Cifre oficiale renumărare alegeri prezidențiale 2024. Biroul Electoral Central (BEC) a trimis la CCR procesele verbale ale voturilor exprimate în ţară la primul tur al prezidenţialelor, iar judecătorii Curţii au decis validarea scrutinului din 24 noiembrie.
Preşedintele Curţii Constituţionale a anunţat luni seara că a fost respinsă drept neîntemeiată contestaţia lui Cristian Terheş privind fraudarea primului tur al alegerilor prezidenţiale.
De asemenea, CCR a validat rezultatul primului tur al alegerilor prezidenţiale, argumentând că în conetstaţie nu se făcea referire la voturile din diaspora.
În consecinţă, în turul doi se vor întâlni Călin Georgescu şi Elena Lasconi. Turul doi al alegerilor prezidenţiale va avea loc conform calendarului prevăzut iniţial, pe 8 decembrie.
“Judecătorii constituţionali au hotărât cu unanimitate de voturi respingerea, ca neîntemeiată, a contestației candidatului Terheş Cristian Vasile. Totodată, Curtea a hotărât în unanimitate confirmarea şi validarea alegerilor pentru funcţia de preşedinte al României din primul tur de scrutin, din data de 24 noiembrie”, a declarat Marian Enache, preşedintele CCR.
“Curtea a observat că în sesizarea contestatorului voturile din diaspora nu au fost contestate şi ca atare, în condiţiile date, a apreciat că nu se mai impune renumărarea acestora”, a mai spus el.
“Chiar dacă au fost constatate unele diferenţe între candidaţi, nu rezultă ca fiind provenite din fraude de natură să modifice resultatul, ele sunt considerate doar posibile erori materiale în numărarea voturilor exprimate, fără relevanţă în stabilirea rezultatelor”, a conchis preşedintele CCR.
BEC a informat că nu au fost renumărate toate voturile, lipsind circa 643.361 de voturi din diaspora, care încă nu au sosit la Biroul Electoral. Unele dintre ele ar putea ajunge abia pe 9 decembrie, conform comunicatului instituției.
Clasamentul în urma renumărării arată că pe primul loc este Călin Georgescu cu 1.804.607 voturi, iar pe locul doi este Marcel Ciolacu cu 1.750.031 voturi. Elena Lasconi este pe locul trei cu 1.623.482. Însă, cele peste 643.000 de voturi ar modifica acest clasament.
Toni Greblă, șeful AEP, a venit cu explicații în urma renumărării voturilor de la turul I al alegerilor prezidențiale. Oficialul spune că mai trebuie să ajungă în țară buletine de vot din alte 700 de secții de votare.
În acest moment, Marcel Ciolacu este pe locul 2. Cel mai probabil, ierarhia cu Elena Lasconi pe 2 se va reface după ce ajung în țară voturile din secțiile din diaspora. Greblă spune că nu sunt diferențe ”care ar duce la schimbarea clasamentului”.
”Au fost numărate buletinele de vot din toate secțiile de votare din Republica Moldova, Grecia, Franța și alte câteva țări. Rețineți că mai sunt de venit în țară buletine de vot din alte 700 de secții de votare în țară.
CCR analizează o contestație depusă de cineva care a semnalat că aceste fraude au inversat rezultatele votului. CCR trebuie să vadă dacă aceste fraude au modificat rezultatele votului.
Nu înțeleg de ce faceți aprecierea că CCR nu are toate datele pe masă. Nu există modificări majore în ceea ce privește numărarea și, respectiv, renumărarea voturilor. Nu rezultă diferențe care ar duce la schimbarea clasamentului”, afirmă ToniGreblă, citat de Antena 3.
Președintele AEP a mai explicat și ce s-ar întâmpla dacă CCR anulează primul tur al alegerilor prezidențiale. Greblă a spus că instituția pe care o conduce ar organiza în acest caz un nou scrutin ”în a doua duminică de la data anulării alegerilor”. Oficialul a ținut să reamintească faptul că AEP nu a primit nicio contestație după turul I de pe 24 noiembrie. Singurele contestații au fost cele depuse la CCR.
”Noi ne uităm în lege și facem cum spune legea. O să organizăm alegerile în a doua duminică de la data anulării alegerilor. În 24 noiembrie pe tot parcursul votării nu am avut nicio contestație, toate aceste peste 19.000 de procese verbale care au fost semnate de 100.000 de reprezentanți ai partidelor politice. Singurele două contestații au fost acele care au fost înmânate direct CCR. Eu respect decizia CCR și ne conformăm”, a adăugat Greblă.
În cazul în care de la CCR vine o decizie favorabilă organizării turului II al prezidențialelor pe 9 decembrie, Toni Greblă spune că AEP va începe de îndată tipărirea buletinelor de vot.
”Dacă CCR va anunța o decizie în această seară, la noapte ne și apucăm de tipărirea buletinelor de vot. Probabil ar fi gata tipărite în 2 zile și vom începe distribuirea buletinelor de vot printr-un sistem foarte bine pus la punct. Începem cu secțiile mai îndepărtate și apoi cu cele mai apropiate”, subliniază oficialul.
