. Documentele obligatorii pe care trebuie să le prezinți la punctele de trecere a frontierei.
30.06.2024 | 11:18
Ce acte sa ai obligatoriu la tine daca pleci in concediu cu masina Nu poti trece granita fara aceste documente E valabil pentru vacante in Grecia Bulgaria sau Turcia
Ce acte trebuie să ai la tine dacă pleci în vacanță, în afara României, cu mașina. Sursa foto: Facebook/ Poliția de Frontieră Română
ADVERTISEMENT

Sezonul concediilor se apropie cu pași repezi, iar mulți români se îndreaptă către destinațiile de vacanță cu mașina. Însă, înainte de a pleca la drum, aceștia trebuie să se asigure că au toate actele necesare la ei.

Ce trebuie să știi înainte de a pleca în vacanță cu mașina, în afara României

În perioada verii, românii pleacă în concediu, iar majoritatea vacanțelor sunt planificate în destinații de peste hotare. Cei care nu vor să zboare cu avionul, aleg varianta mult mai practică pentru ei și anume, mașina.

ADVERTISEMENT

Mersul cu mașina în vacanță are multe avantaje. Poți merge după propriul tău program, ai ocazia să vizitezi mai multe obiective turistice și poți lua cât bagaj vrei.

Dacă te numeri printre românii care vor să plece în vacanță cu mașina, trebuie să respecți anumite norme. Dacă le acorzi atenție, timpul petrecut la punctele de trecere a frontierei va fi mult mai mic.

ADVERTISEMENT

În primul rând, înainte de a pleca la drum, trebuie să te asiguri că permisul de conducere este valabil și că nu expiră cât timp ești în vacanță. În cazul în care pierzi permisul în vacanță, trebuie să te adresezi de urgență poliției locale, Consulatului sau Ambasadei României pentru a obține un document provizoriu.

În al doilea rând, este obligatoriu să ai la tine polița de asigurare civilă auto. Aceasta acoperă atât țara unde urmează să îți petreci vacanța, cât și toate punctele de tranzit.

ADVERTISEMENT

Actele pe care trebuie să le ai obligatoriu cu tine în vacanță

Lista documentelor necesare atunci când pleci în vacanță cu mașina nu se oprește aici. La fel de esențiale sunt și cartea de identitate și Cartea Verde, asociată poliței de asigurare pentru răspundere civilă auto.

De asemenea, nu trebuie să îți lipsească pașaportul, în cazul în care vizitezi țări din afara Uniunii Europene și nici asigurarea medicală și certificatul de înmatriculare, cu viza ITP valabilă.

ADVERTISEMENT

În funcție de țara către care te îndrepți în vacanță, la unele puncte de trecere a frontierei va trebuie să îndeplinești anumite condiții suplimentare. De exemplu, dacă mergi în Ungaria, Italia, Spania sau Portugalia, este obligatoriu să ai în mașină o vestă reflectorizantă.

Dacă mergi în Turcia cu o mașină care are peste 9 locuri, este obligatoriu să prezinți o licență Interbus. Tot în Turcia, este obligatoriu ca la intrarea și la ieșirea din țară să fie aceeași persoană la volan.

ADVERTISEMENT