Românii cu centrale de apartament trebuie să se pregătească pentru costuri în plus la factura de gaze. Asta după ce parlamentarii au adoptat, definitiv, zilele acesetea, un proiect de lege care prevede interzicerea centralelor pe gaz de apartament, în favoarea unor sisteme mai prietenoase cu mediul. Demersul a fost aplicat la cerința UE.
În baza noii hotărâri, proprietarii de noi imobile nu vor mai avea posibilitatea de a-și montra centrală pentru a beneficia de căldură și apă caldă. Cum își vor asigura aceste condiții de trai, însă? De altfel, până la intrarea în vigoare a interdicției, UE pregătește o taxă pentru emisiile de carbon produse de centrale.
Peste doi ani s-ar putea solicita taxa dorită de reprezentanții UE și va afecta destul de mult economiile locatarilor de la bloc sau pe cei care au, deja, case cu centrală proprie. La nivel național, o locuință din trei este încălzită printr-un astfel de dispozitiv.
”La momentul respectiv, acum un an şi jumătate, a fost cel mai eficient din punct de vedere energetic. Cred în această idee de sustenabilitate pe termen lung din punct de vedere energetic”, a declarat pentru Observator Mihai Branga, locatar.
Tot el a declarat pentru aceeași sursă că dispune de o centrală cu clasă energetică înaltă, dar dacă se va strica, de exemplu, peste 16 ani, nu o va putea repara sau înlocui cu alta nouă, deoarece va fi interzis prin lege. În schimb, are o alternativă.
Mihai Branga va trebui să se branșeze la sistemul de încălzire centralizat sau să investească în surse de energie curată. Experții în energie consideră că alinierea la noua directivă europeană va fi foarte facilă într-o anumită măsură pentru reducerea poluării și a împiedicării schimbărilor climatice.
”România trebuie să se alinieze directivelor europene. Energia, în mai mare parte, provine acum, în sector rezidenţial, din combustibili fosili. Pompele de căldură. Putem vorbi aici de panourile fotovoltaice, pot creşte randamentul de producţie şi practic decarbonăm şi eficienţa locuinţei noastre din punct de vedere termic şi eficientizăm astfel şi costurile facturii. Randamentul unei pompe de căldură, în acest moment, este cel mai mare dintre toate sursele de căldură”, a explicat Adrian Vintilă, expert în domeniul Energiei.
Soluțiie propuse vor costa de cel puțin patru ori mai mult decât centralele termice. De exemplu, pentru o casă de 150 de metri pătrați, o pompă de căldură cu eficiență foarte mare este în jur de 15.000 de euro, iar o centrală termică 3500 de euro.
Totodată, costul pentru un apartament va fi cu 4.000 de euro mai mult dacă blocul s-ar moderniza cu sisteme fotovoltaice sau pompe de căldură. ”Costul unui apartament precertificat verde în ansamblurile rezidentiale noi este un pic mai ridicat faţă de cele vechi, cele convenţionale.Undeva la 15-20 de procente în plus la costul final al apartamentului”, a spus și Cătălin Angheluță, dezvoltator.
Nu este exclus ca să plătim în plus la metru de cub de gaz consumat. De exemplu, pentru un apartament cu 2 camere, factura anuală va fi de 800 de lei doar pentru căldură. În Norvegia, Olanda, Franța s-a început deja procesul de interzicere a centralelor termice pe gaz.