Fiul lui Joe Biden, Hunter Biden, este în centrul unui nou scandal. Acesta este acuzat că a cerut ajutor Departamentului de Stat pentru un proiect ucrainean în domeniul energetic.
La începutul lunii august, procurorii care se ocupă de dosarul de evaziune fiscală al lui Hunter Biden îl acuzau pe fiul președintelui Joe Biden că ar fi acceptat plăți de la un om de afaceri român (indicat ca fiind Puiu Popoviciu) pentru a influența agenții guvernamentale SUA cu privire la o anchetă penală din România, în care omul de afaceri este acuzat de corupție.
Oamenii legii de peste ocean spuneau că în perioada 2015-2017, fiul lui Joe Biden și alți doi asociați au primit peste 3 milioane de dolari de la oligarhul român Puiu Popoviciu pentru ca SUA să intervină în cazul său.
Presa americană dezvăluie acum un nou mega-scandal care are în prim-plan numele lui Hunter Biden. Conform New York Times, imediat după ce președintele Biden a renunțat la cursa pentru un al doilea mandat, administrația sa a publicat date care arată că, în timp ce era vicepreședinte, fiul său a solicitat asistență guvernului SUA.
Mai exact, Hunter Biden ar fi cerut ajutor de la Departamentul de Stat pentru a construi un proiect energetic în Italia în numele companiei ucrainene Burisma.
Jurnaliștii americani notează că, în 2016, Hunter i-a trimis o scrisoare ambasadorului de atunci în Italia, John Phillips. I-a cerut acestuia asistență pentru compania ucraineană de gaze în al cărei consiliu de administrație era.
La acea vreme, oficialii ambasadei au reacţionat destul de circumspecți. ”Vreau să fiu atent să nu promit exagerat”, i-a răspuns lui Hunter un oficial de la Departamentul de Comerț de la sediul diplomatic. ”Este o companie ucraineană și, pentru a se proteja, guvernul SUA nu ar trebui să influențeze guvernul italian fără a trece prin Doc Advocacy Center” (acronimul pentru un program guvernamental american care sprijină companiile americane care doresc să facă afaceri cu guverne străine).
În replică la dezvăluirile din presă, Abbe Lowell, un avocat al lui Hunter Biden, a spus că clientul său ”a întrebat diverse persoane”, inclusiv pe ambasadorul SUA în Italia de la acea vreme, John R. Phillips, dacă ar putea aranja o întâlnire între Burisma și președintele regiunii Toscana din Italia, unde Burisma urmărea un proiect geotermal.
”Nu a avut loc nicio întâlnire, nu s-a materializat niciun proiect, nu s-a solicitat niciodată nimic în SUA și s-a cerut doar o introducere în Italia”, a declarat Lowell.
A venit și o reacție de la Casa Albă. Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat presei, miercuri, că preşedintele nu ştia că fiul său a contactat Departamentul de Stat în legătură cu afacerea Burisma.
Din Italia, preşedintele regiunii Toscana din 2016, Enrico Rossi, a declarat pentru New York Times că nu l-a întâlnit niciodată pe Hunter Biden şi că nu îşi aminteşte ca ambasada SUA să-l fi contactat în legătură cu lucrările planificate de Burisma.