Biroul Electoral Central (BEC) a anunțat, luni, într-un comunicat, că a transmis Curții Constituționale renumărarea voturilor pentru turul 1 al prezidențialelor. Conform rezultatelor după numărarea voturilor din țară, Marcel Ciolacu este pe locul 2, după Călin Georgescu.
Liderul PSD are, înainte de finalizarea renumărării voturilor din diaspora, un avans de aproximativ 127.000 de voturi în fața Elena Lasconi. Ciolacu are cele mai multe voturi la nivel național. BEC mai are de numărat 640.000 de voturi din diaspora. Din cele 950 de secții din străinătate, au venit voturile din 161.
Luni, procesul de renumărare a voturilor de la primul tur al alegerilor prezidențiale s-a încheiat. În această după-amiază, Biroul Electoral Central va anunța rezultatele. Între timp, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a afirmat că, după renumărarea voturilor, nu ar exista diferențe semnificative între candidați.
”Decizia CCR a obligat BEC să renumere toate voturile. Decizia aparține BEC, probabil în următoarea oră documentația, împreună cu centralizarea voturilor, va pleca la CCR. Din informațiile mele, nu există diferențe semnificative între candidați“, a declarat Toni Greblă la Digi24.
Conform celor mai noi informații, renumărarea voturilor de la turul I de la alegerile prezidențiale este aproape finalizată. Potrivit celor de la Euronews România, Biroul Electoral Central va anunța luni dimineață rezultatele finale ale renumărării.
Sursa citată mai adaugă faptul că ordinea candidaților este neschimbată: 1. Călin Georgescu, 2. Elena Lasconi și 3. Marcel Ciolacu. Astfel, cel mai probabil, turul II va avea loc pe 8 decembrie. O decizia finală va fi luată de CCR, care se întrunește în ședință luni, 2 decembrie, la ora 17.00.
Curtea Constituțională a României (CCR) a transmis că se va organiza luni, 2 decembrie, o nouă ședință pentru a lua decizia finală privind turul 1 al alegerilor prezidențiale, iar aceasta se va ține la ora 17:00. Am putea afla cu siguranță dacă se validează rezultatele după renumărare pentru că ordinea nu s-a schimbat sau am putea asista la o anulare a acestui tur.
„În ziua de 29 noiembrie 2024, Plenul Curții Constituționale, având în vedere că urmează să fie înaintate de către Biroul Electoral Central rezultatele reverificării și renumărării buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule la alegerile pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, a decis să amâne cauzele pentru data de 2 decembrie 2024, ora 17,00”, se arată într-un comunicat al CCR.
BEC va cere judecătorilor CCR să valideze rezultatele turului I al alegerilor prezidențiale, potrivit unor surse citate de România TV. Conform sursei citate, numărătoarea efectuată de către BEC nu a identificat diferențe menite a schimba ordinea candidaților și că diferențe sunt minime, datorate unor „erori umane”, însă nu există dovezi privind fraudarea acestora alegeri. Prin urmare, recomandarea ar fi ca judecătorii CCR să valideze turul I al alegerilor prezidențiale și deci un tur doi cu Elena Lasconi și Călin Georgescu.
După ce BEC a anunțat că amână pentru luni, 2 decembrie, rezultatele renumărării voturilor la alegerile prezidențiale din turul I, Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR, a declarat că diferența de voturi între Elena Lasconi și Marcel Ciolacu s-a majorat la circa 5.000 de voturi.
„Așteptăm turul 2 al prezidențialelor și vom vedea ce se întâmplă. Decizia și discuțiile vor veni după ce Curtea Constituțională va emite verdictul”, a declarat Ionuț Moșteanu, la Digi24.
„Final-final pe țară: 2740+2460=5200”, a scris pe Facebook și Radu Mihaiu, fostul primar USR de la Sectorul 2.
Ludovic Orban, liderul partidului Forța Dreptei, cel care și-a anunțat retragerea din cursa electorală și susținerea pentru Elena Lasconi, a anunțat duminică, la ora 18.45 că turul secund al alegerilor prezidențiale va rămâne „așa cum au stabilit românii”.
„Se știe deja! Turul 2 va fi așa cum au decis românii, nu cum vor păpușarii!”, a scris pe Facebook Ludovic Orban.
Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu, a anunțat pe Facebook, că diferența de voturi dintre Elena Lasconi, clasată pe poziția secundă, și Marcel Ciolacu rămâne în continuare de 3.000 de voturi, urmând ca AEP să facă un anunț în acest sens la ora 22.00.
„Renumărarea voturilor s-a finalizat. Elena Lasconi – avans de 3.000 de voturi. La ora 22:00 va veni și anunțul oficial”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.
Curtea Constituțională a României a venit cu precizări în legătură cu primul tur al alegerilor prezidențiale. CCR a anunțat că nu va transmite “niciun anunț și nicio comunicare” duminică, după posibilul anunț de către Biroul Electoral Central, azi, la ora 22.00, a rezultatului renumărării voturilor.
