News

I-a convins Klaus Iohannis pe români să se vaccineze? Cum a schimbat gestul președintelui situația

19.01.2021 | 22:18
Ia convins Klaus Iohannis pe romani sa se vaccineze Cum a schimbat gestul presedintelui situatia
ADVERTISEMENT

Președintele Klaus Iohannis s-a vaccinat în văzut tuturor, exemplul său fiind urmat de premierul Florin Cîțu sau liderul PNL Ludovic Orban.

Într-o societate în care scepticismul față de vaccinarea anti-Covid este în continuare ridicat, gestul lui Iohannis poate fi considerat un gest de normalitate.

ADVERTISEMENT

Experții cred că doar prin puterea exemplului politicienii pot convinge populația că vaccinarea anti-Covid e sigură și eficientă.

Klaus Iohannis s-a vaccinat pentru a convinge românii să se vaccineze

Sociologul Gelu Duminică e convins că prin gestul său, Klaus Iohannis a sporit încrederea populației în vaccin.

ADVERTISEMENT

Este firesc ce au făcut acești oficiali. Au sporit încrederea în produs prin faptul că le-au transmis celor de acasă că vaccinul este unul bun. Cu siguranță că în momentul în care vom vedea astfel de gesturi și de la înalți prelați ai Bisericii Ortodoxe sau ai altor biserici din România, încrederea în vaccin va fi mai mare. Atunci când avem influenceri într-o asemenea campanie, ajută. Încrederea este un proces care se câștigă. Iar în momentul in care tu consumi produsul pe care îl recomanzi celorlalți, cu siguranță încrederea nu poate decât să crească”, a declarat pentru Ziare.com sociologul.

Chiar dacă încrederea oamenilor în vaccin poate fi câștigată, din păcate nu există stocuri suficiente de vaccin pentru toată lumea.

ADVERTISEMENT

Acest gest public ajunge la cei peste 30% dintre români nehotărâți cu privire la vaccinare. Evident că cei care sunt hotărâți să nu se vaccineze vor broda tot felul de conspirații și pe marginea acestor gesturi publice. Gestul făcut de politicieni sporește încrederea că vaccinul e sigur și că e bine ca și populația să il faca. Însa, în acest moment, ca să fim onești, nu știm dacă vom avea destule vaccinuri, suficient de repede, pentru segmentul de români care își doresc să se vaccineze.

Ar trebui să pedalăm cu toată forța ca să îi vaccinăm cât de repede posibil pe cei care doresc să se imunizeze anti COVID-19. În schimb, vedem că oamenii stau la cozi, vedem că sunt disperați să se programeze, vedem că medicii de familie nu reușesc să țină pasul, vedem că bolnavii cronic nu sunt identificabili în sistem”, avertizează Ana Maita, președintele Asociaței Mame pentru Mame.

ADVERTISEMENT

În schimb, pacienții cu boli cronice trebuie să se informeze foarte bine înainte de a se vaccina, pentru că situația poate să difere de la caz la caz, anunță Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC).

ADVERTISEMENT