News

Huzur pe banii publici. Reprezentanţii AGA din companiile de stat, răsplătiţi cu indemnizaţii colosale

12.02.2021 | 18:33
Huzur pe banii publici Reprezentantii AGA din companiile de stat rasplatiti cu indemnizatii colosale
ADVERTISEMENT

Contribuabilii riscă să suporte costurile unui nou lot de sinecuri pentru angajați ai statului în cazul adoptării unui proiect de lege care prevede reintroducerea remunerațiilor pentru membrii adunărilor generale ale acționarilor (AGA) din companiile statului.

Astfel, s-ar revenit la situația dinainte de 2016 când angajați ai statului cu conexiuni în mediul politic primeau sume considerabile în calitate de membri ai AGA în companiile în care statul sau unitățile administrativ-teritoriale erau acționari majoritari.

ADVERTISEMENT

Au fost semnalate cazuri când aceeași persoană ocupa mai multe funcții de acest tip, cumulând mai multe asemenea remunerații.

15% din salariul directorului pentru o ședință pe lună

Proiectul a fost inițiat de către doi deputați PSD, Eugen Neață și Nicolae Georgescu și propune ca reprezentanții statuului în AGA să primească o remunerație de 15% din indemnizația lunară a directorilor generali ai respectivei companii.

ADVERTISEMENT

În expunerea de motive a proiectului inițiat de către cei doi deputați se spune că reprezentanții din AGA ar trebui să fie plătiți pentru serviciul prestat la ședințele adunărilor întrucât au de îndeplinit unele criterii de performanță și de atins anumite obiective cuantificabile.

Prin urmare, atât timp cât membrii adunărilor generale ale acționarilor au responsabilități și obligații clar stabilite, consumă timp pentru pregătirea ședințelor, dar și pentru desfășurarea lor în condițiile legii, iar aceste activități sunt absolut obligatorii pentru funcționarea operatorilor economici, considerăm necesară și remunerarea acestora pentru munca făcută, pentru asigurarea unui tratament egal între toți actorii implicați în forurile de conducere ale unei societăți, precum și pentru optimizarea cheltuielilor societăților la care statul sau unitățile administrativ-teritoriale sunt acționari unici sau majoritari sau dețin direct ori indirect, o participație majoritară”, susțin iniațiatorii.

ADVERTISEMENT

Indemnizaţiile din AGA, modalitate de sifonare a banilor publici

Lucrurile sunt însă mai complicate decât lasă să se înțeleagă inițiatorii. Ordonanța 26/2013, emisă de către guvernul Ponta, a dat posibilitatea ca reprezentanții statului în  AGA să primească o remunerație de 25% din salariul managerului respectivei companii.

Cele mai vânate au devenit atunci marile companii de stat în care salariul directorului general ajungea la câteva mii de euro pe lună. În consecință, și reprezentanții în adunările acționarilor primeau sume consistente pentru participarea la o ședință – două pe lună.

ADVERTISEMENT

Potrivit unui calcul realizat la acea vreme de către Digi24, în marile companii de stat cei desemnați în AGA primeau următoarele remunerații lunare: Transgaz – 1.500 euro, Electrica – 2.800 euro, Transelectrica – 1.100 euro sau CFR – 3.700 de euro.

Președintele Traian Băsescu a cerut reexaminarea în Parlament a legii de aprobare a OG 26/2013 însă actul normativ s-a întors la Cotroceni în aceeași formă. Astfel, adunările generale au fost populate de diverși consilieri ai unor miniștri sau persoane apropiate partidelor aflate la guvernare. Imediat  au apărut și suspiciuni că majorarea remunerațiilor ar fi avut ca scop crearea unor surse alternative pentru partide prin faptul că beneficiarii ar fi donat o parte din sume formațiunilor față de care își datorau numirea în funcție.

Huzurul pe bani mulți și muncă puțină a durat trei ani când s-a decis ca cei din AGA să nu primească niciun fel de remunerație. „Se interzice operatorilor economici la care statul și unitățile administrativ-teritoriale dețin direct sau indirect o participație unică sau majoritară să acorde remunerații reprezentanților în adunările generale ale acționarilor”, se spunea în OUG 53/2016.

În lipsa interesului financiar, reprezentanții în adunările generale ale companiilor de stat au devenit persoane angajate în respectiva companie, profesioniști pentru care prezența la ședință era obligație de serviciu.

Chiar dacă cei doi deputați propun revenirea la remunerație într-un cuantum mai mic, de 15%, se redeschide astfel calea către eliminarea angajaților din AGA și înlocuirea lor de către persoane cu susținere politică. În plus, AGA ar avea dreptul să stabilească salariul directorului-general, în funcție de care se calculează remunerația membrilor adunării generale și, indirect, cuantumul propriilor lor venituri.

ADVERTISEMENT