”Ca urmare a numeroaselor solicitări din partea reprezentanților mass-media, va precizăm ca, astăzi, CCR nu va transmite niciun anunț și nicio comunicare. Nu este reală informația că se va face un anunț după ora 22,00. Următoarea comunicare a CCR va fi după ședința programată pentru data de 2 decembrie 2024”, notează CCR.
Reamintim că vineri, 29 noiembrie, Curtea Constituțională a României (CCR) a amânat decizia privind anularea turului 1 al alegerilor prezidențiale pentru luni, 2 decembrie 2024.
Procesul de reverificare a început în urma unei decizii a Curții Constituționale (CCR), după solicitările depuse de doi candidați la prezidențiale, Cristian Terheș și Sebastian Popescu. Aceștia au cerut anularea primului tur, susținând că ar exista suspiciuni de fraudă electorală.
Decizia de renumărare a voturilor a fost anunțată de judecătorii CCR joi, 28 noiembrie 2024. Procesul a început încă din seara respectivă în mai multe județe din țară.
Ulterior, BEC a anunțat ca termen data de 1 decembrie, ora 22:00, pentru a fi trimise versiunile scanate a proceselor-verbale. Prin urmare, în această seară ar urma să fie anunțat rezultatul renumărării voturilor.
„Versiunile scanate ale proceselor-verbale menționate se comunică Biroului Electoral Central și statisticienilor din cadrul Biroului Electoral Central, prin e-mail, la data de 1 decembrie 2024, ora 22.00, în timp ce versiunile originale ale proceselor-verbale se comunică BEC cel mai târziu la data de 3 decembrie 2024, ora 16.00”, a transmis BEC.
Imediat ce BEC va primi procesele verbale și va anunța cum a decurs renumărarea voturilor, vom afla ce diferențe au rezultat față de numărătoarea inițială. Procesul de renumărare este valabil și în cazul voturilor exprimate de diaspora.
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, încă de vineri au început să fie luate măsurile necesare cu scopul expedierii buletinelor de vot din diaspora în țară. Expedierea acestora va fi făcută până pe 3 decembrie. Astfel, este posibil să apară modificări privind rezultatul voturilor la prezidențiale și după această dată.
În ultimele zile, românii s-au aflat în fața unei situații incerte privind candidații care merg în turul 2, având în vedere decizia privind renumărarea voturilor din primul tur.
Competitorii care s-au clasat pe primele două locuri au fost candidatul independent Călin Georgescu și Elena Lasconi, din partea USR, așa cum au arătat rezultatele anunțate pe 25 noiembrie. Lasconi a fost urmată liderul PSD, Marcel Ciolacu. Candidata USR a avut peste 2.700 de voturi în fața liderului PSD.
Rămâne de văzut dacă situația se va schimba, în contextul în care diferența dintre voturile primite de Ciolacu și cele ale candidatei Lasconi nu era foarte mare.
Dată fiind situația, ne putem aștepta la o schimbare a clasamentului, iar în turul 2 ar putea intra alți candidați. Nu este exclusă o surpriză de proporții, precum un tur 2 la care să participe Marcel Ciolacu și Călin Georgescu.
Pe de altă parte, în ultimele zile, reprezentanții mai multor formațiuni politice au venit cu acuzații dure. Unul dintre aceștia este deputatul PNL, Gigel Știrbu. El a susținut că la renumărarea voturilor ar fi fost mutate peste 800 de voturi de la alți candidați la Marcel Ciolacu.
Amintim că renumărarea voturilor din turul 1 a început încă de joi seara, 28 noiembrie, în urma deciziei Curții Constituționale a României. Procesul a continuat pe durata următoarelor trei zile.
Termenul de finalizare este duminică, 1 decembrie, la ora 22:00. După publicarea rezultatelor, CCR va dezbate pe 2 decembrie, la ora 17:00, solicitările depuse de Cristian Terheș și Sebastian Popescu. De asemenea, luni vom afla dacă rezultatul alegerilor din turul 1 va fi validat.
Este important de menționat că judecătorii CCR pot decide inclusiv anularea alegerilor de pe 24 noiembrie 2024 (primul tur al prezidențialelor).
Conform legii, această decizie de anulare poate fi luată dacă se constată că „votarea și stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaților care pot participa la al doilea tur de scrutin.”
Al doilea tur de scrutin pentru prezidențiale ar urma să aibă loc pe 8 decembrie 2024. Însă, programul calendaristic pentru alegerea viitorului președinte al României ar putea fi modificat. Asta se va întâmpla dacă CCR decide să anuleze rezultatele din primul tur.
Într-un astfel de scenariu, turul 1 se va relua pe data de 15 decembrie 2024. Turul al doilea ar urma să se desfășoară pe 29 decembrie, chiar înainte de Anul Nou.
Președintele Klaus Iohannis își încheie oficial mandatul la data de 21 decembrie. În contextul actual, inclusiv acest aspect reprezintă o incertitudine, având în vedere că mandatul s-ar încheia înainte ca noul președinte să fie validat.
Prin urmare, mandatul lui Iohannis ar putea fi prelungit, urmând să fie președinte interimar dacă nu vom avea un nou lider al statului ales până la data menționată.